28 березня 2025 року директор національного природного парку «Подільські Товтри» ЯКУБАШ Руслан Анатолійович прочитав лекцію з дисципліни «Пакування харчових продуктів» здобувачам першого рівня освіти другого курсу спеціальності G13 «Харчові технології» за темою: «ПАКУВАЛЬНІ ЗАСОБИ, ЩО ЗАБРУДНЮЮТЬ СЕРЕДОВИЩЕ І ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ»
Пакувальні матеріали відіграють важливу роль у формуванні асортименту товарів, їх іміджу, забезпеченні збереження в процесі розповсюдження товарів. Ринок України диктує поступовий розвиток промисловості й сільського господарства в напрямку створення якісних товарів у надійній упаковці. Сучасна ефективна та приваблива упаковка трансформувалась в активний ринковий інструмент. Споживачі швидко реагують на функції упаковки, зокрема на її зручність у користуванні, привабливий дизайн, форму, колір, наявну інформацію на упаковці. Упаковка сприяє швидкому засвоюванню нових ринків відомими товарами і забезпечує зорове пізнання через дизайн, колір, логотип тощо. Лектор відмітив, що за останні роки спостерігається інтенсивний розвиток ринку пакувальних матеріалів, пакувальних технологій, а також тари та упаковки. З розвитком техніки та технології отримання пакувальних матеріалів розширюються функції
Пластикові пакети виготовляються з невідновлюваних ресурсів і сприяють глобальній зміні клімату. Їх виготовлення призводить до витрачання енергії та виснаження невідновлюваних ресурсів, адже більшість пластикових пакетів виготовлені з поліетилену, речовини, що отримується при переробці сирої нафти та природного газу. Проблема утилізації використаної упаковки в останній час стає особливо актуальною, оскільки велика кількість відходів створює несприятливу екологічну ситуацію. Особливо це стосується різних видів упаковки харчової продукції.
У матеріалах лекції були розглянуті основні вимоги до пакувального матеріалу та технологічного забезпечення виробництва, а також проведений аналіз факторів впливу пакувальних відходів на навколишнє середовище. Зазначено, що незважаючи на досягнення технологічного прогресу, проблема утилізації та переробки відходів виробничого процесу залишається актуальною і до цього часу.
Наведені перспективні напрямки використання пакувальних засобів з низьким вмістом токсичних матеріалів, та пошук шляхів швидкої та безпечної їх утилізації, а також пошук механізмів для стимулювання переробки відходів, аналіз факторів, які впливають на ситуацію, що склалася в Україні в сфері використання відходів упаковки продукції харчових підприємств, а також визначення можливих шляхів вирішення проблеми.
Здобувачі з цікавістю слухали і конспектували матеріали гостьової лекції, задавали запитання і дискутували.
Підготувала інформацію завідувачка кафедри харчових технологій
виробництва й стандартизації харчової продукції
доктор с-г. наук, професор Тетяна ПРИЛІПКО