ВИЇЗНЕ ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ В УМОВАХ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА «РОДИННА ВИНОРОБНЯ ЗЕЛЕНИЦІ»

20 листопада 2025 року було проведено виїзне практичне заняття науково-педагогічними працівниками кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції ННІХТ та кафедри садівництва і виноградарства факультету агротехнологій і природокористування ЗВО «ПДУ» у с. Боришківці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області в умовах ФГ «РОДИННА ВИНОРОБНЯ ЗЕЛЕНИЦІ».

Здобувачі 3 і 4 курсів спеціальності 181 «Харчові технології» ознайомились з роботою сімейної виноробні повного циклу від виноградника до пакування пляшок. Керівник виробництва, ЗЕЛЕНИЦЯ Анатолій Володимирович, не тільки фахово розповів про технологічний процес виготовлення вина, але й детально роз’яснив основні етапи технології вина: ручний збір винограду, обережне транспортування, відділення ягід від гребенів, отримання виноградного сусла, ферментацію, витримку, обробку та розлив готового напою. Усі етапи процесу виготовлення контролюються на виробництві різними способами та контрольно-вимірювальними приладами. Основні фізико-хімічні показники (вміст спирту, цукру, кислотність, pH) перевіряють у власній лабораторії. Анатолій Володимирович розповів про особливості вирощування виноградної лози, дотримання певних правил та догляду лози. Також детальною була розповідь про сорти винограду, їх цукристість, урожайність. Від властивостей сортів винограду залежатиме технологія виробництва відповідних вин.

Крафтове виробництво вина – це не тільки традиційні методи і принципи ферментації, але й  сучасні, які передбачають мінімальне втручання в процес, що дозволяє зберегти унікальність смаку та аромату, кольору готового вина.

Отже, заняття з дисципліни «Основи виробництва органічних харчових продуктів» відбулося на фермерському господарстві з метою вивчення сучасної технології виробництва вина, інноваційних видів обладнання, асортименту. Залучення здобувачів вищої освіти до практичних занять в умовах сучасного виробництва – найкраща мотивація підвищувати їх фаховий рівень, отримувати технологічні знання, вивчати роботу обладнання і технологію.

Здобувачі освіти та викладачі вдячні керівнику підприємства ЗЕЛЕНИЦІ Анатолію Володимировичу за надану можливість проведення такого заняття, фаховий підхід та професійно подану інформацію.

 

Лілія ТКАЧ, асистент кафедри харчових технологій виробництва

 й стандартизації харчової продукції