На кафедрі харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції під керівництвом завідувача кафедри, професора Тетяни ПРИЛІПКО функціонує науковий гурток «ХАРЧОВИК». Тетяна Миколаївна разом з командою гуртківців активно поєднує організацію навчального процесу в університеті з дослідницькою діяльністю під час проведення практичних занять, науково-дослідницькими проєктами на базах практики, підприємствах, виступами на конференціях та участю в майстер-класах.
Так, на черговому засіданні гуртківці-третьокурсники вивчали питання сушіння плодоовочевої продукції, зміни органолептичних, фізичних показників та норми виходу готової продукції. Під час сушіння яблук та слив здобувачі контролювали такі показники: температуру сушіння, час сушіння, перевіряли вологість та еластичність плодів, щоб досягти потрібної консистенції та уникнути пересушування чи пліснявіння. Вперше гуртківці спробували зробити
яблучні фріпси з медом та горіхами. Висушування проводили при низьких температурах (45-50 0С), впродовж 10 годин, провели оцінку смакових властивостей та зовнішнього вигляду. Цей десерт можна легко приготувати із використанням електросушарки. Яблучні фріпси з медом та горіхами мають дуже приємний смак та текстуру, є ідеальним варіантом для перекусу або десерту. Сушені кілечки яблук, які покриті шаром меду та подрібненими горіхами корисні, тому їх можна навіть дітям у якості солодкого смаколику. Плани на майбутнє наукового гуртка включають подальший розвиток наукових тематик, зокрема сушіння, дослідження технологічних процесів виробництва корисних снеків та вітамінних концентратів.
Доцент кафедри харчових технологій виробництва
й стандартизації харчової продукції
Володимир КОСТАШ