2488
 
 

Пую Василь Лазарович

Науковий ступінь: доктор сільськогосподарських наук
Вчене звання: професор

: (096) 3491659
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-7900-9192
Scholar

Scopus

Місце і дата народження:
19 грудня 1959 року в с. Верхні Синівці Глибоцького району Чернівецької обл.


Освітня кваліфікація:
Вчений агроном. У 1982 році закінчив Кам'янець-Подільський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «Агрономія». Кандидатську  дисертацію на тему: «Вплив прийомів агротехніки на насіннєву продуктивність люцерни в умовах південно-західного Лісостепу України»  захистив у 1991 році.

Докторську дисертацію «Наукові основи формування та використання кормових фітоценозів у Лісостепу західному» захистив у 2018 році.


Трудова діяльність:


Напрями наукового дослідження:


1) технологій формування та використання кормових фітоценозів у системі зеленого конвеєра на основі пасовищних бобово-злакових сіяних і природних травостоїв, сумішей однорічних традиційних (вика яра, овес посівний, редька олійна, ріпак ярий, гірчиця біла) та багаторічних нетрадиційних (сильфій пронизанолистий, топінамбур, чорноголовник багатошлюбний) кормових культур;

2) організація кормової бази та землекористування для різних галузей тваринництва (скотарство, конярство, козівництво, вівчарство);

3) створення насіннєвих посівів люцерни посівної;

4) співвиконавець у кластері з експериментальних досліджень з вирощування Kernza® в умовах України (AFES).

 


Наукові статті:

  1. Kucher, L., Denisyuk, V., Kirichenko, D., Beregniak, E., Poltoretskyi, S., Puiu, V., & Yushkevich, M. (2023). Dynamics of the content of mobile humic substances in a typical chernozem using different technologies for growing crops. Colloquium-journal, 10(169), 19–22. https://surl.li/lcnjbh
  2. Свистунова, І. В., Пророченко, С. С., Чумаченко, І. П., Войцехівський, В. І., & Пую, В. Л. (2023). Хімічний склад корму лучних травостоїв залежно від технологічних факторів вирощування. Наукові доповіді НУБіП України. Агрономія, 3(103). https://doi.org/10.31548/dopovidi3(103).2023.009
  3. Свистунова, І. В., Захлєбаєв, М. В., Пую, В. Л., & Сеник, І. І. (2024). Кормова продуктивність буркуну білого залежно від технологічних прийомів вирощування в умовах правобережного Лісостепу України. Таврійський науковий вісник, (136, ч. 2), 240–247. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.136.2.29
  4. Svystunova, I., Prorochenko, S., Puyu, V., et al. (2024). The nutritional value of feed from alfalfa-cereal grass mixtures depends on the technological features of growing. Colloquium-journal, 3(196), 44–46. https://surli.cc/mkryfb
  5. Свистунова, І. В., Захлєбаєв, М. В., Пую, В. Л., & Полторецький, С. П. (2025). Ріст, розвиток та урожайність сумісних посівів буркуну білого з однорічними злаковими культурами. Таврійський науковий вісник, (142, ч. 2), 224–231. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2025.142.2.28

 

Публікації у виданнях, які включені до наукометричних баз Web of Science та Scopus

  1. Puyu, V., Bakhmat, M., Khmelianchyshyn, Y., Pantsyreva, H., Stepanchenko, V., & Bakhmat, O. (2021). Social-and-ecological aspects of forage production reform in Ukraine in the early 21st century. European Journal of Sustainable Development, 10(1), 221–228. https://doi.org/10.14207/ejsd.2021.v10n1p221
  2. Vinnichuk, O., Ignatyeva, T., Naichuk, A., Suliatytska, T., & Puyu, V. (2022). Global neopolitics: Risks of sustainable development of modern society. SHS Web of Conferences, 141, Article 01022. https://surl.li/zecyha
  3. Puyu, V., Vakhnyak, V., Lapchynskyi, V., Koberniuk, O., & Tarasyuk, V. (2023). Comparative study of organic farming systems in different geographical regions. Scientific Horizons, 26(12), 124-134. https://doi.org/10.48077/scihor12.2023.124
  4. Razanov, S., Alieksieiev, O., Alieksieieva, O., Vradii, O., Mazur, K., Puyu, V., Piddubna, A., Povoznikov, M., Postoienko, D., & Zelisko, O. (2024). The content of heavy metals and trace elements in different soils used under the conditions of homestead plots and field agricultural lands of Ukraine. Journal of Ecological Engineering, 25(6). https://doi.org/10.12911/22998993/186820

 

Монографії

Пую В.Л. Кормові фітоценози у Лісостепу західному. Кам’янець-Подільський: «Друкарня «Рута», 2025. 480 с. https://surl.lu/gllvlm

 

Навчально-методичні розробки

  1. Іщенко Т.Д., Бендера І.М., Пую В.Л. та ін. Дипломне проектування у вищих навчальних закладах Мінагрополітики України: навчально-методичний посібник / За ред. Т.Д. Іщенко, І.М. Бендери. Київ: Аграрна освіта, 2006. (Гриф Мінагрополітики України (лист №18-128/1246 від 23.10.2006 р.). 256 с.

https://epdf.pub/-1abf00ccc0037929de3e0be148e1b6cf61385.html

  1. Пую В.Л. Програмування врожаїв сільськогосподарських культур: навчальний посібник. Кам'янець-Подільський: ПДАТУ, 2020. 240 с.
  2. Пую В.Л. Методичні рекомендації до виконання та оформлення дипломних робіт. Для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 201 «Агрономія». Кам’янець-Подільський: Абетка світ, 2020. 64 с.
  3. Пую В.Л. Методичні рекомендації до виконання лабораторних та самостійних занять з дисципліни «Кормовиробництво та луківництво» на тему «Зелений конвеєр». Для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 201 «Агрономія». Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. 36 с.
  4. Пую В.Л. Методичні рекомендації до виконання курсового проекту з дисципліни «Системи удобрення сільськогосподарських культур». Для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 201 «Агрономія». Кам’янець-Подільський: ТОВ «Друкарня Рута», 2022. 32 с.

http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12000

  1. Пую В.Л. Система удобрення сільськогосподарських культур: навчальний посібник. Кам’янець-Подільський, 2023. 349 с.