ЗАСІДАННЯ ГУРТКА «СЕЛЕКЦІОНЕР» ТЕМА: Сучасні методи селекції свиней

 

22 березня відбулося чергове засідання наукового гуртка «Селекціонер», що функціонує на кафедрі технології виробництва і переробки продукції тваринництва. Темою засідання стало обговорення сучасних методів селекції свиней.

Сучасну селекцію в свинарстві неможливо уявити без гібридизації і гетерозису. Гібридизація - це підбір батьківської пари свиней з різних порід або ліній однієї породи. Таке з'єднання супроводжується гетерозисом - явищем, коли поголів'я, отримане після гібридизації, перевищує за показниками продуктивності батьків.

Одна з форм гетерозису – соматична, в ході якої у молодняка поліпшуються показники середньодобового приросту і технологічні якості свинини. Найкращий ефект гетерозису отримують від схрещування ліній, порід, груп тварин, відселекціонованих за різними ознаками. Таке з'єднання багате різноманітним набором алелей різних генів, які впливають на економічні показники.

Якщо в Європі та Америці селекціонери тримають курс на гібридизацію, то в Україні вчені довго намагалися вивести універсальну породу свиней, яка б одночасно лідирувала за материнськими, відгодівельними, м'ясними якостями. Тому такі генотипи не здатні конкурувати з термінальними кнурами європейської селекції.

Але посилений курс зарубіжних селекціонерів на підвищення м'ясної продуктивності призвів до проблеми стресчутливості. Високопродуктивні породи болісно реагують на технологічні стреси, зооветеринарні заходи. Буває і так, що від різкого звуку або сильного крику тварина падає замертво. Відповідно стресчутливість гемпширів, п’єтренів супроводжується такими дефектами м'яса як PSE (pale, soft, exudative - бліде, м'яке, водянисте), DFD (Dark (темний), Firm (жорстке), Dry (сухе).

Саме через роботу в науковому гуртку здобувачі вищої освіти формують впевненість в собі, як майбутніх фахівців, які мають достатній̆ теоретичний̆ та практичний рівень знань, які вони отримують під час вивчення фахових дисциплін.

Сподіваємось, знання отримані під час роботи у науковому гуртку наші майбутні випускники використають на практиці.

 

Інформацію підготувала

Керівник наукового гуртка «Селекціонер»

доцент кафедри технології

виробництва і переробки продукції

 тваринництва Наталія Щербатюк