Новітні технології у забезпеченні безпечності харчових продуктів

На кафедрі інфекційних та інвазійних хвороб відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка «Новітні технології у забезпеченні безпечності харчових продуктів». Тема засідання – «Сучасні підходи до стандартизації та сертифікації продукції тваринництва».

Метою засідання було ознайомлення здобувачів з актуальними тенденціями, нормативними вимогами та практичними аспектами стандартизації і сертифікації продукції тваринництва в Україні та світі; формування професійних компетентностей у сфері контролю якості та безпечності тваринницької продукції.

В ході засідання було розглянуто основні поняття та значення стандартизації й сертифікації у сфері тваринництва, етапи проведення сертифікації продукції тваринництва та органи, які її здійснюють; проаналізовано сучасні національні та міжнародні стандарти, які регулюють виробництво й реалізацію продукції тваринництва.

Під час дискусії було наголошено, що в умовах сьогодення стандартизація та сертифікація тваринницької продукції в Україні активно оновлюється відповідно до вимог ЄС. Основна увага приділяється якості, безпечності та простежуваності продукції. Система сертифікації стає більш прозорою: впроваджуються принципи НАССР, міжнародні стандарти ISO, проводяться незалежні лабораторні дослідження та аудит виробництва. Було підкреслено актуальність тематики та необхідності заохочення здобувачів до подальшої науково-дослідної роботи в цьому напрямку.

З підготовленими доповідями виступили:

  • Владислав КУШНІР, представив презентацію на тему: «Міжнародні стандарти безпечності харчових продуктів тваринного походження».
  • Андрій НІКІТЧУК, представив презентацію на тему: «Особливості впровадження НАССР у виробництві м’ясної продукції».

Засідання пройшло в активному обговоренні та завершилося ухваленням пропозиції тем майбутніх зустрічей.

 

 

Доцент кафедри інфекційних та інвазійних хвороб

Сергій ПРОСЯНИЙ