16 жовтня, на факультеті агротехнологій і природокористування Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» відзначали Всесвітній день хліба. Подія, що виникла у 2006 році за ініціативи Міжнародного об'єднання пекарів та кондитерів, проходила у форматі круглого столу на тему: «Хліб у звичаях українського народу». В Музеї Хліба, за ініціативи доцента кафедри землеробства, ґрунтознавства та захисту рослин Василя Вахняка, який виступив організатором і модератором заходу, зустрілися адміністрація закладу, історики, викладачі та студентська молодь.
Проректор з навчальної, науково-інноваційної та міжнародної діяльності, професор Оксана Бялковська ознайомила присутніх про значення хліба в різних європейських країнах (Польщі, Болгарії, Швеції, Франції, Нідерландах), де неодноразово побувала в рамках міжвузівської співпраці, наголосивши про схожість французів з українцями щодо кількості споживання хліба в рік на душу населення.
Історично-економічні аспекти поняття Україна-житниця розкрив професор Олександр Каденюк, який пояснив причинно-наслідковий характер економічних криз з неврожаями та голодоморами в державі.
Катерина Гораш – директор наукової бібліотеки, розповіла про етнографічно-культурні аспекти хліба в житті українців. Студенти, в свою чергу, активно ділилися своїми знаннями про значення хліба в сільських традиціях різних регіонів України, декламували вірші, розказували прислів’я, озвучили цікаву інформацію про хліб.
Учасники круглого столу мали змогу ознайомится з тематичною підбіркою літератури, підготовленою працівниками наукової бібліотеки та фотоекспозицією «Ціна хліба 2022-2023», представленою представниками студентського самоврядування факультету.
Сьогодні, як ніколи, вшанування історії та традицій українців, поваги до хліба й праці, відіграє важливе значення при вихованні національно-свідомого громадянина нашої держави, адже ці аспекти ще надовго залишаться як такими, що об’єднують нас всіх у єдину націю.
Дякуємо всім, хто долучився до нашого заходу, допомагав в організації та з розумінням віднісся до запізнення студентів на третю пару, адже години виділеної на велику перерву «трішечки» не вистачило.
Інформацію підготував
декан факультету агротехнологій і природокористування, кандидат с.-г. наук, Віталій Лапчинський