У здобувачів спеціальності 181 «Харчові технології» тиждень розпочався з корисних знань та смачного майстер-класу. Так, 3 листопада 2025 року здобувачі навчально-наукового інституту харчових технологій опановували мистецтво приготування суші.
Заняття, на яких здобувачі власноруч практикують відпрацювання різних технологічних прийомів, як от приготування суші, стають не лише захопливою формою занять, а й реальним практичним досвідом. Передусім молодь дізналася про історію походження суші, види ролів, способи і техніку нарізання риби, овочів, правила поєднання смаків та правильне оформлення страви. Такі майстер-класи розвивають уважність, акуратність і відчуття гармонії — як у смаку, так і в подачі. Суші — це традиційна страва японської кухні, що набула широкої популярності у всьому світі. Основними інгредієнтами є: відварений рис, приправлений оцтовою заправкою; риба, морепродукти; овочі, водорості норі, тощо. Технологічний процес приготування суші передбачає послідовність операцій, які забезпечують отримання безпечного, естетично привабливого та органолептично збалансованого продукту.
Так, здобувачі навчились готувати рис спеціальних сортів із підвищеним вмістом клейковини різними способами. Важливим компонентом до рису є заправка з рисового оцту, цукру і солі, приготована за спеціальною рецептурою. Також під час майстер-класу здобувачі вивчили процес підготовки і нарізання риби, морепродуктів (лосось, креветки); нарізання овочів (огірок, авокадо); формування ролів; подачі додаткових компонентів (соєвого соусу, маринованого імбиру). На початку робочого процесу здобувачі провели органолептичну оцінку усіх продуктів. Це не лише навчає згуртованій системній роботі, а й створює дружню атмосферу, наповнену задоволенням від спільного результату. Вивчення мистецтва приготування суші — це не просто майстер-клас, а й маленьке зростання кожного здобувача як фахівця. Творчий підхід та експерименти у роботі дозволяють проявити фантазію та індивідуальність кожного учасника.
Кожен мав змогу проявити власну креативність і створити авторський варіант суші. Завершився майстер-клас дружньою дегустацією та обговоренням результатів.
Лілія ТКАЧ, асистент кафедри харчових технологій виробництва
й стандартизації харчової продукції