
Понько Людмила Петрівна
Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент
| : | |
| : ponkolp@pdatu.edu.ua |
Місце і дата народження:
9 червня 1982 року в смт. Ярмолинці Хмельницької області.
Освіта:
Вища. Подільський державний аграрно-технічний університет, 2005. Спеціальність: Зооінженерія. Кваліфікація: магістр зооінженерії.
У 2015 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Оцінка селекційно-генетичних факторів формування продуктивних ознак у тварин української чорно-рябої молочної породи подільського заводського типу» (спеціальність 06.02.01 – розведення та селекція тварин), Миколаївський національний аграрний університет.
У 2025 році присвоєно вчене звання доцента.
Науково-педагогічний стаж – 11 років.
Напрям наукового дослідження:
Удосконалення технологій виробництва продукції тваринництва.
Викладає навчальні дисципліни:
«Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва»; «Організація виробничих процесів»; «Технологічне забезпечення і оцінка придатності приміщень з виробництва і переробки продукції тваринництва»; «Технологія первинної переробки молока».
Досвід роботи:
- 2006-2009 рр. – аспірант в Інституті розведення і генетики тварин НААН (Чубинське);
- 2009 р. – лаборант кафедри технології виробництва продукції тваринництва ПДАТУ;
- 2015 р. – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
- 2021 р. – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології.
- З 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»
- З 1 листопада 2022 р. і по теперішній час асистент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».
Стажування та підвищення кваліфікації:
2022 – Стажування в ДП ДГ «Пасічна» ІК СГП НААН Старосинявського району Хмельницької області (120 год.).
2023 – Підвищення кваліфікації в навчально-науковому центрі перепідготовки і підвищення кваліфікації ЗВО «ПДУ» «Психолого-педагогічні основи вищої освіти та практичний досвід створення дистанційного курсу «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» в середовищі Moodle (60 год.).
2024 – Підвищення кваліфікації в Інституті біології тварин НААН (Львів) за спеціальністю «Годівля тварин. Розведення і селекція тварин» (60 год.).
2025 – Міжнародне науково-педагогічне стажування на базі Балтійської міжнародної академії (Рига) «Особливості викладання навчальних дисциплін з аграрних наук та продовольства, ветеринарної медицини в умовах воєнного стану в Україні» (180 год.).
Діяльність за спеціальністю у формі участі у громадських об’єднаннях:
Член ВГО «Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М. І. Вавилова»
Публікації (SCOPUS)
- Tsvihun A, Karatieievа O, Ponko L, Yakovchuk V, Yulevich O and Ponichtera P. Effect of probiotic supplement on growing lambs of the lacon breed during the suckling period. Online J. Anim. Feed Res., 15(3): 150-158, 2025; pii: S222877012500018-15. DOI: https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2025.18
- Dymchuk, A., Shcherbatiuk, N., Pustova, N., Ponko, L., & Yamborak, R. (2025). Bioconversion of livestock by-products into biogas: Experimental study of optimal fermentation conditions. Scientific Horizons, 28(3), 80-89. https://doi.org/10.48077/scihor3.2025.80
Наукові статті:
- Кудрик Н. А., Цвігун А. Т., Понько Л. П., Несвятипаска В. Ю., Яковчук В. С., Тимофійшин І. І. Особливості годівлі молодняку породи лакон в умовах Поділля. Таврійський науковий вісник № 142. Частина 2. 2025. С. 244-254.
- Понько Л. П. Сучасний стан та перспективи розвитку вівчарства в Хмельницькій області. Подільський вісник : сільське господарство, техніка, економіка. № 2 (43). 2024.
- Понько Л. П., Димчук А. В. Молочна продуктивність корів різного походження. Подільський вісник : сільське господарство, техніка, економіка. № 2 (43). 2024.
- Кудрик Н. А., Цвігун А. Т., Понько Л. П., Несвятипаска В. Ю., Яковчук В. С., Тимофійшин І. І. Особливості годівлі овець породи лакон в умовах Поділля. Таврійський науковий вісник № 137. 2024. С. 410-420.
- Димчук А. В., Понько Л. П. Вплив генотипових та паратипових факторів на реалізацію молочної продуктивності корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2023. № 6(106). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.012
- Димчук А. В., Шутяк О. В., Понько Л. П. Динаміка росту живої маси телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 3(97). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.007
- Димчук А. В., Понько Л. П. Відтворна здатність та її зв'язок з молочною продуктивністю корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 3(97).
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.008 - Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив генотипових і фенотипових чинників на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 4(98). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.008
- Димчук А. В., Понько Л. П. Вплив живої маси, віку першого осіменіння та отелення на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 4(98). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.009
Матеріали конференцій:
- Понько Л.П. Особливості підготовки фахівців у галузі тваринництва. Proceeding of the scientific and pedagogical internship (Desember 2 – January 12, 2025. Riga, the Republic of Latvia) : Scientific and pedagogical internship. Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2025. PP. 31–34.
- Цвігун А. Т., Понько Л. П. Деякі аспекти годівлі молодняку породи лакон в умовах Поділля. Міжнародна науково-практична конференція «Біологічні, біотехнологічні та генетичні аспекти інтенсифікації аграрного виробництва». Миколаїв, 24-25 жовтня 2024 року. С. 186-190.
- Понько Л. П., Димчук А. В. Зміна клімату та сільське господарство. Міжнародна науково-практична конференція «Єдиний світ – єдине здоров’я». Одеса, 3-4 червня 2025 року.
- Димчук А. В., Понько Л. П., Лайтер В. В. Стан та перспективи виробництва органічного молока в Україні. Міжнародна науково-практична конференція «Зміна клімату та її наслідки для тваринництва і ветеринарної медицини: наукові підходи та інноваційні рішення». Камʼянець-Подільський, 10-11 жовтня 2024 року.
- Понько Л. П. Морфологічні та функціональні властивості вимені корів української чорно-рябої молочної породи. XXІ International scientific and practical conference «Scientific achievements and innovations as a way to success». 1-3 травня 2024 року. Vilnius, Lithuania. 2024. С. 22-24.
- Понько Л. П. Продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи різних ліній. XXІІМіжнароднанауково-практичнаконференція «Modern scientific research: theoretical and practical aspects», 8-10 травняОсло, Норвегія. 2024. С. 20-23.
- Димчук А. В., Понько Л. П. Молочна продуктивність корів в залежності від їх живої маси, віку першого осіменіння та отелення. Матеріали V науково-практичної конференції «Науково-інноваційний розвиток агровиробництва як запорука продовольчої безпеки України: вчора, сьогодні, завтра» м. Київ, 18-19 квітня 2024 року.
- Ponko Liudmyla. Prospects for the development of goat breeding in Ukraine. Summer Field School(Hybrid) on Mountain ecosystems & resources management. 11-20 September 2023.
- Димчук А. В., Понько Л. П. Залежність молочної продуктивності корів від генотипових і фенотипових чинників. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір», 3 листопада 2023 року. Полтава. 2023.
- Димчук А. В., Понько Л. П., Шутяк А. В. Особливості росту телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір», 3 листопада 2023 року. Полтава. 2023.
- Димчук А. В., Понько Л. П. Звʼязок відтворної здатності з молочною продуктивністю корів-первісток. Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку галузі тваринництва: світовий та національний виміри», 7 грудня 2023 року. Полтава. 2023.
Навчально-методичні праці:
- Понько Л. П. Методичні рекомендації для виконання практичних занять з дисципліни «Технологічне забезпечення і оцінка придатності приміщень з виробництва і переробки продукції тваринництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва») (ІІ частина). Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 112.
- Понько Л. П. Тестові завдання з дисципліни «Технологічне забезпечення і оцінка придатності приміщень з виробництва і переробки продукції тваринництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва») (ІІ частина). Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 27.
- Понько Л. П. Методичні рекомендації для виконання лабораторно-практичних занять з дисципліни «Технологія первинної переробки молока» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»). Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 96.
- Понько Л. П. Тестові завдання з дисципліни «Технологія первинної переробки молока» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 20.
- Понько Л. П. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024. 178 с.
- Понько Л. П. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. 76с.
- Понько Л. П. Тестові завдання для проведення підсумкового контролю знань з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. 40с.
- Похил В. І., Миколайчук Л. П, Понько Л. П. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції козівництва» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» ОПП Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Дніпро: ДДАЕУ, 2022. 114 с.
- Понько Л. П. Методичні рекомендації до виконання лабораторних і практичних занять з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2021. 72 с.