Понько Людмила Петрівна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

ponkolp@pdatu.edu.ua

Місце і дата народження:
9 червня 1982 року в смт. Ярмолинці Хмельницької області.


Освіта:

Вища.  Подільський державний аграрно-технічний університет, 2005. Спеціальність: Зооінженерія. Кваліфікація: магістр зооінженерії.

У 2015 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Оцінка селекційно-генетичних факторів формування продуктивних ознак у тварин української чорно-рябої молочної породи подільського заводського типу» (спеціальність 06.02.01 – розведення та селекція тварин), Миколаївський національний аграрний університет.

У 2025 році присвоєно вчене звання доцента.

 

Науково-педагогічний стаж – 11 років.


Напрям наукового дослідження:

Удосконалення технологій виробництва продукції тваринництва.


Викладає навчальні дисципліни:

«Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва»; «Організація виробничих процесів»; «Технологічне забезпечення і оцінка придатності приміщень з виробництва і переробки продукції тваринництва»; «Технологія первинної переробки молока».


Досвід роботи:

  • 2006-2009 рр. – аспірант в Інституті розведення і генетики тварин НААН (Чубинське);
  • 2009 р. – лаборант кафедри технології виробництва продукції тваринництва ПДАТУ;
  • 2015 р. – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
  • 2021 р. – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології.
  • З 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»
  • З 1 листопада 2022 р. і по теперішній час асистент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

 

Стажування та підвищення кваліфікації:

2022 – Стажування в ДП ДГ «Пасічна» ІК СГП НААН Старосинявського району Хмельницької області (120 год.).

2023 – Підвищення кваліфікації в навчально-науковому центрі перепідготовки і підвищення кваліфікації ЗВО «ПДУ» «Психолого-педагогічні основи вищої освіти та практичний досвід створення дистанційного курсу «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» в середовищі Moodle (60 год.).

2024 – Підвищення кваліфікації в Інституті біології тварин НААН (Львів) за спеціальністю «Годівля тварин. Розведення і селекція тварин» (60 год.).

2025 – Міжнародне науково-педагогічне стажування на базі Балтійської міжнародної академії (Рига) «Особливості викладання навчальних дисциплін з аграрних наук та продовольства, ветеринарної медицини в умовах воєнного стану в Україні» (180 год.).

 

Діяльність за спеціальністю у формі участі у громадських об’єднаннях:

Член ВГО «Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М. І. Вавилова»


Публікації (SCOPUS)

  1. Tsvihun A, Karatieievа O, Ponko L, Yakovchuk V, Yulevich O and Ponichtera P. Effect of probiotic supplement on growing lambs of the lacon breed during the suckling period. Online J. Anim. Feed Res., 15(3): 150-158, 2025; pii: S222877012500018-15. DOI: https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2025.18
  2. Dymchuk, A., Shcherbatiuk, N., Pustova, N., Ponko, L., & Yamborak, R. (2025). Bioconversion of livestock by-products into biogas: Experimental study of optimal fermentation conditions. Scientific Horizons, 28(3), 80-89. https://doi.org/10.48077/scihor3.2025.80

Наукові статті:

  1. Кудрик Н. А., Цвігун А. Т., Понько Л. П., Несвятипаска В. Ю., Яковчук В. С., Тимофійшин І. І. Особливості годівлі молодняку породи лакон в умовах Поділля. Таврійський науковий вісник № 142. Частина 2. 2025. С. 244-254.
  2. Понько Л. П. Сучасний стан та перспективи розвитку вівчарства в Хмельницькій області. Подільський вісник : сільське господарство, техніка, економіка. № 2 (43). 2024.
  3. Понько Л. П., Димчук А. В. Молочна продуктивність корів різного походження. Подільський вісник : сільське господарство, техніка, економіка. № 2 (43). 2024.
  4. Кудрик Н. А., Цвігун А. Т., Понько Л. П., Несвятипаска В. Ю., Яковчук В. С., Тимофійшин І. І. Особливості годівлі овець породи лакон в умовах Поділля. Таврійський науковий вісник № 137. 2024. С. 410-420.
  5. Димчук А. В., Понько Л. П.  Вплив генотипових та паратипових факторів на реалізацію молочної продуктивності корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2023. № 6(106). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.012
  6. Димчук А. В., Шутяк О. В., Понько Л. П. Динаміка росту живої маси телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 3(97). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.007
  7. Димчук А. В., Понько Л. П. Відтворна здатність та її зв'язок з молочною продуктивністю корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 3(97).
    DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.008
  8. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив генотипових і фенотипових чинників на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 4(98).  DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.008
  9. Димчук А. В., Понько Л. П. Вплив живої маси, віку першого осіменіння та отелення на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 4(98). DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.009

 

Матеріали конференцій:

  1. Понько Л.П. Особливості підготовки фахівців у галузі тваринництва. Proceeding of the scientific and pedagogical internship (Desember 2 – January 12, 2025. Riga, the Republic of Latvia) : Scientific and pedagogical internship. Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2025. PP. 31–34.
  2. Цвігун А. Т., Понько Л. П. Деякі аспекти годівлі молодняку породи лакон в умовах Поділля. Міжнародна науково-практична конференція «Біологічні, біотехнологічні та генетичні аспекти інтенсифікації аграрного виробництва». Миколаїв, 24-25 жовтня 2024 року. С. 186-190. 
  3. Понько Л. П., Димчук А. В. Зміна клімату та сільське господарство. Міжнародна науково-практична конференція «Єдиний світ – єдине здоров’я». Одеса, 3-4 червня 2025 року.
  4. Димчук А. В., Понько Л. П., Лайтер В. В. Стан та перспективи виробництва органічного молока в Україні. Міжнародна науково-практична конференція «Зміна клімату та її наслідки для тваринництва і ветеринарної медицини: наукові підходи та інноваційні рішення». Камʼянець-Подільський, 10-11 жовтня 2024 року.
  5. Понько Л. П. Морфологічні та функціональні властивості вимені корів української чорно-рябої молочної породи. XXІ International scientific and practical conference «Scientific achievements and innovations as a way to success». 1-3 травня 2024 року. Vilnius, Lithuania. 2024. С. 22-24.
  6. Понько Л. П. Продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи різних ліній. XXІІМіжнароднанауково-практичнаконференція «Modern scientific research: theoretical and practical aspects», 8-10 травняОсло, Норвегія. 2024. С. 20-23.
  7. Димчук А. В., Понько Л. П. Молочна продуктивність корів в залежності від їх живої маси, віку першого осіменіння та отелення. Матеріали V науково-практичної конференції «Науково-інноваційний розвиток агровиробництва як запорука продовольчої безпеки України: вчора, сьогодні, завтра» м. Київ, 18-19 квітня 2024 року.
  8. Ponko Liudmyla. Prospects for the development of goat breeding in Ukraine. Summer Field School(Hybrid) on Mountain ecosystems & resources management. 11-20 September 2023.
  9. Димчук А. В., Понько Л. П. Залежність молочної продуктивності корів від генотипових і фенотипових чинників. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір», 3 листопада 2023 року. Полтава. 2023.
  10. Димчук А. В., Понько Л. П., Шутяк А. В. Особливості росту телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір», 3 листопада 2023 року. Полтава. 2023.
  11. Димчук А. В., Понько Л. П. Звʼязок відтворної здатності з молочною продуктивністю корів-первісток. Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку галузі тваринництва: світовий та національний виміри», 7 грудня 2023 року. Полтава. 2023.

 

Навчально-методичні праці:

  1. Понько Л. П. Методичні рекомендації для виконання практичних занять з дисципліни «Технологічне забезпечення і оцінка придатності приміщень з виробництва і переробки продукції тваринництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва») (ІІ частина). Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 112.
  2. Понько Л. П. Тестові завдання з дисципліни «Технологічне забезпечення і оцінка придатності приміщень з виробництва і переробки продукції тваринництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва») (ІІ частина). Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 27.
  3. Понько Л. П. Методичні рекомендації для виконання лабораторно-практичних занять з дисципліни «Технологія первинної переробки молока» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»). Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 96.
  4. Понько Л. П. Тестові завдання з дисципліни «Технологія первинної переробки молока» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. С. 20.
  5. Понько Л. П. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024. 178 с.
  6. Понько Л. П. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. 76с.
  7. Понько Л. П. Тестові завдання для проведення підсумкового контролю знань з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. 40с.
  8. Похил В. І., Миколайчук Л. П, Понько Л. П. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції козівництва» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» ОПП Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Дніпро: ДДАЕУ, 2022. 114 с.
  9. Понько Л. П. Методичні рекомендації до виконання лабораторних і практичних занять з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2021. 72 с.

Танасова Валентина Анатоліївна

Науковий ступінь:
Вчене звання:

:
:

Освіта:
Вища. У 1996 році закінчила Кам'янець-Подільський радгосп-технікум за спеціальністю «Ветеринарна медицина». У 2002 році закінчила Подільську державну аграрно-технічну академію і отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Зооінженерія» та здобула кваліфікацію зооінженера.


Діяльність:

  • З липня 1996 року по червень 1997 року – фельдшер ветеринарної медицини в колгоспі «За мир», с. Нефедівці Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.
  • З квітня 2003 року по травень 2009 року – робітник по догляду за рослинами в ботанічному саду Подільської державної аграрно-технічної академії (з 2004 року – Подільський державний аграрно-технічний університет).
  • З травня 2009 року по березень 2011 року – лаборант кафедри технології переробки і стандартизації продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету.
  • З лютого 2011 по серпень 2015 року – лаборант кафедри технології переробки продукції тваринництва і хімічних дисциплін Подільського державного аграрно-технічного університету.
  • З вересня 2015 року по вересень 2020 року – лаборант кафедри агрохімії, хімічних і загальнобіологічних дисциплін Подільського державного аграрно-технічного університету
  • З вересня 2020 року по теперішній час – старший лаборант кафедри агрохімії, хімічних і загальнобіологічних дисциплін Подільського державного аграрно-технічного університету.

Галицька Катерина Едуардівна

Науковий ступінь:
Вчене звання:

:
:

Освіта:
Вища. У 1991 році закінчила Кам'янець-Подільський сільськогосподарський інститут отримала повну вищу освіту за спеціальністю « Агрономія».


Діяльність:

  • З квітня 1995 року по жовтень 1995 року – старший лаборант кафедри рослинництва і селекції Кам'янець-Подільського сільськогосподарського інституту.
  • З жовтня 1995 року по липень 2004 року – старший лаборант кафедри рослинництва і селекції Подільської державної аграрно-технічної академії.
  • З липня 2004 року по вересень 2015 року – старшого лаборанта кафедри селекції насінництва та генетики Подільського державного аграрно-технічного університету.
  • З вересня 2010 року по травень 2015 року – старший лаборант кафедри селекції, насінництва і загальнобіологічних дисциплін Подільського державного аграрно-технічного університету.
  • З травня 2015 року по вересень 2019 – старший лаборант кафедри рослинництва, селекції та насінництва Подільського державного аграрно-технічного університету.
  • З вересня 2019 року по теперішній час - старший лаборант кафедри рослинництва і кормовиробництва Подільського державного аграрно-технічного університету.

 

Пацарнюк Олексій Васильович

Науковий ступінь: доктор філософії (PhD)
Вчене звання:

: +38(050) 912-97-08
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
21.03.1993р., Україна, Чернівецька обл., м. Заставна


Освіта: Вища. У 2017 році закінчив Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича за спеціальністю правознавство та здобув кваліфікацію магістр права.

У 2017 році закінчив Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича за спеціальністю управління інноваційною діяльністю та здобув кваліфікацію магістр з управління інноваційною діяльністю.

Кандидатську дисертацію на тему: «Аудит та аналіз інноваційної діяльності підприємства» захистив у 2021 році. У 2022 році здобув ступінь доктора філософії.


Напрям наукового дослідження: Вдосконалення мотиваційного механізму персоналу з метою забезпечення ефективної інноваційної діяльності (реєстраційний номер 0123U103898).

Викладає навчальні дисципліни: «Організація  діяльності с.-г. підприємств», «Організація агробізнесу і підприємництва», «Бренд-менеджмент», «Менеджмент та адміністрування», «Комунікативний менеджмент», «Служба в органах місцевого самоврядування», «Менеджмент публічних установ і організацій», «Менеджмент», «Мотиваційний менеджмент», «Бізнес-планування», «Стратегічне управління в публічній організації».

Діяльність:

з 2011 по 2023 рік – юрист ПП «Мега-Крокус».

з 2017 по 2021 рік – аспірант кафедри аудиту Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

з 01.03.2023 по 31.08.2023 року – асистент кафедри обліку, оподаткування та технологій електронного бізнесу Подільського державного університету.

з 01.09.2023 по теперішній час – асистент кафедри менеджменту, публічного управління та адміністрування Подільського державного університету.

Наукові статті:

  1. Пацарнюк О. Методичні аспекти аналізу ефективності інноваційного проєкту підприємства. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2020. № 3-4 (276-277). С. 41-49. DOI:10.32680/2409-9260-2020-3-4-276-277-41-49.
  2. Петрик О., Пацарнюк О. Методичні аспекти розробки та аналізу інноваційної стратегії малих і середніх підприємств. Економічний аналіз. 2020. Том 30. № 4. С. 164-172. DOI: https://doi.org/10.35774/econa2020.04.164.
  3. Жук М. В., Пацарнюк О. В. Управління нематеріальними активами аграрних підприємств з використанням методів бухгалтерського обліку. Агросвіт.2023. №16. №4 С. 34 – 39.
  4. Жук М. В., Пацарнюк О. В. Використання інструментів бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю в управлінні аграрними підприємствами в умовах ризиків та невизначеності. ІНВЕСТИЦІЇ: ПРАКТИКА Т А ДОСВІД. № 16. 2023 р. С. 25 – 30.
  5. Жук М. В., Пацарнюк О. В. Проблеми формування механізму мотивації трудової діяльності працівників. VII Міжнародна науково-практична конференція «Cталий розвиток аграрної сфери: інженерно-економічне забезпечення», Бережанський агротехнічний інститут, м. Бережани, Тернопільська обл., Україна.2023.
  6. Жук М. В., Пацарнюк О. В. Концептуальні засади організації стимулювання праці у сфері інноваційної діяльності. III Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток територіальних громад: правові, економічні та соціальні аспекти», Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна.2023.
  7. Petryk O., Semenov A., Hnatenko I., Samiilenko A., Rubezhanska V.,Patsarniuk O. Conceptual model for assessing the investment attractiveness of innovative projects of industrial enterprises. Accounting. 2020. V. 6 (7), p. 1345–1350.