Засідання робочої групи щодо моніторингу та періодичного перегляду освітньої програми «Харчові технології та інженерія» першого бакалаврського рівня вищої освіти

14 березня 2025 року відбулося засідання робочої групи з моніторингу та періодичного перегляду освітньої  програми «Харчові технології та інженерія» першого  рівня вищої освіти спеціальності  G 13 181 «ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ».

Основною темою засідання було обговорення та моніторинг з метою актуалізації основних аспектів змісту освітньої програми «Харчові технології та інженерія». У зустрічі взяли участь гарант ОП ПІДЛІСНИЙ Віталій Володимирович, науково-педагогічні працівники, стейкхолдери, здобувачі освіти.

На засіданні були присутні завідувач кафедри харчових технологій, виробництва й стандартизації харчової продукції, професор ПРИЛІПКО Тетяна Миколаївна, доценти кафедри СЕМЕНОВ Олександр Михайлович та КОСТАШ Володимир Борисович, асистент кафедри ТКАЧ Лілія Вікторівна, завідувач кафедри хімії, доцент КРАЧАН Тетяна Михайлівна, директор навчально-наукового центру підвищення кваліфікації ФЕДІРКО Павло Петрович. Також були присутні здобувачі освіти МАЗОРЧУК Ірина Ігорівна, ЛЕВЧУК Вікторія Ігорівна та  ГОВОРУШКО Вікторія Олександрівна, які вносили пропозиції та висловили свої бачення щодо змісту та обсягу усіх компонентів ОП при підготовці бакалавра із спеціальності G 13 181 «Харчові технології».

Найпершим питанням, яке озвучив гарант освітньої програми, було детальне обговорення та розгляд пропозицій щодо якості змісту освітньої програми «Харчові технології та інженерія» першого бакалаврського рівня вищої освіти. На зустрічі розглянули та обговорили каталоги вибіркових дисциплін освітньої програми «Харчові технології та інженерія» першого бакалаврського рівня вищої освіти; рекомендації щодо включення освітніх компонентів до міжфакультетського каталогу (з подальшим затвердженням науково-методичною радою університету); сформували та надали рекомендації щодо розгляду на Вченій раді інституту профільного каталогу.

Стейкхолдери директора ТОВ «ВЕРЕСТ» та ТОВ «ХУТОРЯНСЬКІ КОВБАСИ» наголосили на важливих аспектах щорічного оновлення освітньої програми відповідно до сучасних викликів під час воєнного стану. Важливим питанням виявилось удосконалення змісту програми практичного навчання, а також налагодження нових контактів щодо  співпраці з підприємствами харчової промисловості. Також було обговорено питання щодо відповідності навчальних дисциплін діючим сучасним інноваційним технологічним процесам у різних галузях.

У ході конструктивної розмови учасники робочої групи спільно обговорили питання щодо вдосконалення змісту навчальних дисциплін, відповідність освітніх компонентів сучасним вимогам  конкурентноспроможних підприємств,  впровадження новітніх технологій у сфері технологій та освіти. 

В результаті зустрічі було затверджено та подано перелік освітніх компонентів у НМВ для формування міжфакультетського каталогу для подальшого затвердженням його науково-методичною радою університету, а також запропонований профільний каталог (додаток 1) вибіркових дисциплін освітньої програми «Харчові технології та інженерія» першого бакалаврського рівня вищої освіти рекомендувати до розгляду вченою радою навчально-наукового інституту харчових технологій.

 

 

Голова засідання Віталій ПІДЛІСНИЙ

Секретар засідання Володимир КОСТАШ