День захисників та захисниць України: Шануємо пам’ять полеглих Героїв…

 

Цьогоріч, 01 жовтня, наша країна  відмічає  День захисників та захисниць України. Без їхньої невтомної, відважної боротьби за наш мир і спокій, нам би не вдалося сьогодні бути поруч і радіти ще одному дню у вільній країні. Сьогодні наше життя, мир та спокій залежить від Збройних Сил України. Від незламності та гарту наших мужніх захисників, від їхніх гарячих сердець та сталевого духу.

День захисників України почали відзначити 14 жовтня з 2015 року. Цього ж дня відзначалося свято Покрова Пресвятої Богородиці, яка вважається покровителькою українських козаків. Також 14 жовтня — це офіційний день заснування Української повстанської армії.

У 2021 році свято трансформувалося у День захисників та захисниць. А після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар було перенесено на 1 жовтня.

Другого жовтня 2023 року, у Подільському державному університеті, вшанували пам’ять захисників та захисниць загиблих на війні. Люди зібрались біля пам’ятного знаку активіста Євромайдану, Героя України, Героя Небесної сотні, Дмитрія ПАГОРА – студента закладу вищої освіти «Подільський державний університет», нагородженого посмертно орденом «Золота зірка» та медаллю «За жертовність і любов до України». 

Вшанувати пам'ять Дмитрія та його побратимів, полеглих за суверенність та незалежність нашої держави, прийшли представники ректорату, активісти Студентського парламенту, профкому, студенти, викладачі та співробітники університету. Присутні поклали квіти, долучились до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Сьогодні ми дякуємо кожному воїну, кожному підрозділу, кожній бойовій бригаді. Ми дякуємо тим, хто щодня ризикує своїм життям, тим, хто лишив бізнес, кар’єру, друзів, тим, хто відклав на потім свої мрії, тим, хто віддав своє здоров’я. Ми завжди пам’ятатимемо тих, хто віддав своє життя за Україну!

Герої не вмирають!

 

Голова первинної профспілкової організації
співробітників та студентів ЗВО «ПДУ»
Світлана Ліщук