В університеті відбувся «День поля 2020»

8 липня 2020 року, з метою демонстрації науково-виробничих досягнень, обміну досвідом, професійного спілкування, перевірки стану науково-дослідної роботи та її відповідності методиці дослідної справи, співробітники Подільського державного аграрно-технічного університету взяли участь у щорічному проекті "День поля, приймання дослідів (експериментальних моделей,наукових експериментів, спроб, наукових розвідок, досліджень тощо)". У зв'язку з епідеміологічною ситуацією цьогорічний захід дещо мінімізований, однак його учасники мали чудову можливість оглянути демонстраційно-технологічний полігон посівів польових культур у науково-дослідному центрі "Поділля" та на дослідних ділянках кафедри рослинництва і кормовиробництва.

Особливу цікавість, як і завжди, викликали ділянки з посівами гречки. Багаторічними дослідженнями селекції і насінництва цієї культури займаються Вільчинська Л.А. і Рарок В.А. Гібридний розсадник з елементами Колекції світового генофонду гречки представив науково-дослідний інститут круп'яних культур ім. О.С. Алексеєвої (науковий керівник Бурдига В.М.).

Неабиякий інтерес, як і в минулі роки, викликали польові дослідження з екологічного випробування гібридів кукурудзи та соняшнику в рамках співпраці університету з ТОВ "Ражт Семенс-Україна", ТОВ "КВС-Україна", ТОВ "Суффле Агро Україна" (науковий керівник Вахняк В.С.), ТОВ "Адванта Сідз Україна" (Бурдига В.М.). Не обійшли увагою і експерименти з визначення ефективності мікробіологічних препаратів компанії "БТУ-Центр" (науковий керівник Пустова З.В.).

Традиційною частиною заходу була перевірка стану дослідів та їх приймання за програмами наукових досліджень. Приймання дослідів і перевірку правильності ведення первинної документації здійснювала комісія відповідно до наказу ректора ПДАТУ за №84 від 30.06.2020р. Комісія у присутності адміністрації НДЦ "Поділля", наукових керівників і виконавців, оглянула дослідні ділянки. Робота аспірантів оцінювалася за декількома критеріями: актуальність досліджень, дотримання методики закладання і проведення досліду, його представлення і оформлення, стан посівів.

Демонстрування дослідів проходило у жвавому обговоренні та науковій дискусії, члени комісії активно задавали запитання дослідникам. За оцінками зроблено критичні зауваження і надано окремі рекомендації з поліпшення якості проведення досліджень у майбутньому.

Завідувач науково-дослідної частини,
кандидат економічних наук, доцент
Лариса Загнітко