Одним з найвідповідальніших заходів у вівчарстві є організація своєчасної стрижки. Овець з однорідною вовною стрижуть один раз на рік у теплу погоду. Це зумовлено насамперед відсутністю у них сезонної линьки, а також тим, що часта стрижка в суворих кліматичних умовах може призвести до простудних захворювань і навіть загибелі тварин.
Як правило, першими стрижуть молодняк минулого року народження, потім маток і останніми баранів. Якщо в господарстві є грубововні і тонкорунні вівці, то спочатку стрижуть грубововних, тому що вони линяють і втрачають вовну. Перед стрижкою овець потрібно тримати голодними протягом 12 год., щоб запобігти можливому завороту кишок під час стрижки.
Тривалість і якість стриження залежать від методу його проведення і кваліфікації стригалів.
26 червня 2023 року в Науково-дослідному центрі «Поділля» було проведено стрижку овець. Майстерні стригалі показали практичні навики зі стрижки студентам Навчального-наукового інституту харчових технологій.
Також з метою вибракування старих тварин було проведено визначення віку овець за зубами. Зуби – основний показник для визначення віку тварин. Від того, в якому вони стані, можна зробити висновок про апетит тварини, обсяг корму, що нею з’їдається, можливості виконувати жувальну функцію. Це позначається на якості та кількості продукції.
У віці 1,5 року змінюється перша пара різців – зачепи; у два роки – друга (внутрішні середні); у 3 роки – третя (зовнішні середні) і в 4 роки – четверта (окрайки). Отже, в 4 роки вівці мають постійні зуби, які щільно прилягають один до одного. У 5 років різці починають виступати з ясен, стирається їхній верхній край. У 6 років між зачепами утворюються щілини і зуби набувають долотоподібної форми, жовтіють, починають хитатися. У 7-8 років різці вже дуже стерті і починають випадати. Залежно від умов утримання, овець у 5-7 років починають вибраковувати, оскільки вони не можуть ефективно використовувати корми.
Асистент кафедри технології виробництва і
переробки продукції тваринництва
Людмила ПОНЬКО