ЗАСІДАННЯ НАУКОВОГО ГУРТКА «ПТАХІВНИК»

24 листопада відбулось чергове засідання наукового гуртка «Птахівник» кафедр технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій.

Гуртківці здійснили вивчення якісних показників яєць перепелів, провели морфологічну оцінку та про дегустували перепелині яйця, а керівник гуртка доцент Наталія Пустова розповіла про сучасний стан галузі перепельництва.

Перепели є свійською птицею, проте важко сказати, що перепел, який утік із пташника, до нього повернеться. В Україні перепілок розводили і відгодовували з XIX століття. У Японії є відомості про використання перепелів, як свійських ще з XVI сторіччя н.е. Перепели були переведені на утримання в промислових умовах зовсім недавно, на початку XIX сторіччя. На світовому ринку перепельництва найбільшу частку продукції займають китайські виробники майже 40%, на другому місці бразильська продукція перепельництва і третє місце посідають американські перепельники. Найбільшими виробниками перепелиної продукції у ЄС є Франція, Італія та Іспанія. В Україні та у більшості країн світу продукцію перепельництва виробляють невеликі господарства, із поголів’ям 10-50 тис. голів.  

Продукція перепілок відрізняється ніжною консистенцією, соковитістю, ароматом і добрими смаковими якостями. М'ясо перепелів окрім ніжної структури та неповторного смаку із присмаком дичини, володіє цінною властивістю для організму людини насичує: незамінними амінокислотами (лізин, аланін, цистин, метіонін, гліцин, аргінін, валін, тощо), вітамінами: А, D, Е та групи В,  елементами: натрій, калій, залізо, мідь, магній, цинк, кальцій та фосфор. Перепелине м'ясо не калорійне (100 г – до 200 кКал) і містить багато білків 22 %, мало жирів 5%, а вуглеводи відсутні.

Яйця перепілок належать до продуктів дієтичного харчування, не викликають алергії навіть у тих дітей, яким курячі яйця протипоказані. Якісний склад перепелиного яйця дещо відрізняється від інших видів сільськогосподарської птиці. Перепелине яйце за численними поживними речовинами перевершує яйця курей. У перепелиному яйці, порівняно з курячим, в 2,2-2,3 рази більше вітамінів В1, В2, А; в 1,4-1,9 рази - лізину, цистину, метіоніну; в 1,6-1,7 рази більше кобальту, міді, заліза. На початку несучості маса яєць не перевищує 7 г, у подальшому маса яйця поступово збільшується та досягає 10-14 гр до 2-місячного віку. За рік від самки перепелів отримують 250-300 яєць.

Забезпечення населення продуктами птахівництва доцільно здійснювати не лише за збільшення кількості продукції але й урізноманітнення її. Саме це завдання вирішує галузь перепельництва – вироблення яйця і м'яса. Смакуйте перепелині продукти харчування із користю для свого організму!

Керівник наукового гуртка «Птахівник»
доцент Наталія ПУСТОВА.