19 жовтня 2023 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка «Біотехнолог», керівником якого є доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва
Юлія ЄВСТАФІЄВА.
Щорічно, починаючи з 2006 року з ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів відзначають Всесвітній день хліба. Тому, засідання гуртка було присвячене саме традиційним та сучасним біотехнологіям випікання хліба в різних країнах світу.
Вперше хліб з’явився на Землі ще понад 15 тисяч років тому. Невже ж хліб – це просто вода з борошном?! Звісно, ні. Приготування хліба – одне з найстаріших біотехнологічних виробництв, що ґрунтується на складних мікробіологічних і біохімічних процесах, які відбуваються в тісті за наявності мікроорганізмів після змішування борошна з водою аж до його випікання. Протягом всієї історії це був один з найпопулярніших продуктів у всьому світі і є одним з найстаріших штучних продуктів, які були важливі з самого початку сільського господарства.
Науково доведено, хліб є єдиним продуктом, який їдять і цінують у всьому світі люди всіх релігій і національностей.
Учасники наукового гуртка «Біотехнолог» познайомилися біотехнологіями випікання хліба в Римі, Греції, Великобританії, а також з рецептами хліба з різною щільністю, смаком, формою, розмірами. Хліб їдять майже в усіх країнах світу. Навіть у тих місцях, де пшениця не росте – борошно роблять з інших інгредієнтів, наприклад кукурудзи, жита або рису, а далі використовують його для виготовлення простих і поживних страв, які еквівалентні хлібові.
З давніх часів по сьогодення професія людей, що виготовляють хліб, користується особливою повагою у суспільстві.
Керівник наукового гуртка «Біотехнолог»
кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва
Юлія ЄВСТАФІЄВА