ВИВЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ БІОПЛІВОК В НАВЧАЛЬНІЙ ХІМІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ ПІД ЧАС ЗАСІДАННЯ ГУРТКА “ЕКОДОСЛІДНИК”

 

ВИВЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ БІОПЛІВОК В НАВЧАЛЬНІЙ ХІМІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ ПІД ЧАС ЗАСІДАННЯ ГУРТКА “ЕКОДОСЛІДНИК”

 

Наші дослідження скеровані на розуміння властивостей біоплівок, які відіграють критичну роль в багатьох біологічних процесах. Ключовим аспектом роботи є застосування хімічних методів для детального аналізу композиції біоплівок в реальних умовах навчальної лабораторії. Виготовлення біоплівок в лабораторних умовах є достатньо цікавим завданням з елементами наукового виклику. Методика виготовлення побудована з наступних етапів:

1) Вибір біополімеру, в якості якого, враховуючи можливості нашої лабораторії, нами обрано желатин.

2) Підготовка розчину біополімеру, виходячи із  кількісної характеристики розчину желатину, фізичних параментрів приготування розчину. Приготування розчину желатину відбувається в декілька стадій. Спочатку відважується наважка желатину, далі відміряється необхідна кількість води. Частина води використовується для процесу гідратації, який  в залежності від умов триває 5-10 хвилин. Далі готується основний розчин.

3) Використання пластифікаторів, що  додають гнучкості та еластичності полімерам, роблячи їх менш жорсткими та більш гнучкими і барвників. В якості пластифікатора нами обрано гліцерин.

4) Для підвищення стійкості желатинових плівок до мікроорганізмів обрано антимікробну речовину хітозан.

5) Нанесення приготовленого розчину на відповідну поверхню для подальшого застигання плівки.

6) Після застигання плівку відокремлюємо від поверхні та зберігаємо у сухому місці.

   Дана методика приготування біоплівок адаптована до умов нашої навчальної лабораторії. Перевірка за фізичними параметрами отриманих желатинових плівок включає в себе низку тестів та спостережень: розтягування та згинання, тяговий тест, згинання за низьких температур.

   Желатинові плівки можна використовувати як пакувальний матеріал для різноманітних харчових продуктів: кондитерських виробів, пакетиків до чаю та кави, подачі страв, харчових декорацій.

   Таким чином, виготовлення желатинових біоплівок у навчальній лабораторії стало захоплюючим  освітнім процесом із використанням доступних і безпечних матеріалів.

 

Керівник студентського наукового гуртка “Екодослідник”

Раїса ЯМБОРАК