З метою сприяння формуванню в учасників освітнього процесу навичок здорового харчування на факультеті ветеринарної медицини та технологій у тваринництві для здобувачів вищої освіти спеціальності Н6 Ветеринарна медицина був проведений інформаційно-просвітницький захід на тему: «Основи здорового харчування».
Запрошена для проведення заходу лікар - гігієніст Кам’янець-Подільського районного відділу Державної установи "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Надія КАНАРЧУК розповіла здобувачам, що здорове харчування – це збалансований раціон, який складається з правильного співвідношення білків, жирів, вуглеводів, а також вітамінів і мінералів, з акцентом на цільнозернові продукти, овочі, фрукти. Раціональне здорове харчування задовольняє енергетичні, пластичні та інші потреби організму, забезпечуючи при цьому необхідний рівень обміну речовин, сприяє збереженню здоров’я, опору шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю.
Надія КАНАРЧУК детально зупинилась на проблематиці дотримання принципів "тарілки здорового харчування". Це концепція, що була розроблена експертами з Гарвардського університету, використання якої допомагає людині налагодити харчування та зробити здоровий вибір простим і зрозумілим, а також пропонує візуальне уявлення про те, як повинні виглядати прийоми їжі, щоб вміст і співвідношення основних поживних речовин був у них максимально збалансований.
Лікар зосередила увагу здобувачів на шкідливості споживання фаст-фуду, солодких напоїв, магазинних солодощів, надмірного вживання солі й цукру, а також розповіла про транс-жири та їхній негативний вплив на людський організм. Поділилася цікавою інформацією зі здобувачами про корисність овочів, зелені, фруктів, каш з цільного зерна, горіхів, насіння гарбуза, льону та про велике значення достатнього пиття чистої води щодня, а також зауважила, що негативні наслідки нераціонального харчування призводять до порушення обміну речовин та розладу функціонального стану систем організму, особливо травної, серцево-судинної та центральної нервової систем.
По завершенні заходу здобувачі мали можливість прийняти участь в обговоренні запропонованого матеріалу, а також проявили зацікавленість у подальшому вивченні аспектів раціонального здорового харчування як засобу нормалізації стану організму та підтримання його високої працездатності.
Колектив кафедри гігієни тварин та ветеринарного забезпечення кінологічної служби Національної поліції України вдячний керівнику Кам’янець-Подільського районного відділу Державної установи "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Олегу ЧАЙКОВСЬКОМУ, лікарю-гігієністу Надії КАНАРЧУК за діючу співпрацю з ЗВО «ПДУ».
Світлана ЛАЙТЕР-МОСКАЛЮК,
куратор І курсу, доцент кафедри гігієни тварин
та ветеринарного забезпечення кінологічної служби
Національної поліції України