Технологи відзначили «Всесвітній День ЯЙЦЯ»

19 жовтня 2022 року кафедрою технології виробництва продукції тваринництва та кінології факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві та здобувачами вищої освіти спеціальність 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» відзначено «Всесвітній День Яйця».

Здобувачі вищої освіти наукового гуртка «Птахівник» за сприяння керівника гуртка Наталії ПУСТОВОЇ провели збори де розглянули актуальні завдання птахівництва сьогодення та історичні віхи розвитку людства й використання і застосування Яйця. Яйце і його складові використовуються не лише у харчовій промисловості, але і в медицині, косметології, тощо. У яйці містяться антиоксиданти, мінерали і вітаміни, безліч інших необхідних організму поживних речовин, які засвоюються організмом людини майже повністю. Цікавими і науково-пізнавальними були доповіді у гуртківці: Богдана Вергеля, Діани ОЛІЙНИК, Валентини СОЛОДКОЇ, Олександри СУХАНОВОЇ.

У 1996-му році, на плановій конференції організації International Egg Commission (IEC) - «Міжнародна яєчна комісія», її делегатами було запропоновано встановити щорічне свято «Всесвітній день яйця», друга п’ятниця жовтня.

 

Керівник наукового гуртка «Птахівник»
доцент Наталія Пустова

 

Народна Мудрість

Буде ціле, як бите яйце.

Будь хоч пес, аби яйця ніс.

В ціле яйце муха не залетить.

Все в наявності, як виїдене яйце.

Виїденого яйця не варта.

За очі яйця торгують.

Все знає: сорочі яйця їв.

Журавлі-то в небі, а яйця-то в дуплі.

Голодному і вода, що яйце, смачна.

Дорого буває яйце свого часу.

Їде, ніби з яйцями в торг.

За очі тільки яйця торгують.

Знає курка свої яйця.

З печеного яйця живого курчати висидів.

Курка кокоче на одному місці, а яйця кладе на іншому.

Краще втратити яйця, ніж курки.

Від курки нічого іншого, крім яйця, не отримати.

Від худої курки худі і яйця.

Померла та курка, що несла золоті яйця.

Розумний з розумного яйця вилупився.

Яйця курку не вчать.

Яйцю каменю не розбити.

Яйце від курки, а курка від яйця.

 

https://jak.bono.odessa.ua/articles/prisliv-ja-ta-prikazki-pro-jajce.php