Засідання гуртка «Харчовик»

Забезпечення стабільно високої якості продуктів харчування – пріоритетне завдання для усіх галузей харчової промисловості. Особливої актуальності вона набуває в наш час, коли конкурентоспроможність продукції стає головною метою виробників. У зв’язку з цим вивчення питань виробництва, дослідження хімічного складу харчових продуктів є дуже важливим. Кожна людина має бути поінформована про те, які за якістю продукти вона вживає в їжу, які речовини потрапляють разом із їжею в організм, як вони впливають на здоров'я. Тому набуття студентами теоретичних знань та практичних навичок щодо контролю якості і безпеки харчових продуктів, зокрема молочних, є важливим і в навчальному процесі і у  проведенні наукових досліджень.

За сприяння ректора  Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» професора Володимира Васильовича  ІВАНИШИН на кафедру  харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції  2021 році  було придбано аналізатор молока Milkotester.  Аналізатор молока Milkotester для аналізу процентного співвідношення вмісту жирів, сухого знежиреного молочного залишку, білків, лактози та води, температури (°C), точки замерзання, солей, щільності та рівня pH. Ці компоненти можна вимірювати одночасно. Прилад робить аналіз коров'ячого, козячого, овечого, буйволиного, верблюжого молока, молока лам, відновленого молока, що довго зберігається, вершків, сироватки і пахти. Вказаний прилад використовується на лабораторних заняттях і для проведення наукових досліджень.

При проведенні чергового засідання  наукового гуртка «Харчовик»   студенти  під керівництвом  професора Тетяни ПРИЛІПКО і доцента Володимира КОСТАША визначали  фізико-хімічні показники відібраних  проб молочної сировини  різних агропідприємств, а також проводили перевірку якісних показників, вказаних на маркуванні   упаковок  молока питного.

 

Керівник науково-студенського гуртка,
завідувачка кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції,
професор Тетяна ПРИЛІПКО