Студентські активісти профкому та Парламенту ЗВО «ПДУ» прийняли участь у мистецькому заході в рамках просвітницької програми до Міжнародного дня протидії булінгу (International Stand Up to Bullying Day)

Міжнародний день боротьби з насильством і булінгом у закладах освіти (International Day Against Violence and Bullying in Education) – це піврічна подія, присвячена підвищенню обізнаності про поширену проблему булінгу та сприянню зусиллям, спрямованим на його запобігання. Цей день, що відзначається двічі на рік, слугує маяком надії для тих, хто постраждав від булінгу, і закликом до дій для громад по всьому світу та присвячений підвищенню обізнаності про значну кількість дітей та підлітків у всьому світі, які стикаються з насильством та булінгом у закладі освіти, що негативно впливає на їхнє здоров’я, добробут та освіту.

У  Закладі вищої освіти «Подільський державний університет», в рамках просвітницької програми по протидії насильству і булінгу у закладах освіти, було проведено вже декілька виховних заходів, зокрема, 16 листопада, студентські активісти профкому та Парламенту  побували у  Міському будинку культури  на прем’єрі сучасної екстрим-драми  «Васьок GO» (Автор п’єси – Лєна Лягушонкова) у постановці Хмельницького обласного українського музично-драматичного театру імені Михайла Старицького. Темою вистави, як і темою Міжнародного дня боротьби з насильством і булінгом у закладах освіти, включаючи кібербулінг, у 2023 році було гасло – “Немає місця страху: викорінення насильства в школі для покращення психічного здоров’я та навчання”. Ця тема підкреслює тісний зв’язок між насильством у школі або університеті та психічним здоров’ям.

Держави-члени ЮНЕСКО проголосили перший четвер листопада Міжнародним днем боротьби з насильством і булінгом у закладах освіти, включаючи кібербулінг. Ця декларація визнає, що пов’язане зі школою або закладом освіти насильство в усіх його формах порушує права дітей і підлітків на освіту, здоров’я та благополуччя. Цей день закликає різні зацікавлені сторони, включаючи держави-члени, партнерів ООН, міжнародні та регіональні організації, громадянське суспільство, неурядові організації та окремих осіб, пропагувати, відзначати та сприяти проведенню цього міжнародного дня. Мета – залучити учнів, батьків, освітні спільноти, органи управління освітою та такі сектори, як технологічна індустрія, до запобігання всім формам насильства та сприяння створенню безпечного навчального середовища.

Ключові факти:

  • Міжнародний день протидії булінгу був започаткований у 2008 році.
  • День відзначається двічі на рік: у листопаді та лютому.
  • Синій, рожевий і фіолетовий кольори є символами цього дня і символізують солідарність з тими, хто зазнає булінгу. 

Інформацію за матеріалами сайту МОН
підготувала голова профкому Світлана ЛІЩУК