БІОТЕХНОЛОГІЯ УТИЛІЗАЦІЇ ОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ

БІОТЕХНОЛОГІЯ УТИЛІЗАЦІЇ ОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ

 

   Відповідно до програми засідань студентського наукового гуртка «Біотехнолог» кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва проведено чергове засідання. Здобувачі вищої освіти зупинилися на усіх тонкощах біотехнології утилізації органічних відходів.

   Дощові черв’яки належать до класу малощетинкових Oligocheta типу кільчастих черв’яків. Більшість видів є представниками родини Lumbricidae, яка включає близько 180 видів черв’яків, але найбільш розповсюджені 15-16 видів. Серед усіх видів дощових черв’яків лише деякі можна розводити в штучних умовах. До них належать червоні черв’яки, зокрема червоний каліфорнійський гібрид, який у процесі селекції набув унікальну властивість – він не залишає своє місце перебування навіть за несприятливих умов. Це дає можливість розводити його в грядах просто неба, не побоюючись втрати популяції.

    Культивовані черв’яки не хворіють і не піддаються жодним епізоотіям. Вони можуть гинути тільки при порушенні технології їх розведення. Найчастіше загибель черв’яків викликає отруєння протеїном при незакінченій ферментації субстрату. Ворогами дощових черв’яків є кроти, їжаки, жаби, змії, птиця, які їх поїдають.

   В закритих приміщеннях черв’яків можна культивувати цілорічно з влаштуванням лож на бетонній підлозі або на стелажах в дерев’яних, металевих або пластикових ящиках, які розміщуються ярусами.

   Кормом для черв’яків можуть бути різні органічні відходи як сільськогосподарського, так і промислового виробництва. Але найкраще, щоб основою будь-якого раціону для черв’яків був гній, до якого додають у певній пропорції інші органічні компоненти.

     Метод вермікультивування можна використати для переробки у компост органічних відходів, які накопичуються на присадибній ділянці. Крім того, самовільне випалювання рослинності та її залишків є ще й незаконним (стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) і така діяльність передбачає штрафи. Вермікомпостування можна проводити в купах або в ємностях. При переробці черв’яками 1 т гною (у перерахунку на суху біомасу) отримується до 600 г біогумусу. Біогумус, або вермікомпост – це органічне добриво, одержане в результаті розкладу гетеротрофними організмами органічних речовин. Основою його є копроліти черв’яків.

   Біомаса черв’яків використовується у тваринництві, харчуванні людей і фармакології. Черв’ячна біомаса використовується як білкова домішка до раціонів великої рогатої худоби, свиней, птиці, ставкової та акваріумної риби як у сирому, так і вареному вигляді, а також у вигляді борошна в кількостях, які задовольнили б потребу в білку.

   Проблема нестачі білка для людей – одна з найбільш гострих на Землі. її допоможе певною мірою вирішити використання черв’яків у раціоні харчування людей. Протягом тисячоліть деякі негроїдні африканські племена використовують для харчування різновидність дощового черв’яка розміром 7-8 м. Китайці теж використовують дощових черв’яків у своїй традиційній кухні. З додаванням дощових черв’яків готують паштет «Вормбергер», страву керрі з горохом, омлети, краби, фарширований перець, печиво та ін. У штаті Каліфорнія є спеціальний магазин, в якому продаються вирощені для харчових цілей дощові черв’яки вартістю 25 доларів за фунт.

   Члени гуртка з цікавістю дискутували та обмінювалися знаннями, а на завершення запропонували бізнес-ідеї щодо вирощування каліфорнійського гібриду.  

 

Доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва

Юлія ЄВСТАФІЄВА