Участь ПДАТУ у 32 річниці Великої Хартії та запуску Magna Charta Universities 2020

16-17 червня 2021 року Подільський державний аграрно-технічний університет, маючи честь бути запрошеним на 32 річницю Великої Хартії та запуску Magna Charta Universities 2020, приєднався до події, яка відбулася онлайн, у зв'язку з епідеміологічною ситуацією. До участі у заході долучилася досить велика кількість учасників з понад 100 університетів світу.

З часу першого підписання Великої Хартії Університетів в 1988 р. середовище, з яким стикаються університети, змінилося масово, і проблеми, з якими стикаються університети стали набагато складнішими. Вища освіта з того часу зазнала багато змін, проте актуальність Magna Charta Universitatum залишається незмінною. Отже, після глобальних консультацій була підготовлена нова версія Великої Хартії (MCU 2020), яка була запущена на цій події.

Модератором заходу виступив Patrick Deane (Патрік Дін), президент Ради керуючих Обсерваторії Великої Хартії, Канада.

Перша сесія була зосереджена на змінах, з якими зіштовхнулися університети, їх наслідках та викликах, які виникають, та з якими університети стикаються зараз і зіткнуться в майбутньому.

Друга сесія була присвячена обговоренню питань стосовно необхідності Magna Charta Universitatum, що нового, та яку вона може принести користь університетам та суспільству.

На другий день було запущено та підписано MCU 2020 вперше. Були продемонстровані відео, які показують, як підписанти визнають та дотримуються найважливіших освітніх цінностей і традицій та свою належність до європейської та світової академічної співдружності..

Також виразили свої думки щодо застосування MCU 2020:

  • Єва Егрон-Полак - колишній Генеральний секретар Міжнародної асоціації університетів, колишній член Обсерваторії Великої Хартії, член Редакційної групи MCU 2020, Франція.
  • Хіллідже Вант Ленд - Генеральний секретар Міжнародної асоціації університетів, Бельгія.
  • Марсело Кнобель - колишній ректор UNICAMP, член Ради керуючих Обсерваторії Великої Хартії, Бразилія.
  • Аманда Кроуфут - Генеральний секретар Європейської асоціації університетів, Бельгія.
  • Пітер Квасі Коджі - Генеральний секретар Всеафриканського союзу студентів і член Ради керуючих Обсерваторії Великої Хартії, Гана.

Завершився захід підбиттям підсумків та обговоренням майбутніх заходів MCU 2020.

Начальник відділу
міжнародних зв'язків ПДАТУ
Анастасія Поліщук