Козирський Дмитро Володимирович

Науковий ступінь: доктор філософії (PhD)
Вчене звання:

:Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

Дата і місце народження: 1 вересня 1995 року в с. Комунар Новоушицького району Хмельницької області.


Освіта: Вища. У 2018 році закінчив Подільський державний аграрно-технічний університет за спеціальністю «Агрономія» та здобув кваліфікацію магістр з агрономії.

Кандидатська дисертація на тему: «Обгронтування окремих технологічних прийомів вирощування сортів сої в умовах Лісостепу західного» захистив 2024 році.

Напрями наукового дослідження. Удосконалення інтегрованої системи захисту сої в умовах південної частини Лісостепу західного України.


Трудова діяльність:

З 2018 по 2023 рік агроном консультант в компінії ТОВ "Агрохім-Партнер"

З 2023 агроном консультант за сумісництвом в компанії ТОВ "ТП"Агрохім-Партнер"

З 2019 по 2024 рік аспірант на кафедрі землеробства, грунтознавства та захисту рослин. Подільського державного аграрно-технічного університету

01.09.2023 р. – асистент кафедри землеробства, грунтознавства та захисту рослин Заклад вищої освіти "Подільський державний університет"


Професійна діяльність. 

Наукові статті

  1. Козирський, Д. В., Сидорак, І. Я., Григор’єв, В. М., Коруняк, О. П. & Трач, І. В. (2025). Формування продуктивності сої залежно від мікродобрив та фунгіцидного захисту. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, (46), 53–59. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-1.6    
  2. Козирський, Д. В., Трач, І. В., & Сидорак, І. Я. (2024). Фотосинтетична продуктивність посівів сої залежно від інокуляції та застосування мікродобрив. Новітні агротехнології12(3). https://doi.org/10.47414/na.12.3.2024.313443
  3. Козирський Д. В. & Сидорак І. Я. (2024). Симбіотична активність та урожайність сої в умовах Лісостепу західного. Новітні агротехнології. 12. 2. http://jna.bio.gov.ua/article/view/306411  
  4. Чинчик О. С., Козирський Д. В & Кравченко В. С. (2023). Польова схожість насіння та виживання рослин сої залежно від технології вирощування в умовах Лісостепу західного. Збірник наукових праць Уманського НУС. Агрономія, 102(1), 155–164. https://doi.org/10.32782/2415-8240-2023-102-1-155-164
  5. Чинчик, О. С. & Козирський, Д. В. (2022). Вплив оброблення насіння інокулянтом та листкових підживлень на тривалість вегетаційного та міжфазних періодів сортів сої. Збірник наукових праць «Агробіологія», (1), 129–136. https://doi.org/10.33245/2310-9270-2022-171-1-129-136

 

Публікації у виданнях, які включені до наукометричних баз Web of Science та Scopus  

  1. Yatsenko, V., Yatsenko, N., Karpenko, V., Poltoretskyi, S., Lazariev, O., Kravchenko, V., Chynchyk, O., Vyshnevska, L., Tretiakova, S. & Kozyrsky D. (2023). Agrobiological assessment of productivity and nitrogen fixation of vegetable soybean (edamame) in the conditions of Forest-Steppe of Ukraine. Agronomy Research. 21(2), 1006–1026, 2023. https://doi.org/10.15159/ar.23.097
  2. Puyu, V., Ponichtera, P., Havriliuk, V., Sheiko, I., & Kozyrsky, D. (2025). Smart farming models in urbanised regions: Prospects for economic efficiency and sustainability. Ekonomika APK, 32(2), 76-86. https://doi.org/10.32317/ekon.apk/2.2025.76

 

Навчально-методичні розробки

Григор’єв В. М., Тарасюк В.А., Козирський Д.В. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни. Прогноз розвитку шкідників, хвороб і бур’янів Кам’янець – Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024. – 150 с.

Григор’єв В. М., Козирський Д. В. Методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт з на вчальної дисципліни «Лісова ентомологія» для здобувачів (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності Н3 Садово-паркове господарство Кам’янець – Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. – 150 с.

Терещенко Світлана Вікторівна

Науковий ступінь: 
Вчене звання:

: +380995218838
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
 

Місце і дата народження:
22 листопада 1964 р. село Іскрисківщина, Білопільський район, Сумська обл.


Освіта:

Вища. Закінчила у 1987 р. Українська ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарська академія (зараз НУБіП) за спеціальністю ветеринарія, отримала кваліфікацію ветеринарного лікаря.

 1997 - 2000 рр. Навчання в аспірантурі НУБіП з спеціальності біохімія.

Центр "Альта" навчання на курсі Мистецтво сироваріння. Освоєна технологія приготування м'яких сирів з козячого молока (Кроттен де Шавиньоль), сирів Брі, Маасдам, Моцарелла і Пармезан. Присвоєна кваліфікація майстер сироваріння.


Викладає навчальні дисципліни: харчова хімія та хімія


Діяльність:

 З 1987 року працювала ветеринарним лікарем  в ветеринарній клініці Жовтневого району м. Києва в хірургічному відділенні.

З 1990 працювала ветеринарним лікарем агрофірми “Маяк” Переяслав Хмельницького району.

З 1993 р. працювала молодшим науковим та науковим співробітником в  НУБіП на наукових тематиках.

З 13 лютого 2023 р.- асистент кафедри хімії в ЗВО «Подільський державний університет».

 Головні підсумки наукових робіт опубліковано в 10 статтях.

Розроблено та зареєстровано ТУ (технічні умови) на ветеринарний препарат (кормова добавка на основі фосфоліпідів молока).

Отримано Патент на винахід № 1771-ІІІ від 1 червня 2000 р.

Отримано Патент на винахід № 80768 від 25 жовтня 2007 р.


Головні підсумки наукових робіт опубліковано в 10 статтях.

Розроблено та зареєстровано ТУ (технічні умови) на ветеринарний препарат (кормова добавка на основі фосфоліпідів молока).

Отримано Патент на винахід № 1771-ІІІ від 1 червня 2000 р.

Отримано Патент на винахід № 80768 від 25 жовтня 2007 р.

Крачан Тетяна Михайлівна

Науковий ступінь: кандидат хімічних наук
Вчене звання: доцент

: 0679680837
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Дата і місце народження:
22 березня 1977 року в c. Стодульці Жмеринського району Вінницької області


Освіта:

Львівський державний університет імені І.Франка, 1999. Спеціальність: хімія. Кваліфікація: хімік, викладач.

Кандидатську дисертацію на тему «Фазові рівноваги і кристалічна структура сполук у системах Y–{Cu, Ag}–Al, {Y, La}–Ag–Ga та споріднених» захистила у 2018 році (Спеціалізована вчена рада Д 35.051.10 Львівського національного університету імені Івана Франка).

Загальний професійний стаж – 26 років.


Напрям наукового дослідження:

«Кристалохімія інтерметалічних сполук»; «Впровадження елементів STEM- технологій в навчальний процес під час викладання хімічних дисциплін»; «Моніторинг вмісту хімічних компонентів біосфери».


Викладає навчальні дисципліни:

«Хімія», «Біонеорганічна хімія», «Органічна хімія», «Харчова хімія», «Контроль якості та безпечності харчових продуктів», «Технологічний контроль якості і безпеки харчових продуктів».


Досвід роботи:

  • З вересня 1999 р. по травень 2002 р. – асистент-стажист кафедри хімії Подільської державної аграрно-технічної академії;
  • З листопада 2004 року по люти 2011 року – асистент кафедри хімії Подільського державного аграрно-технічного університету;
  • З вересня 2015 року до по червень 2021 року – асистент кафедри агрохімії, хімічних і загальнобіологічних дисциплін Подільського державного аграрно-технічного університету;
  • З вересня 2021 року –  асистент кафедри екології і загальнобіологічних дисциплін Подільського державного аграрно-технічного університету;
  • З 1 листопада 2022 року – в.о. завідувача кафедри хімії Закладу вищої освіти «Подільський державний університет»;
  • З вересня 2023 року – завідувач кафедри хімії Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

Навчання та підвищення кваліфікації:

2025 – Програма професійного розвитку академічних менеджерів. Роль університету в контексті суспільних трансформацій. Інвестиційний проєкт «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» реалізується Міністерством освіти і науки України спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

2025 – Виробниче стажування в АТ «Подільський Цемент»  (2 кредити ЄКТС / 60 год.

2023 – Підвищення кваліфікації "Модернізація освітнього середовища в умовах воєнного та надзвичайного станів", ЗВО ПДУ, 30.11.2023 р. по 28.12.2023 р.

2023 – Міжнародне стажування  UNIgreen UA study visit at University of Almeria – working package: Digitalisation & Virtual Campus, 05.06-09.06.2023, BPI/UE/2022/12-00.

2023 – Підвищення кваліфікації «Психолого педагогічні основи вищої освіти та практичний досвід створення дистанційного курсу "Харчова хімія" в середовищі Moodle», Заклад вищої освіти "Подільський державний університет".

2021 – Міжнародне підвищення кваліфікації (Вебінар) наукових, науково-педагогічних працівників ЗВО та працівників закладів освіти на тему: «Дистанційні засоби навчання на прикладі платформ ZOOM  та MOODLE 15.02-22.02.2021 р. (м. Люблін, Республіка Польща).

2021 – Дистанційне закордонне стажування у Вищій Школі Агробізнесу м. Ломжі (Польща) з 25.10. 2021 р. по 03.12. 2021 р.

 

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

Член громадської організації «Міжнародна фундація науковців та освітян» (ГО "МФНО", International Educators and Scholars Foundation, IESF) посв. № ES2787.

 

Навчально-методичні праці:

  1. Харчова хімія: конспект лекцій (для здобувачів спеціальності 181 “Харчові технології” першого (бакалаврського) рівня вищої освіти) Т.М. Крачан., Р.С.Ямборак, Кам’янець-Подільський : ЗВО “ПДУ”, 2025. 174 с.
  2. Методичні вказівки до виконання завдань самостійної роботи із дисципліни "Харчова хімія" для здобувачів спеціальності 181 “Харчові технології” першого (бакалаврського) рівня вищої освіти / Т.М. Крачан. Кам'янець-Подільський: Кам’янець-Подільський : ЗВО “ПДУ”, 2024. 68 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13289
  3. Електронний курс "Харчова хімія" для здобувачів освіти спеціальності 181 Харчові технології ННІХТ на освітній платформі Moodle (2024). http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2752
  4. Лабораторний практикум «Хімічна екологія» / Р.С. Ямборак, Т.М. Крачан . Кам’янець-Подільський : ЗВО “ПДУ”, 2023. – 130 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13290
  5. Електронний курс " Біонеорганічна хімія" для здобувачів освіти спеціальності 211 Ветеринарна медицина факультету ветеринарної медицини на освітній платформі Moodle (2023).http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=3062
  6. Т.М. Крачан, Р.С. Ямборак, Л.С. Трофімова, С.В. Терещенко. Харчова хімія : Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів спеціальності 181 “Харчові технології” першого (бакалаврського) рівня вищої освіти). Кам’янець-Подільський : ЗВО “ПДУ”, 2023. 133 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/11956
  7. Хімія: курс лекцій (для здобувачів спеціальності 141 “«Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти). Кам'янець-Подільський: Копі-Центр, 2022. 61 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/11957
  8. Електронний курс "Хімія" для здобувачів освіти спеціальності 211 Ветеринарна медицина факультету ветеринарної медицини на освітній платформі Moodle (2023). http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2577
  9. Електронний курс "Хімія" для здобувачів освіти спеціальності 201 Агрономія факультету агротехнологій і природокористування на освітній платформі Moodle (2022) http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2128
  10. Електронний курс "Хімія" для здобувачів освіти спеціальності 206 Садово-паркове господарство факультету агротехнологій і природокористування на освітній платформі Moodle (2022) http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=1978
  11. Електронний курс "Хімія" для здобувачів освіти спеціальності 208 Агроінженерія інженерно-технічного факультету на освітній платформі Moodle  (2022) http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=1294
  12. Роговик Л.Й., Крачан Т.М. Органічна хімія: навчальний посібник для студентів природничих спеціальностей. Кам.-Под., 2021. 145 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/7700
  13. Хімія: навчальний посібник / Л.Й. Роговик, Т.М. Крачан. Кам'янець-Подільський, 2021. 269 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13381
  14. Хімія: Робочий зошит для лабораторних занять Р.С. Ямборак, Т.М. Крачан.- Кам.-Под., 2020. 56 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/7701

 

Публікації (SCOPUS, WоS)

  1. U. Nedilska, T. Krachan, R. Myalkovsky, O/ Horodyska, Y. Potapskyi Ecological aspects of climate change impact on tree species in forest ecosystems. Ukrainian journal of forest and wood science . Vol. 15. No. 4, 2024. p. 90-107 DOI: 10.31548/forest/4.2024.90
  2. Bakhmat, M., Padalko, T., Krachan, T., Pantsyreva, H., Tkach, L. Formation of the Yield of Matricaria recutita and Indicators of Food Value of Sychorium intybus by Technological Methods of Co-Cultivation in the Interrows of an Orchard. Journal of Ecological Engineering, 2023, 24(8) DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/166553
  3. Rakhimov, G., Shevnikov, M., Plahtiy, D., Nedilska, U., Krachan, T. Life forms of plants of natural and anthropogenic landscapes. Scientific Horizons, 2023. 26(1). p. 62-72. https://doi.org/10.48077/scihor.26(1).2023.62-72
  4. Tyvanchuk, Y., Stelmakhovych, B., Krachan, T. Baran, S.Szytuła, A. Crystal structure and magnetic properties of the Gd8Ag19.5Al45.2 and Ho8Ag21.2Al43.3 compounds. J.Phase Transitions. Vol. 92. 2019. P. 1127-1135.
  5. T. Krachan, B. Stel’makhovych, Yu. Kuz’ma. The Y–Ag–Ga system J. Alloys Compd. 2005. Vol. 386. P. 147–150.
  6. T. Krachan, B. Stel'makhovych, Yu. Kuz'ma. The Y–Cu–Al system J. Alloys Compd. 2003. Vol. 349. P. 134–139.
  7. B. M. Stel'makhovych, T. M. Gumenyuk, Yu. B. Kuz'ma. Ternary compounds in the Y–Ag–Al system and their crystal structures. J. Alloys Compd. 2000. Vol. 298. P. 164–168. (Дівоче прізвище Крачан Т.М.)
  8. T. M. Gumenyuk, Yu. B. Kuz'ma, B. M. Stel'makhovych The Y–Ag–Al system J. Alloys Compd. 2000. Vol.299.  P. 213–216.

 

Наукові статті:

  1. Деякі прийоми активізації пізнавальної діяльності студентів при використанні хімічного експерименту /Тетяна Коваль, Тетяна Крачан, Раїса Ямборак // Модернізація вищої освіти України в контексті глобалізації / Монографія / за загальною редакцією А. М. Івановської. Кам’янець-Подільський. Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». Рига, Латвія : Baltija Publishing.  2025.  С. 120-127.
  2. Ямборак Р.С., Крачан Т.М., Коваль Т.В. Дослідження вмісту алюмінію у воді: сезонні коливання та їх наслідки для якості сільськогосподарської науки. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2024. Вип. 139. Ч. 2. С. 294-299. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.139.2.36.
  3. Крачан Т.М., Ямборак Р.С, Придеткевич Ю.О. Визначення вмісту фенолу в повітрі під час опалювального сезону. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. №136. С. 272 – 278. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.136.2.33
  4. Т.В.Коваль, Т.М.Крачан, Р.С.Ямборак Інформаційно-комунікативні технології у викладанні біохімії та хімічних дисциплін. Професійно-прикладні дидактики. Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 1. С. 48-51. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.134.38.
  5. Групова робота та колективне начання в процесі вивчення хімії: досвід та ефективні практики / Тетяна Крачан, Раїса Ямборак, Тетяна Коваль // Сучасна освіта України: проблеми, досвід, перспективи. Монографія / за заг. ред. В. В. Іванишин. Кам’янець-Подільський. Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». ‒ Рига, Латвія : Baltija Publishing, 2024. – C. 294-302. DOI: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-422-1-29.
  6. Крачан Т. М., Ямборак Р. С. Джерела походження сполук алюмінію в питній воді. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2024. № 1. С. 152-158. науки. 2024. № 1. С. 152-158. DOI: https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.18
  7. Крачан Т.М., Ямборак Р.С., Коваль Т.В., Придеткевич Ю.О., Самар А.В. Вміст нітритів у м’ясопродуктах. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2024. №1. С. 145-151. DOI:https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.17 ;
  8. Крачан Т.М., Терещенко С.В., Трофімова Л.С. Особливості моніторингу вмісту важких металів в ґрунтах і водах регіону Кам'янця-Подільського. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2023. №130. С. 449-456; DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.130.62
  9. Ямборак Р.С., Крачан Т.М. Особливості комплексного узагальненого оцінювання екологічної якості атмосферного повітря. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2023. №129. С. 331-338; DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.129.43
  10. Ямборак Р.С., Крачан Т.М. Формувальне оцінювання навчальних досягнень при вивченні хімії. Інновації в сучасній освіті: методологія, технологія, дидактичні та виховні аспекти. Монографія / за заг. ред. В. В. Іванишин. Кам’янець-Подільський. Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». Рига, Латвія : “Baltija Publishing”, 2023. С.366-373.
  11. Крачан Т.М. Недільська У.І. Хімічні препарати в аграрній сфері виробництва. Електронний науковий журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». ЗВО «ПДУ». Кам’янець-Подільський, 2022. № 1 (36). С. 21-29; DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2022-2-3
  12. Tetiana Krachan Improving the educational process during the study of chemical disciplines. Zeszyty naukowe WSA w łomży. N 86.2022. p.175-184.
  13. O. Stelmakhovych, B. Stelmakhovych, T. Krachan, S. Černá New phase Ho3(Ag0.50-0.52Al0.50-0.48)14Agx (x = 0.67 – 0.77): crystal structure and magnetic properties Ho3Ag7.67Al7.01 and Ho3Ag8.10Al6.76. Visnyk of the Lviv University. Series Chemistry 2021. Issue 62. P. 69–76.
  14. О. Stelmakhovych, T. Krachan, B. Stelmakhovych The Ho–Zn–Al system at 500°C. Visn. Lviv Univ. Ser. Chem. 2017. Issue 58. Pt.1. P. 188–197.
  15. T. Krachan, B. Stel’makhovych Phase equilibria and crystal structure of the ternary compounds of the La–Ag–Ga system in the region up to 50.0 at.% of La. Chem. Met. Alloys. 2010. Vol. 3. P. 24–28.

 

Пустова Зоя Володимирівна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: 380956059103
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
27 грудня 1973 року в місті Кам'янець-Подільський.


Освіта:
Вища. В 1998 закінчила Подільську державну аграрно-технічну академію (тепер Подільський державний аграрно-технічний університет) за спеціальністю «Агрономія» та здобула кваліфікацію вченого агронома.

Кандидатську дисертацію за темою: «Модернізація ресурсозберігаючої технології вирощування проса в умовах Західного Лісостепу України» захищено 2005 року на спеціалізованій вченій раді Інституту цукрових буряків УААН (м. Київ) (тепер Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААНУ).


Напрям наукового дослідження:

1)Ресурсозберігаючі технології вирощування проса.

2) Використання біопрепаратів при вирощуванні сільськогосподарських культур.

3) Утилізація рослинних решток.


Викладає навчальні дисципліни:
«Мікробіологія», «Біохімія, плодів, овочів та винограду», «Фізіологія рослин», «Загальна мікологія», «Природоохоронне законодавство та екологічне право», «Міжнародна екологічна діяльність».


Діяльність:

  • 1998 – 1999 р. – Пошукач кафедри рослинництва і селекції Подільської державної аграрно-технічної академії.
  • 1999 – 2002 р. – Аспірант кафедри рослинництва і селекції ПДАТА.
  • 23.02.2001р. – 02.09.2002р. – Асистент кафедри загальної біології та екології ПДАТА за сумісництвом.
  • 02.09.2002р. – 01.09.2005 р. – Асистент кафедри загальнобіологічних дисциплін та екології ПДАТУ.
  • 01.09.2005 р. – 22.02.2006 р. – Асистент кафедри захисту рослин та загальнобіологічних дисциплін ПДАТУ.
  • 22.02.2002 р. – 01.09.2007 р. – Доцент кафедри захисту рослин та загальнобіологічних дисциплін ПДАТУ.
  • 01.09.2007 р. – 14.09.2010 р. – Доцент кафедри агрохімії і ґрунтознавства ПДАТУ.
  • 14.09.2010 р. – 08.05.2015 р. – Доцент кафедри землеробства і агрохімії ПДАТУ.
  • 08.05.2015 р. – 31.08.2021 р. - Доцент кафедри агрохімії, хімічних та загальнобіологічних дисциплін ПДАТУ.
  • З вересня 2021 року по теперішній час – Доцент кафедри екології і загальнобіологічних дисциплін ПДАТУ.
  • З 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»

Наукові статті

  1. Zoya Pustova, Karol Bulski, Marek Ostafin, Krzysztof Frączek, Maria J. Chmiel, Tatiana Suprovych The microbiological air quality at the fruit and vegetable processing facility / Scientific achievements in agricultural, engineering, agronomy and veterinary medicine. 2017. Scientific monograph Vol. 1, Krakov. 54-64.
  2. Zoya Pustova, Karol Bulski, Marek Ostafin, Krzysztof Frączek, Maria J. Chmiel, Tatiana Suprovych Microbiological basis of methanogenesis / Scientific achievements in agricultural, engineering, agronomy and veterinary medicine. 2017. Scientific monograph Vol. 1, Krakov. 108-150.
  3. Пустова З.В. Ґрунтові організми при no-till технології Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної інтернет-конференції: Аграрна наука та освіта Поділля. 4-16 березня 2017 р.
  4. Пустова З.В. Біологізація технологій вирощування зернобобових культур Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної інтернет-конференції: Актуальні питання сучасних технологій вирощування  сільськогосподарських культур в умовах змін клімату. 15-16 червня 2017 р. Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної інтернет-конференції: Аграрна наука та освіта Поділля. 4-16 березня 2017 р.
  5. Пустова З.В., Случик Т.А., Фідейчук В.О. Екологізація технологій вирощування зернобобових культур Збірник матеріалів наукової інтернет-конференції: Інноваційні технології в рослинництві 15травня 2018 р. 153-155.

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/16363231c04236ff?projector=1&messagePartId=0.1

  1. Пустова З.В. Екологічна система обробітку ґрунту - no-till технологія Збірник матеріалів наукової інтернет-конференції: Інноваційні технології в рослинництві 2019 р. https://mail.ukr.net/desktop#readmsg/15592871810948181163/f0
  2. Zoya Pustova, Natalia Pustova, Serhii Komarnitskyi, Oleg Tkach, Stepan Zamoiskyi, Alexander Olenyuk Influence of biopreparations on biomass yield and grain efficiency of energy corn E3S Web of Conferences 154, 01008

https://www.e3s-conferences.org/articles/e3sconf/pdf/2020/14/e3sconf_icores2020_01008.pdf

Монографії -

Патенти -

Навчальні посібники

1. Пустова З.В. Мікробіологія. Навчально-методичний посібник для студентів факультету агротехнологій і природокористування. Частини 1, 2. Кам'янець-Подільський, 2021.

Методичні рекомендації

  1. Пустова З.В., Роговик Л.Й., Phd Остафін Марек, Mgr Бульскі Карол / Методичні рекомендації до  виконання самостійної та контрольної роботи з дисципліни «Мікробіологія з основами вірусології» для студентів факультету агротехнологій і природокористування заочної форми навчання - Кам'янець-Подільський, 2018, 110 с.
  2. Роговик Л.Й., Коваль Т.В., Phd Остафін Марек, Phd Бульскі Карол «Біохімія плодів, овочів і винограду» методичні рекомендації до лабораторних робіт для студентів факультету агротехнологій і природокористування - Кам'янець-Подільський, 2019, 147 с.
  3. Роговик Л.Й., Недільська У.І., Коваль Т.В., Ямборак Р.С. Агрохімія. Методичні рекомендації до виконання курсового проекту - Кам'янець-Подільський, 2020, 60 с.

Коваль Тетяна Вячеславівна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (097)217-02-04
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
19 липня 1968 року, м. Кам'янець-Подільський, Хмельницької області.


Освіта:

Чернівецький державний університет ім. Ю.Федьковича, 1990. Спеціальність: біологія. Кваліфікація: викладач біології і хімії.

Кандидатську дисертацію на тему «Ефективність використання мінерально-сапонітових кормових добавок при відгодівлі молодняку великої рогатої худоби» захистила у 1998 році (спеціальність  06.02.02 – Годівля сільськогосподарських тварин і технологія кормів).

Загальний професійний викладацький стаж: 27 років.


Напрям наукового дослідження:
«Удосконалення навчального процесу при вивченні біохімії здобувачами вищої освіти природничих спеціальностей»; «Біохімічні основи покращення якості продукції тваринництва»


Викладає навчальні дисципліни:

«Біохімія тварин з основами фізичної та колоїдної хімії», «Біохімія», «Органічна хімія».


Трудова діяльність:

  • З жовтня.1994 р. ‒ старший лаборант кафедри хімії Кам'янець- Подільського сільськогосподарського інституту.
  • З 1995 р. ‒ здобувач кафедри годівлі тварин і технології кормів.
  • З вересня1999 р. по січень 2005 р. ‒ доцент кафедри хімії Подільської державної аграрно-технічної академії.
  • З січня 2005 р. по листопад  2010 р. ‒ завідувач кафедри хімії Подільської державної аграрно-технічної академії.
  • З лютого 2011 р. по травень 2015 р. ‒ доцент кафедри технології переробки продукції тваринництва і хімічних дисциплін Подільського державного аграрно-технічного університету.
  • З травня 2015 р. по серпень 2021 р. ‒ доцент кафедри агрохімії, хімічних і загальнобіологічних дисциплін Подільського державного аграрно- технічного університету.
  • З вересня 2021 р. по жовтень 2022 р. ‒ доцент кафедри екології і загальнобіологічних дисциплін.
  • З листопада 2022 р. ‒ доцент кафедри хімії.

Навчання та підвищення кваліфікації:

2025 ‒ Виробниче стажування на АТ «Подільський Цемент».

2025 – вебінар з наукометрії для професійного розвитку «Штучний інтелект у науці», Заклад вищої освіти «Подільський державний університет».

2024 ‒ Всеукраїнське науково-педагогічне підвищення кваліфікації «Сучасні тенденції навчання хімії», Львівський національний університет імені Івана Франка, хімічний факультет, кафедра неорганічної хімії.

2024 ‒ Міжнародне підвищення кваліфікації наукових, науково-педагогічних працівників «Інтерактивні технології змішаного навчання у підготовці технічних і наукових спеціалістів у країнах Європейського Союзу та України», Інститут науково-дослідний Люблінського науково-технологічного парку, ГО «Міжнародна фундація науковців та освітян» (Люблін, Польща).

2023 – Програма «Психолого-педагогічні основи вищої освіти та практичний досвід створення дистанційного курсу «Біохімія» в середовищі Moodle», навчально-науковий центр перепідготовки і підвищення кваліфікації, Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». 

2022 – Програма «Діяльність профспілок європейського Союзу. Досвід Данії», Зимова школа профоргів, волонтерів та громадських активістів Подільського державного університету.

2021 ‒ Міжнародне підвищення кваліфікації наукових, науково-педагогічних працівників «Засоби дистанційного навчання на прикладі платформ ZOOM та MOODLE», Інститут науково-дослідний Люблінського науково-технологічного парку, ГО «Міжнародна фундація науковців та освітян» (Люблін, Польща).

2020 – стажування «Вдосконалення викладання хімічних та біологічних дисциплін у закладі вищої освіти», Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка.

 

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

  1. Член громадської організації «Міжнародна фундація науковців і освітян України».
  2. Голова первинної профспілкової організації навчально-наукового інституту харчових технологій.

 

Навчально-методичні праці:

  1. Історія харчових виробництв Поділля: навчальний посібник / Т.М. Приліпко, Л.В. Руснак, Т.В. Коваль, В.Б. Косташ. Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2025. 400 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14116
  2. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Зберігання та пакування плодоовочевої продукції: практичний посібник. Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2025. 143 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14115
  3. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б. Мікробіологія харчових продуктів: навчальний посібник. Кам’янець-Подільський : Віт'АДрук, 2024. 412 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13497
  4. Плахтій П.Д., Коваль Т.В. Фізіологічні та біохімічні основи оздоровчого харчування. Теорія, практикум, тести. Навчально-методичний посібник. Кам’янець-Подільський : Віт'АДрук, 2024. 282 с.ISBN 978-966-418-449-3. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12856
  5. Коваль Т.В., Крачан Т.М. Хімія: лабораторний практикум для здобувачів спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Кам’янець-Подільський : ЗВО «ПДУ», 2023. 206 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12242
  6. Коваль Т.В. Курс лекцій з дисципліни «Біохімія» для здобувачів спеціальності 163 «Біомедична інженерія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Кам’янець-Подільський : ЗВО «ПДУ», 2023. 223 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/11601
  7. Плахтій П.Д., Плахтій Д.П., Коваль Т.В. Здоров'язберігаючі технології з використанням продуктів бджільництва. Навчально-методичний посібник. Кам’янець-Подільський : Віт'АДрук, 2023. 133 с.
  8. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Кузьмінська І.М. Словник-довідник з технології зберігання і переробки продукції рослинництва. Кам'янець-Подільський : Віт'АДрук, 252 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10270
  9. Плахтій П.Д., Плахтій Д.П., Коваль Т.В. Словник-довідник з бджільництва. Кам'янець-Подільський: Віт'АДрук, 2022. 250 с.
  10. Плахтій П.Д., Коваль Т.В., Плахтій Д.П. Апівалеологія. Теорія, практикум, тести. Навчально-методичний посібник. Кам'янець-Подільський: Віта Друк, 2021. 234 с.
  11. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б. Словник-довідник з технології харчових продуктів із сировини тваринного походження. Кам'янець-Подільський: Віта Друк, 2021. 380 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/8972
  12. Коваль Т.В. Курс лекцій «Біохімія тварин з основами фізичної та колоїдної хімії» для здобувачів вищої освіти спеціальностей 211 «Ветеринарна медицина» та 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Кам'янець-Подільський, 2021. 240 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/8791
  13. Коваль Т.В., Овчарук О.В. Ботаніка. Навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, 2020. 477с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/7991
  14. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Букалова Н.В. Біохімічний і мікробіологічний контроль якості харчових продуктів. Навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, 2020. 653 сISBN 978-215-2132-54-6.
  15. Роговик Л.Й., Коваль Т.В., Овчарук О.В. Основи біоорганічної хімії: навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, 2019. 212 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/6596
  16. Коваль Т.В., Овчарук О.В. Біохімія тварин з основами фізичної та колоїдної хімії. Лабораторний практикум. м. Кам'янець-Подільський, 2018. 174 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/3021
  17. Строяновський В.С., Коваль Т.В., Плахтій Д.П. Харчові, оздоровчі та лікувальні властивості продуктів бджільництва. Навчально-методичний посібник. м.Кам'янець-Подільський: ТОВ «Друкарня «Рута»», 2018. 216 с.
  18. Коваль Т.В., Овчарук О.В. Загальна біологія. Навчальний посібник. м. Кам'янець-Подільський, ПП Мошак М.І., 2017. 192 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/154
  19. Коваль Т.В., Овчарук О.В. Біохімія тварин. Навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, Видавець ПП Зволейко Д.Г., 2016. 440 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/2472

 

Публікації (SCOPUS, WоS):

  1.  Samilyk M., Illіashenko Y., Tkachuk S., Prylipko T., Koval T. Evaluation of physicochemical properties and bioactivity of derivatives of black chokeberry products obtained during osmotic dehydration // Technology audit and production reserves. 2025. Vol. 4, No. 3(84). P. 67–73. https://www.scopus.com/pages/publications/105014528045?origin=resultslist
  2. Tetiana Prylipko, Tetiana Koval, Volodymyr Kostash, Volodymyr Tkachuk, Vita Kostash. The Role of Mechanical Mixing and Biologically Active Additives in Enhancing Cutlet Quality. Qubahan Academic Journal . Volume 4 (2024), Issue 4. P. 69-83. https://www.scopus.com/pages/publications/85207820830?origin=resultslist
  3. Tetiana Prylipko, Inna Kuzminska, Lesia Sheludchenko, Ruslana Semenyshena, Tetiana Koval. Control of the Quality and Safety of Dairy Products in Ukraine: International and Legal Aspects. European Food and Feed Law Review. Volume 18 (2023), Issue 1. Pages 22-30. https://www.scopus.com/pages/publications/85149981689?origin=resultslist
  4. Prylipko T., Koval T., Kostash V., Shuliar A., Tkachuk V., Shuliar A. Adaptive changes in the ornithine cycle and amino acid synthesis in sheep liver with different meat productivity. Independent Journal of Management & Production. 2021. N. 12(6). P. S632-S645. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/9868
  5. Т. Prylipko, V.Kostash, Т.Koval, A.Shuliar, V. Tkachuk, A.Shuliar. Modeling of microbiological and biochemical processes under the conditions of steam contact sterilization in containers of turkey meat pate. Independent Journal of Management & Production (IJM&P). v. 12, n. 3, Special Edition ISE, S&P. May 2021. p.p. 318-334. https://doi.org/10.14807/ijmp.v12i3.1444
  6. Т. Prylipko, Т.Koval, V.Kostash, Т.Tocarchuk, А.Tsvihun. Optimization of recipe turkey meat pate. Carpathian journal of food science and technology. Vol. 12. Nr. (4) 2020. р. 98-112. https://www.scopus.com/pages/publications/85100024440?origin=resultslist
  7. T. M. Suprovych, M. P. Suprovych, T. V. Koval, T. M. Karchevska, V. A. Chepurna, I. O. Chornyi, A. P. Berezhanskyi (2018).  BoLA-DRB3 gene as a marker of susceptibility and resistance of the Ukrainian black-pied and red-pied dairy breeds to mastitis. Regul. Mech. Biosyst., 9(3), 363–368. https://doi.org/10.15421/021853.

 

Монографії:

  1. Тетяна Приліпко, Тетяна Коваль. Молочне виробництво в умовах змін клімату та сучасних технологій годівлі: функціональний гомеостаз, мінеральне живлення та якість продукції. Монографія. Кам'янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. 242 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14262  
  2. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Адаптивні властивості і нейрогормональна регуляція продуктивності птиці за вирощування в умовах промислових підприємств : монографія. Кам'янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024. 423 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12928
  3. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б. Фізіолого-біохімічні основи продуктивності тварин: монографія. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 666 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/11547
  4. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Коваль Т.В. Аліментарне підвищення відтворювальної функції великої рогатої худоби: монографія. Кам'янець-Подільський: Віт'АДрук, 2022. 390 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10288

 

Публікації в іноземних фахових виданнях: 

  1. Prylipko T.M., Koval T.V. Milk quality for cheese production in silage type feeding of cows. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). February 2025. Issue Nr. 37. Part 1. Karlsruhe, Germany, 2025. С. 144-149 http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14098
  2.  Prylipko T.M., Koval T.V. Functions of the antioxidant system in the animal body. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). February Issue Nr. 31. Part 1. Karlsruhe, Germany, 2024. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12927
  3. Prylipko T.M., Koval T.V. Exchange of proteins and nucleic acids in the tissues of chickens in connection with age and physiological state of the body. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). December 2023. Issue Nr. 30. Part 1. Karlsruhe, Germany, 2023. С. 71-77. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2023-30-00-021
  4. Prylipko T.M., Koval T.V. Specific features of using inorganic sulfur for keratin synthesis and seasonal changes in wool. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). August 2023. Issue Nr. 28. Part 1. Karlsruhe, Germany 2023. Р. 27-31. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12092 
  5. Prylipko T.M., Koval T.V. The influence of maternal nutrition on the duration of intrauterine development of calves. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). June 2023. Issue Nr. 27. Part 1. Karlsruhe, Germany 2023. Р. 86-89. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12054
  6. Prylipko T.M., Koval T.V. Method of operation quality control of meat raw materials and meat products. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). April 2023. Issue Nr. 26. Part 1. Karlsruhe, Germany 2023. Р. 78-83. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2023-26-01-072
  7. Prylipko T.M., Koval T.V. Exchange of phosphorus compounds in pregnant and lactating animals. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). January 2023. Issue Nr. 25. Part 1. Karlsruhe, Germany 2023. Р. 121-126. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2023-25-01-059
  8. Prylipko T.M., Shulko O.P., Koval T.V. Culinary and technological properties of the meat of steers fed in a diet with modern balancing additives. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). October 2022. Issue Nr. 23. Part 1. Karlsruhe, Germany 2022. Р. 19-25. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2022-23-01-024  
  9.  Koval T.V., Prylipko T.M. Calcium- and magnesium-protein complexes of keratin formations in the blood of farm animals in connection with development and productivity. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). August 2022. Issue 22. Part 1. Karlsruhe, Germany 2022. Р. 60-63. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2022-22-01-004
  10. Prylipko T.M., Koval T.V. The role of biocomplexes in the metabolism of productive animals. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). August 2022. Issue Nr. 22. Part 1. Karlsruhe, Germany 2022. Р. 55-59. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2022-22-01-003
  11. Prylipko T.M., Koval T.V. Tracking and informing on the progress of fishery products. Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). February 2022. Issue Nr. 19. Part 1. Karlsruhe, Germany 2022. Р. 104-109. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2022-19-01-046

 

Наукові статті:

  1. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Якісні показники молочних продуктів залежно від введення в раціон корів мікроелементів на культурних пасовищах Чернівецької області з різним фоном мінеральних добрив. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2025. Вип. 141. Ч. 1. С. 275-281. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14102
  2. Ямборак Р.С., Крачан Т.М., Коваль Т.В. Дослідження вмісту алюмінію у воді: сезонні коливання та їх наслідки для якості сільськогосподарської науки. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2024. Вип. 139. Ч. 2. С. 294-299. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.139.2.36                         
  3. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Канцерогенні N-нітрозаміни в харчових продуктах. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 4. С. 271-277. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.4.27
  4. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Застосування напівконцентрованої амінокислотної добавки в годівлі ремонтного молодняку м’ясних курей. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 138. С. 355-359. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.138.43
  5. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Вивчення біохімічних та морфологічних показників крові високопродуктивних здорових та хворих на кетоз корів. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 137. С. 442-447. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.137.52
  6. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Коваль Т.В. Перспектива використання олії з насіння чіа у складі майонезних соусів. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». 2024. ‒ Вип. 1. С. 193-197. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13165
  7. Крачан Т.М., Ямборак Р.С., Коваль Т.В., Придеткевич Ю.О., Самар А.В. Вміст нітритів у м’ясопродуктах. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 1. С. 145-151. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.17
  8. Коваль Т.В., Крачан Т.М., Ямборак Р.С. Інформаційно-комунікативні технології у викладанні біохімії та хімічних дисциплін. Професійно-прикладні дидактики. Видавничий дім «Гельветика». 2024. Вип. 1. С. 48-51. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12841
  9. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Вікові та функціональні особливості обміну білків і нуклеїнових кислот та зміни тканин організму птиці. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.134.38.
  10. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Обмін сірки в овець залежно від генетичних особливостей і способу утримання. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2023. Вип. 132. С. 321-326. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/12166
  11. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Вплив ультрафіолетового опромінювання та вітаміну D на обмін макроергічних сполук в організмі тварин. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2023. Вип. 129. С. 224-228. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.129.28
  12. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Вікові зміни в тканинах тварин залежно від вмісту фосфорних сполук в організмі. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2022. Вип. 127. С. 298-304. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.127.36.
  13. Коваль Т.В., Приліпко Т.М. Вплив різних типів годівлі на обмін фосфорних сполук в організмі птиці. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика». 2022. Вип. 126. С. 146-152. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.126.20
  14. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Адаптивні зміни властивостей ферментів при різному рівні молочної продуктивності. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». 2022. Вип. 124. С. 183-188. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.124.25
  15. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Нейрогуморальна регуляція обміну речовин у разі порушення травлення в жуйних. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 123. С. 187-192. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.123.25
  16. Коваль Т.В., Приліпко Т.М. Нервово-гормональна регуляція секреції білків молочною залозою у кіз.  Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2021. Вип. 122. С. 193-201. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.122.28
  17. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б. Продуктивність ставків та якість рибної продукції залежно від зміни кобальтових харчових ланцюгів. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2021. Вип. 120. С. 238-245. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.120.30
  18. Косташ В.Б., Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Гематологічні показники Т- і В- клітинного імунітету коропа за філометроїдозу. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2020. Вип. 33. С.172-178. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2020-2-19
  19. Приліпко Т.М., Коваль Т.В. Моделювання процесу теплопередачі та масообміну обробки м’ясних паштетів за нагріву в тарі. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет». Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2020. Вип. 113 С. 214-219. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.113.29

 

Громадська діяльність:

З 2022 року ‒ голова первинної профспілкової організації навчально-наукового інституту харчових технологій.