Димчук Анатолій Васильович

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (097) 609 65 83
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
21 квітня 1978 року в с. Вихватнівці Кам'янець-Подільського району Хмельницької області


Освіта:

Вища. У 2002 році закінчив Подільську державну аграрну-технічну академію (тепер Заклад вищої освіти «Подільський державний університет) за спеціальністю «Зооінженерія» та здобув кваліфікацію зооінженера.

Кандидатську дисертацію на тему: «Вплив різних типів підбору на господарсько-біологічні ознаки тварин подільського заводського типу української чорно-рябої молочної породи» за спеціальністю 06.02.01 – «Розведення та селекція тварин» захистив у 2011 році.

У 2015 році присвоєно вчене звання доцента кафедри технології виробництва продукції тваринництва.


Напрям наукового дослідження:
«Сучасні селекційні та генетичні методи створення високопродуктивних стад молочної худоби»

Викладає навчальні дисципліни:

Технологія виробництва молока і яловичини; Наукове обґрунтування технологій виробництва продукції тваринництва; Методологія викладання профільних дисциплін; Управління науковими проєктами у тваринництві

Діяльність:

  • З 2003 по 2006 роки – навчання в аспірантурі Інституту розведення і генетики тварин УААН;
  • У січні 2006 року прийнятий на посаду асистента кафедри розведення і генетики тварин;
  • З червня 2014 року – в.о. доцента кафедри технології виробництва продукції тваринництва;
  • З лютого 2017 року по серпень 2019 року – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва;
  • З жовтня 2019 року – доцент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва;
  • З вересня 2020 року – доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології;
  • З 24 листопада 2021 року Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»;
  • З 1 листопада 2022 року – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій;
  • З 6 червня 2023 року – в.о. директора навчально-наукового інституту харчових технологій;
  • З 1 вересня 2023 року і по теперішній час – директор навчально-наукового інституту харчових технологій.

Навчання та підвищення кваліфікації:

2025 – Програма професійного розвитку академічних менеджерів, яка реалізується Британською Радою в рамках спільного проєкту Міністерства освіти і науки України та Світового банку «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів». Свідоцтво про підвищення кваліфікації № 2025464618 (6 кредитів ЄКТС).

2025 – University of Tartu, Course Design Essentials. Строк проходження 26 травня – 5 липня 2025 року. Свідоцтво про підвищення кваліфікації № 11114-25 (1 кредит ЄКТС).

2024 – Інститут біології тварин Національної академії аграрних наук. Годівля тварин, розведення та селекція тварин. Посвідчення №3/2024, дата видачі 3 травня 2024 року. Строк проходження 22 квітня – 3 травня 2024 року (2 кредити ЄКТС).

2023 – Заклад вищої освіти «Подільський державний університет». Модернізація освітнього середовища в умовах воєнного та надзвичайного станів. Свідоцтво СС 22769675/001281-23. Дата видачі 28 грудня 2023 року. Строк проходження 30 листопада – 28 грудня 2023 року (4 кредити ЄКТС).

2023 – University of Missouri, North Carolina State University, Fescue Toxicosis and Management. Строк проходження 7 вересня – 16 листопада 2023 року (1,5 кредитів ЄКТС).

2023 – Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Тренінг для керівників експертних груп. Сертифікат №238/2023 (240). Дата видачі 24 травня 2023 року (1 кредит ЄКТС).

2021 – Instytut Badawczo-Rozwojowy Lubelskiego Parku Naukowo Technologicznego (Lublin, Republic of Poland), «In the international skills development (the webinar) on the theme: Distance learning tools on the example of zoom and moodle platforms». Сертифікат (ES №4458/2021), дата видачі 22.02.2021. Строк проходження 15–22 лютого 2021 р. (1,5 кредитів ЄКТС).

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

Член Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова.


Наукові статті:

  1. Серховець С.В., Мазур Н.П., Димчук А.В. Робочі якості розшукових собак порід німецька та бельгійська вівчарка. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки, 2020. Том 22, № 93. с. 113-118. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9319
  2. Шутяк О.В., Димчук А.В. Вплив кормової добавки «Жиромол» на молочну продуктивність корів. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ПДАТУ. 2021. с. 71-76. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2021-1-9
  3. Федорович Є.І., Федорович В.В., Боднар П.В., Филь С.І., Димчук А.В., Оріхівський Т.В. Співвідносна мінливість фенотипових ознак та показників молочної продуктивності корів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Сільськогосподарські науки. 2021. Том 23, № 95. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9515
  4. Димчук А.В., Понько Л.П., Шутяк О.В. Динаміка росту живої маси телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 97(3). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.007
  5. Димчук А.В., Понько Л.П. Відтворна здатність та її зв'язок з молочною продуктивністю корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 97(3). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.008
  6. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив генотипових і фенопових чинників на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2022. 98(4). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.008
  7. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив живої маси, віку першого осіменіння та отелення на молочну продуктивність корів. Наукові доповіді НУБіП України, 2022. 98(4). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.04.009
  8. Димчук А.В., Понько Л.П. Вплив генотипових та паратипових факторів на реалізацію молочної продуктивності корів. Наукові доповіді НУБіП України. 2023. 106(6). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.012
  9. Лайтер-Москалюк C.В., Токарчук Т.С., Димчук А.В., Мізик В.П., Лайтер В.В. Оцінка безпечності та якості молока-сировини за удосконалення технологічних процесів первинної обробки молока. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ». 2024. №42. с. 9-14. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1
  10. Понько Л.П., Димчук А.В. Молочна продуктивність корів різного походження. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ». 2024. №43. с. 87-92. https://doi.org/37406/2706-9052-2024-2
  11. Лайтер В.В., Кухтин М.Д., Димчук А.В., Лайтер-Москалюк C.В., Оцінка вмісту нітратів у молоці коров’ячому сирому протягом року. Журнал «Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ». 2025. №48. с. 43-51. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2025-3.5

 

Публікації (SCOPUS, WоS)

  1. Dymchuk A., Shcherbatiuk N., Pustova N., Ponko L., & Yamborak R. (2025). Bioconversion of livestock by-products into biogas: Experimental study of optimal fermentation conditions. Scientific Horizons, 28(3), 80-89. https://doi.org/10.48077/scihor3.2025.80

   

Навчально-методичні праці: 

  1. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва молока і яловичини» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2020 р. – 120 с.
  2. Димчук А.В. Методичні рекомендації для лабораторних і практичних занять з дисципліни «Технологія виробництва молока і яловичини» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2020. – 81 с.
  3. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Конярство і кіннозаводство» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2020 р. – 156 с.
  4. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Службове собаківництво» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 66 с.
  5. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Практика дресирування та використання собак» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 77 с.
  6. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Службове собаківництво» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 24 с.
  7. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Практика дресирування та використання собак» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ОП «Кінологія», 2021 р. – 24 с.
  8. Димчук А.В. Конспект лекцій з дисципліни «Методологія та філософія викладання профільних дисциплін» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 64 с.
  9. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Конярство і кіннозаводство» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 24 с.
  10. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Методологія та філософія викладання профільних дисциплін» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 24 с.
  11. Димчук А.В. Тестові питання з дисципліни «Технологія виробництва молока і яловичини» для здобувачів вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 38 с.
  12. Шуплик В.В., Євстафієва Ю.М. Димчук А.В. Методичні рекомендації для підготовки дипломної роботи другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 56 с.
  13. Шуплик В.В., Євстафієва Ю.М. Димчук А.В. Методичні рекомендації для підготовки дипломного проекту першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, 2022. – 60 с. 

 

Матеріали конференцій:

  1. Димчук А.В., Понько Л.П. Залежність молочної продуктивності корів від генотипових і фенотипових чинників. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір». м. Полтава, 3 листопада 2023 року. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13418
  2. Димчук А.В., Понько Л.П., Шутяк А.В. Особливості росту телиць української червоно-рябої молочної породи різних ліній. Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та спеціалістів «Інтеграція наукового потенціалу України в галузі тваринництва в європейський простір». м. Полтава, 3 листопада 2023 року. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13418
  3. Димчук А.В., Понько Л.П. Зв’язок відтворної здатності з молочною продуктивністю корів-первісток. Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку галузі тваринництва: світовий та національний виміри». м. Полтава, 7 грудня 2023 року. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13423
  4. Димчук А.В., Понько Л.П. Молочна продуктивність корів в залежності від їх живої маси, віку першого осіменіння та отелення. Матеріали V науково-практичної конференції «Науково-інноваційний розвиток агровиробництва як запорука продовольчої безпеки України: вчора, сьогодні, завтра». м. Київ, 18-19 квітня 2024 року. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/13425
  5. Димчук А.В., Понько Л.П., Лайтер В.В. Стан та перспективи виробництва органічного молока в Україні. Міжнародна науково-практична конференція «Зміна клімату та її наслідки для тваринництва і ветеринарної медицини: наукові підходи та інноваційні рішення». м. Кам’янець-Подільський, 10–11 жовтня 2024 року. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14271
  6. Понько Л.П., Димчук А.В. Зміна клімату та сільське господарство. ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Єдиний світ – єдине здоров’я». м. Кам’янець-Подільський, 3-4 червня 2025 року. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/14298

 

Пустова Наталія Володимирівна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
5 липня 1979 року в м. Кам'янець-Подільський Хмельницької області.


Освіта:

Вища. У 2003 році закінчила з відзнакою магістратуру зооінженерного факультету Подільської державної аграрно-технічної академії (тепер Заклад вищої освіти «Подільський державний університет») за спеціальністю «Зооінженерія» та здобула кваліфікацію магістра із зооінженерії.

Кандидатську дисертацію на тему: «Селекційно-генетичні та біологічні особливості курей різної селекції» захистила у 2006 році (06.02.01. «Розведення та селекція тварин»).

У 2011 році присвоєно вчене звання доцента.


Напрям наукового дослідження:
«Технологічні основи поліпшення кількісних і якісних показників яєчної продуктивності курей різної селекції».


Викладає навчальні дисципліни:
Технологія виробництва продукції птахівництва; Етологія та біоетика; Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва; Методика наукових досліджень; Управління технологічними процесами.


Досвід роботи:

  • З 2003 по 2006 роки – асистент-стажист кафедри розведення і генетики тварин;
  • З 2003 по 2006 роки – навчання в аспірантурі Інституту розведення і генетики тварин УААН;
  • З 2007 року – доцент кафедри розведення і генетики тварин;
  • З 2011 року – доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва.
  • З вересня 2011 року по березень 2017 року – доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва.
  • Із березня 2017 року по вересень 2019 року – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • З вересня 2019 по вересень 2020 року – доцент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • З вересня 2020 року по вересень 2022 року - доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • З вересня по листопад 2022 року – асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та технологій факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві.
  • Із 01 листопада 2022 року – кафедру перейменовано на – технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій.
  • З 01 листопада 2022 року і по теперішній час – доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

 

Навчання та підвищення кваліфікації:

2021 р. - International skills development (the webinar) Instytut badawczo-rozwojowy. Lublin, Republic of Poland. 1,5 кредити (45 годин).

2021 р. - Стажування у Кінологічному центрі Національної поліції в Хмельницькій області. 5 кредитів (150 годин).

2021 р. - Використання постійних ідентифікаторів учених та установ, їх роль у науковій екосистемі. Майстер-класи ОRCID  для науковців. Київ: Міністерство освіти і науки України, Державна науково-технічна бібліотека України. 0,1 кредита (3 години).

2023 р. - Філія «Птахофабрика «Авіс» ПрАТ «Агрохолдинг Авангард» с. Гуменці Кам’янець-Подільського району Хмельницької обл. Довідка про стажування, дата видачі 06.03.2023 р.        2 кредити (60 годин).

2023 р. - Проходження курсу «Academic integrity in the training of bachelor and master’s degrees in the countries of the European union and Ukraine», м. Люблін (Польща).    1,5 кредита (45 годин).

2023 р. - Міжнародне стажування «Interactive technologies of blended learning in the training of masters and doctors of philosophy (PHD) in the countries of the European union and Ukraine», м. Люблін (Польща).       1,5 кредита (45 годин).

2024 р. - Міжнародне стажування «Non-formal education in the training of masters and doctors of philosophy (PhD) students in the countries of the European union and Ukraine», м. Люблін (Польща).  1,5 кредита (45 годин).

2025 р. – Підвищення кваліфікації у Інституті біології тварин НААН (м. Львів).   2 кредити (60 годин).

2025 р. - Міжнародне стажування «Transfer of educational technologies in the training of bachelor’s and master’s degrees in the countries of the European union», м. Люблін (Польща).  1,5 кредита (45 годин).

 

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

Всеукраїнська громадська організація "Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І.Вавилова." відділення Хмельницька спілка.

Опубліковано 169 наукових праць, з них: статей 84 і навчально-методичних праць 85, три навчальних посібника та одна монографія.


Навчально–методичні праці:

Пустова З.В., Пустова Н.В., Роговик Л.Й., Марек Остафін, Карол Бульскі. Мікробіологія. Навчально-методичний посібник для студентів факультету агротехнологій і природокористування. Кам'янець-Подільський, 2020. Частина 1. 147 с.; 2021. Частина 2. 147 с.

Наталія Пустова, Зоя Пустова. Птахівництво. Навчальний посібник (Частина 1) для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2022. Частина 1. 228 с.

Наталія Пустова, Зоя Пустова. Птахівництво. Навчальний посібник (Частина 2) для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2023. Частина 2. 234 с.

Пустова Н.В. Робочий зошит з дисципліни «Технологія виробництва продукції птахівництва» для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ – ІV рівнів акредитації спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам'янець-Подільський, 2020. 80 с.

Пустова Н.В. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва» для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ – ІV рівнів акредитації, спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський, 2021 р. 72 с.

Пустова Н.В. Робочий зошит з дисципліни «Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва» для здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти ІІІ – ІV рівнів акредитації, спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський, 2021 р. 128 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. «Етологія та біоетика». Конспект лекцій для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти денної та заочної форм навчання за спеціальністю 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва». Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022 р. 124 с.

ПУСТОВА Наталія, ПУСТОВА Зоя. Володимирівна. «Методика наукових досліджень». Конспект лекцій з дисципліни для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кам’янець-Подільський, 2023 р. 112 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. ПУСТОВА Зоя Володимирівна. «Методика наукових досліджень». Методичні рекомендації до лабораторних занять для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня освіти денної та заочної форм навчання спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024 р. 124 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. «Методика наукових досліджень». Методичні рекомендації для самостійного вивчення дисципліни здобувачами вищої освіти другого (магістерського) рівня за спеціальністю 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2024 р. 80 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна, ПУСТОВА Зоя Володимирівна. «Етологія та біоетика». Методичні рекомендації з самостійного вивчення дисципліни здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю Н2 Тваринництво (освітня програма «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»). Камʼянець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025 р. 64 с.

ПУСТОВА Наталія Володимирівна. «Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва». Методичні рекомендації для самостійної роботи здобувачів вищої освіти денної та заочної форм навчання ОС «Бакалавр» спеціальності Н2 «Тваринництво» та  204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025 р. 132 с.

 

Публікації (SCOPUS, WoS )

Oleg  Kucher,   Zoia   Pustova, Natalia Pustova,  Oleh  Tkach, Veronika Butorina. THE ROLE OF BIOMASS IN THE BIOECONOMIC POLICY OF UKRAINE AND ITS LEGAL REGULATION. No 4, Warsaw, 21–22 September 2020, pp. 84–91. Proceedings of the 2020 International Scientific Conference ‘Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy’  /  ISBN 978-83-8237-063-8   /   DOI: 10.22630/ESARE.2020.4.11    /  ISSN 2658-1930eISSN 2658-19651   /  Режим доступу: https://js.wne.sggw.pl/index.php/esare/article/view/5145/4598

Dymchuk, A., Shcherbatiuk, N., Pustova, N., Ponko, L., Yamborak, R. Bioconversion of livestock by-products into biogas: Experimental study of optimal fermentation conditions / A. Dymchuk, N. Shcherbatiuk, N. Pustova [et al.] // Scientific Horizons. – 2025. – Vol. 28, No. 3. – P. 80–89.  Режим доступу: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16893

 

Монографії:

Пустова Н.В. Селекційно-генетичні та біологічні особливості курей різної селекції. Монографія. Київ: «Люксар», 2009. 152 с.

 

Публікації в іноземних фахових виданнях:

Zoya Pustova, Natalia Pustova, Serhii Komarnitskyi, Oleg Tkach, Stepan Zamoiskyi, Alexander Olenyuk. Influence of biopreparations on biomass yield and grain efficiency of energy corn / E3S Web of Conferences 154, 01008    Режим доступу: https://www.e3s-conferences.org/articles/e3sconf/pdf/2020/14/e3sconf_icores2020_01008.pdf

Kucher, Z. Pustova, N. Pustova, N. Pokotylska. Organic market formation in Ukraine. 2021 - Turystyka i Rozwój  Regionalny. - vol., nr 16. Crossre (SGGW) - P. 55-66. Режим доступу: http://sj.wne.sggw.pl/pdf/TIRR_2021_n16.pdf

Pustova, N. Pustova. Obtaining biohydrogen from biomass in Ukraine. 2021 - Current Trends of Biohydrogen Production from Biomass–Green Hydrogen. - Libra-Print (SGGW) – P. 11 -34 Режим доступу: http://dglib.nubip.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8103

 

Наукові статті:

Пустова Н.В., Шуплик В.В. Основні методи дресирування службових собак. Збірник наукових праць: випуск №34. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка / за загальною редакцією доктора економічних наук, професора, Заслуженого працівника с.-г. України, ректора університету В.В. Іванишин. 2021. С.52-62. Режим доступу:  DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2021-1-7 http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10020

Пустова Н.В. Вирощування екологічної продукції цесарок у приватному господарстві. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. І. Я. КОЦЮМБАС, д. вет. н., проф., академік НААН. Львів, 2021 р. Випуск 22. №2. с. 290-300. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2021-22-2.34

Пустова Н.В., Потапенко Т. Є., Селеман К.В. Методики і техніки дресирування службових собак. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. І. Я. КОЦЮМБАС, д. вет. н., проф., академік НААН. Львів, 2021 р. Випуск 22. №2. с. 300-310. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2021-22-2.35 

Блащик Лідія, Новак Чеслав, Пустова З.В., Пустова Н.В., Ясинецкая І.А., Бялковская О.А., Кобернюк О.Т. Використання соломи проса в енергетичних цілях. Журнал Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. ЗВО «ПДУ». Камʼянець-Подільський, 2022. № 1 (36), 86 с (60-66 с.). Режим доступу: DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2022-18

Пустова Н.В., Пустова З.В., Балицький Д.О. Вирощування органічної риби у природному ставі. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. А. Ю. ОСТАПʼЮК, к. вет. н.  Львів, 2023 р. Випуск 24. №1. с. 143-156. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2023-24-1.20

Пустова Н.В., Пустова З.В. Виробництво органічної продукції кролівництва за різних технологій утримання кролів. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. За ред. А. Ю. ОСТАПʼЮК, к. вет. н.  Львів, 2023 р. Випуск 24. №2. с. 182-192. Режим доступу: Doi: 10.36359/scivp.2023-24-2.20

Пустова Н.В., Пустова З.В., Колінчук Р. В. Біохімічний склад крові курей-несучок у продуктивний період. Журнал Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. Випуск 2 (43).  2024.  С. 93 – 100. Режим доступу: Doi: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-1.2

Шуплик Віктор Вікторович

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (097) 755 75 40

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

ORCID: 0000-0001-6518-5307

Місце і дата народження:
2 вересня 1964 року в селі Голозубинці Дунаєвецького району Хмельницької області.


Освіта:
Закінчив Кам'янець-Подільський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «Зоотехнія» у 1986 році.

Кандидатську дисертацію на тему: «Господарські і біологічні особливості помісей, одержаних від схрещування корів чорно-рябої породи з бугаями української м'ясної та абердин-ангуської порід в умовах Поділля» за спеціальністю 06.02.01 – розведення тварин, Національний аграрний університет. – Київ.

Напрям наукового дослідження:
Удосконалення технології виробництва продукції свинарства

Викладає навчальні дисципліни:
Вступ до фаху; Розведення тварин, Основи генетики і розведення тварин. Генетика та розведення тварин, Технологія виробництва продукції свинарства; Генетика популяцій;


Діяльність:

  • 1986 р. – зоотехнік-селекціонер Балинського міжрайплемоб'єднання з племінної справи в тваринництві. З 1988 року головний зоотехнік Балинського племпідприємства. В 1996 році був обраний головою правління СВАТ «Балинське племпідприємство».
  • з 1 вересня 2000 р. – асистент кафедри розведення, генетики сільськогосподарських тварин ПДАТУ.
  • 2003 р. – доцент кафедри селекційно-генетичних технологій тваринництва і заступник декана з наукової роботи.
  • з вересня 2012 по жовтень 2013 – виконуючий обов'язки завідувача кафедри селекційно-генетичних технологій тваринництва.
  • з червня 2014 по березень 2015 – заступник декана з навчальної роботи.
  • з 2015 року – декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва.
  • з жовтня 2019 року - доцент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва
  • з вересня 2020 року виконуючий обов'язки завідувача кафедри технологія виробництва продукції тваринництва та кінології
  • з 26 лютого завідувач кафедри технологія виробництва продукції тваринництва та кінології
  • з 24 листопада 2021р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»
  • з  1 листопада 2022 р. і по теперішній час завідувач кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчально-наукового інституту харчових технологій Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

Опубліковано більше 175 наукових праць, з них: статей – понад 90 і навчально-методичних праць – 80, навчальні посібники 3 та 2 монографії.

Публікації у виданнях, які включені до наукометричних баз
Web of Science та Scopus:

 

  1. Shuplyk, V. The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus No. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. / Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi S., Shuplyk, V., & Kornienko, L. (2021). // Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 66–73. https://doi.org/10.5219/1492
  2. Shuplyk, V. The influence of the castration method on meat cuts indicators of pig carcasses. Oleksandr MYKHALKO, Mykola POVOD, Viktoriia SOKOLENKO, Serhii VERBELCHUK, Victor SHUPLYK, Nataliya SHCHERBATIUK, Volodymyr MELNYK, Liudmyla ZASUKHA. Scientific Papers. Series "Management, Economic Engineering in Agriculture and rural development", Vol. 22 Issue 3, PRINT ISSN 2284-7995, 451-458. https://managementjournal.usamv.ro/pdf/vol.22_3/Art48.pdf
  3. Shuplyk, V. EFFICIENCY OF USING HIGH-PROTEIN SUNFLOWER MEAL INSTEAD OF SOYBEAN MEAL IN FEEDING OF GROWING PIGLETS Mykola POVOD, Oleksandr MYKHALKO, Mykola POVOZNIKOV, Bogdan GUTYJ, Vira KOBERNIUK, Victor SHUPLYK, Yulia IEVSTAFIIEVA, Vita BUCHKOVSKA Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development Vol. 22, Issue 4, 2022 PRINT ISSN 2284-7995, 595-602. E-ISSN 2285-3952
  4. SHUPLYK V. The influence of the size of the pig farm on the productivity of piglets and the efficiency of their breeding. Mykola Povod, Olena Izhboldina, Oleksandr Mykhalko, Bogdan Gutyj, Victor Shuplyk, Tetyana Verbelchuk, Valeriy Borshchenko. University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Romania. Scientific papers Series animal science. – Volume LXVII, No. 2, 2024.
  1. Shuplyk. V. RELATIONSHIP BETWEEN REPRODUCTIVE QUALITIES OF SOWS AND FERTILIZING BOARS OF DIFFERENT BREEDS. D. Zhdanov, M. Povod, O. Mykhalko, B. Gutyj, H. Shostia, V. Borshchenko, T. Verbelchuk, S. Verbelchuk, V. Shuplyk. Archivos de zootecnia. 74 (286): 150-162. 2025. DOI: https://doi.org/10.21071/az.v74i286.6014
  2. SHUPLYK V. KOBERNIUKTHE INFLUENCE OF THE CASTRATION METHOD AND THE WEIGHT BEFORE SLAUGHTER ON THE INDICATORS OF THE MEAT CUTS OF PIG. Oleksandr MYKHALKO, Mykola POVOD, Bogdan GUTYJ, Michael HYLL, Tetyana VERBELCHUK, Serhii VERBELCHUK, Serhii LUHOVYI, Victor SHUPLYK, Yurii KOVALCHUK, Vira CARCASSES. SCIENTIFIC PAPERS. SERIES «MANAGEMENT, ECONOMIC ENGINEERING IN AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT». Volume 25, Issue 1/2025
  3. Economic efficiency of feeding piglets with milk replacer. Moisei, I., Povod, M., Mykhalko, O., Lykhach, V., Gutyj, B., Zlamaniuk, L., Hyll, M., Tsereniuk, O., Shuplyk, V., Shkurko, M., & Ovdііenko, K. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 25(3), 645–655.

Навчальні посібники

  1. Виробництво молока на Хмельниччині: науково-практичне керівництво. Повозніков М.Г., Блюсюк С.М., Шуплик В.В. ПП Зволейко Д.Г. 2012 – 123 с.
  2. Генофонд порід сільськогосподарських тварин України: навчальний посібник. Шуплик В.В., Савчук О.В. та ін. м. Кам’янець-Подільський: Видавець ПП Зволейкот Д.Г., 2013  - 325с.
  3. Технологія виробництва продукції свинарства Навчальний посібник. Шуплик В.В., Булатович О.М., Єфстафієва Ю.М., Понько Л.П. та ін. м. Кам’янець-Подільський: Видавець ПП Зволейкот Д.Г., 2016  - 396с.

 

Монографії

  1. Шуплик В.В. Продуктивне довголіття молочної худоби в Україні : Монографія  / Є.І. Федорович, Н.П. Мазур, В.В. Федорович, В.В. Шуплик, П.В. Боднар. За редакцією Є.І. Федорович та В.В. Федоровича. – Кам’янець-Подільський : Видавець ПП Зволейко Д. Г., 2022. – 240 с.
  2. MILK PRODUCTIVITY OF PODIL FACTORY-TYPE COWS OF THE UKRAINIAN BLACK AND SPOTTED DAIRY BREED. V.V. Shuplyk, N.V. Shcherbatiuk Achievements and research prospects in animal husbandry and veterinary medicine : Scientific monograph. Riga, Latvia : «Baltija Publishing», 2023. 476 p. (монографія) http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/view/331/9170/19123-1            http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/book/331

  

Матеріали конференцій:

  1. Шуплик В.В., Щербатюк Н.В. Молочна продуктивність корів білоголової української породи великої рогатої худоби XXII Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Сучасні виклики і актуальні проблеми науки, освіти та виробництва: Міжгалузеві диспути» м. Київ, 19 листопада 2021 року . openscilab. Org.
  2. Шуплик В.В., Щербатюк Н.В. ЗВ’ЯЗОК СЕРВІС, СУХОСТІЙНОГО І МІЖ ОТЕЛЬНОГО ПЕРІОДІВ З МОЛОЧНОЮ ПРОДУКТИВНІСТЮ КОРІВ. Scientific Collection «InterConf», (96): VI Міжнародна науково-практична конференція "SCIENTIFIC COMMUNITY: INTERDISCIPLINARY RESEARCH" (26-28 січня 2022 року в м. Гамбург, Німеччина) С 739-748. www.interconf.top      Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.https://www.interconf.top
  3. Щербатюк Н.В. Шуплик В.В. Зв’язок сервіс, сухостійного і міжотельного періодів з молочною продуктивністю корів. Scientific Collection «InterConf», (96): VI Міжнародна науково-практична конференція "SCIENTIFIC COMMUNITY: INTERDISCIPLINARY RESEARCH" (26-28 січня 2022 року в м. Гамбург, Німеччина) С 739-748.  https://www.interconf.top
  4. Shuplyk V. V., Shcherbatiuk N. V. MILK PRODUCTIVITY OF PODIL FACTORY-TYPE COWS OF THE UKRAINIAN BLACK AND SPOTTED DAIRY BREED. Achievements and research prospects in animal husbandry and veterinary medicine : Scientific monograph. Riga, Latvia : «Baltija Publishing», 2023. 476 p. (монографія) http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/view/331/9170/19123-1      http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/book/331
  5. Shcherbatiuk N. V., Shuplyk V. V. Dependence of milk productivity of cowsfrom the height in kholka. XV Міжнародній науково-практичній конференції «SCIENTIFIC HORIZON IN THE CONTEXT OF SOCIAL CRISES» 26-28 квітня 2024; Токіо, Японія https://archive.interconf.center/index.php/conference-proceeding/article/view/6043/6079

 

Євстафієва Юлія Миколаївна

Науковий ступінь: кандидат сільськогосподарських наук
Вчене звання: доцент

: (097) 855 00 89
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:

22 липня 1982 року с. Колодіївка, Кам’янець-Подільського району, Хмельницької області.

 

Освіта:

технікум Подільської державної аграрно-технічної академії, 2001. Спеціальність: ветеринарна медицина. Кваліфікація: фельдшер ветеринарної медицини.

Подільський державний аграрно-технічний університет, 2005. Спеціальність: ветеринарна медицина. Кваліфікація: лікар ветеринарної медицини.

Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2024. Спеціальність: технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Кваліфікація: магістр із спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

 

Кандидатську дисертацію

на тему: «Використання поживних речовин кормів молодняком великої рогатої худоби при ринотрахеїті» захистила у 2009 році (спеціальність 06.02.02 – годівля тварин і технологія кормів).

В 2014 році присвоєно вчене звання доцента.

 

Напрям наукового дослідження:

Аналіз та оптимізація годівлі тварин в різних типах господарств (державний реєстраційний номер в УкрІНТЕІ: 0122U201424).

 

Трудова діяльність:

З липня по серпень 1997 р. секретар друкарка АТЗТ «Північний ринок-97» м. Кам’янець-Подільський.

З вересня 1997 р. по червень 2001 р. студентка технікуму Подільської державної аграрно-технічної академії.

З липня по серпень 2001 р. технік штучного осіменіння у ВСГК «Перемога» с. Шустівці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.

З липня 2001 р. по червень 2005 р. студентка Подільського державного аграрно-технічного університету.

З серпня по жовтень 2005 р. ветлікар  у СФГ «Надія» с. Воробіївка Полонського району Хмельницької області.

З листопада 2005 р. по жовтень 2008 р. аспірант кафедри годівлі тварин та технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету.

З листопада  2008 р. по вересень 2013 р. асистент кафедри годівлі тварин та технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету.

З вересня 2013 р. – в. о. доцента кафедри годівлі та технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету.

З жовтня 2013 р. у зв’язку з об’єднанням кафедр переведена на посаду в. о. доцента кафедри годівлі, розведення тварин і технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету.

З листопада 2014 р. по серпень 2019 р. доцент кафедри годівлі, розведення тварин і технології кормів Подільського державного аграрно-технічного університету.

З вересня 2019 р. по серпень 2020 р. доцент кафедри технології виробництва, переробки і стандартизації продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету.

З вересня 2020 р. по жовтень 2022 р. доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва та кінології (з 24.11.2021 р. Подільський державний аграрно-технічний університет перейменовано в Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»).

З листопада 2022 р. і по теперішній час доцент кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».


Навчання та підвищення кваліфікації:

2021 – ТзОВ «Прогрес» с. Білин Володимир-Волинського району Волинської області (144 години).

2021 – Інститут Науково-дослідний Люблінського науково-технологічного парку спільно з IESF Міжнародна фундація науковців та освітян та Навчально-науковим центром перепідготовки і підвищення кваліфікації Подільського державного аграрно-технічного університету, м. Люблін (Республіка Польща) (45 годин).

2021 – Вища Школа Агробізнесу в Ломжі (Польща) (6 годин).

2022 – Курс підвищення кваліфікації «Бренд науковця у цифровому світі» (30 годин).

2023 – Міжнародне підвищення кваліфікації «Академічна доброчесність при підготовці магістрів та здобувачів доктора філософії (PHD) в країнах Європейського союзу та Україні» Інститут Науково-дослідного Люблінського науково-технічного парку, м. Люблін (Республіка Польща).

2023 – Тренінг «Екологічні стандарти ЄС для сталого управління добривами та пестицидами», м. Львів.

2023 – Міжнародне стажування Agronomy, Horticulture, Livestock Husbandry, Agricultural Economics, Management for completing the course Fescue Toxicosis and Management (45 годин).

2023 – V International Scientific and Practical Conference «SCIENTIFIC PROJECTS ON IMPROVING THE ENVIRONMENT» Brussels, Belgium (24 Hours of Participation).

 2023 – X International Scientific and Practical Conference «INNOVATIVE SCIENTIFIC RESEARCH: THEORY AND PRACTICE» Stockholm, Sweden (24 Hours of Participation.

 2024 – ХVI Міжнародна наукова конференція «Корми і кормовий білок» Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН, м. Вінниця (24 години).

 2024 – ІІІ International Scientific Conference «Innovative methods in education, science and business:challenges and opportunities» Antwerp, Brussels (12 hours).

 2024 – «Climate Change and Its Impact on Animal Husbandry and Veterinary Medicine: Scientific Approaches and Innovative Solutions» (15 hours).

 2024 – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ «ОСВІТНЬО-НАУКОВІ АСПЕКТИ СУЧАСНОГО КРОЛІВНИЦТВА В УКРАЇНІ» (16 годин).

 2024 – Тренінгова програма «Використання сучасних ефективних методів управління стадом корів» (10 годин).

 2024 – Виробниче стажування у ТОВ «Україна 2001» (60 годин).

 2025 – Підвищення кваліфікації «Ключові аспекти благополуччя свиней за їх утримання «Благополуччя свиней на промисловій фермі» (30 годин).

 2025 – Онлайн курс «Оптимізація харчування молочних корів з використанням CNCPS».


Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та/або громадських об’єднаннях:

Член ВГО «Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова», посвідчення № 1909 від 07.06.21 р.

Публікації у виданнях, які включені до наукометричних баз
Web of Science та Scopus:

Ievstafieva Y.M., Levytska V.A., Terenov D.B. (2018). Biogas Production as a Component of Green Energy Generation» / Y.M. Ievstafieva, V.A. Levytska, D.B. Terenov // 4 Іnternational Conference Renewable Energy Sources «Renewable Energy Sources engineering, technology, innovation». Springer, Vol. V, No 1, Р. 755-764. doi.org/10.1007/978-3-319-72371-6_74 https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-72371-6_74с

Mysyuk Mykola, Zakhodym Maryna, Ievstafieva Yulia, Susharnyk Yaroslav, Misko Alla and Kafka Sofiia (2007). Strategic Plans of Management and Evaluation of the Mechanism of Quality of Territorial Management with Comparison of Audit of Efficiency Use of the Budget / M. Mysyuk, M. Zakhodym, Y. Ievstafieva, Y. Susharnyk, A. Misko and S. Kafka // Journal of Advanced Research in Dynamical and Control Systems presents peer-reviewed survey and original research articles. Volume 12. Special Issue. Р. 1707-1711. DOI: 10.5373/JARDCS/V12SP7/20202279 https://www.jardcs.org/abstract.php?id=5706

Nataliia Kovalenko, Vitalii Kovalenko, Taras Hutsol, Yulia Ievstafiieva, Anastasiia Polishchuk (2021).  Economic efficiency and internal competitive advantages of grain production in the central region of Ukraine  /  N. Kovalenko, V. Kovalenko, T. Hutsol, Y. Ievstafiieva, A. Polischyk // Agricultural Engineering. Volume 25, No. 1. P. 51-62 DOI: 10.2478/agriceng-2021-000 http://scholar.google.com.ua/scholar_url?url=http://188.190.33.55:7980/jspui/bitstream/123456789/8961/1/04%2520Kovalenko.pdf&hl=ru&sa=X&d=11973541645767723489&ei=C-qoYIBMhdKYAYbiqLgL&scisig=AAGBfm00iIc930_2mMisWKGqcndmxc0j0w&nossl=1&oi=scholaralrt&html=&folt=ci

Polishchuk, S., Tsekhmistrenko, S., Polishchuk, V., Ievstafiieva, Y., Hutsol, T. (2022). STATUS OF PROOXIDANT AND ANTIOXIDANT SYSTEMS IN THE SPERM AND SEMINAL PLASMA OF BREEDING BOARS OF LARGE WHITE BREED AND SS23 SYNTHETIC LINE Journal of Physiology and Pharmacologythis, 73(1). P. 71-79 www.jpp.krakow.pl | DOI: 10.26402/jpp.2022.1.07 https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/7800/1/Status_of_prooxidant.pdf

M.R. Ahsani, M.R. Mohammadabadi, V. Buchkovska, Y. Ievstafiieva,   D.M. Kucher, O.A. Kochuk‐Yashchenko, O.I. Babenko, R.V. Stavetska, V.P. Oleshk and O. Kalashnyk (2022). ASSOCIATION OF STEAROYL‐COA DESATURASE EXPRESSION WITH CATTLE MILK CHARACTERISTICS  Iranian Journal of Applied Animal Science  Volume 12, Pages 271-279 https://ijas.rasht.iau.ir/article_691679.html

Mykola POVOD, Oleksandr MYKHALKO, Mykola POVOZNIKOV, Bogdan GUTYJ, Vira KOBERNIUK, Victor SHUPLYK, Yulia IEVSTAFIIEVA, Vita BUCHKOVSKA (2022). EFFICIENCY OF USING HIGH-PROTEIN SUNFLOWER MEAL INSTEAD OF SOYBEAN MEAL IN FEEDING OF GROWING PIGLETS Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development Vol. 22, Issue 4. P. 595-602 https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=22847995&AN=161124532&h=x%2fzDSaIu%2f%2bBHbE9VuEgIZ%2fIJptz2sxt6%2b4rfDkenceQVw%2fyP2JltQoMkr6Nc01W4I8iUloow9o1wlSKt3tKjrg%3d%3d&crl=f&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d22847995%26AN%3d161124532

Mohammadreza Mohammadabadi, Hamid Kheyrodin, Volodymyr Afanasenko, Olena Babenko, Nataliia Klopenko, Oleksandr Kalashnyk, Yulia Ievstafiieva, Vita Buchkovska (2024). The role of artificial intelligence in genomics Agricultural Biotechnology Journal. Volume 16, Issue 2. Р. 195-279 DOI 10.22103/jab.2024.23558.1575 https://jab.uk.ac.ir/article_4325.html?lang=en 

Mohammadreza Mohammadabadi, Olena Babenko, Oleksandr Oleksandrovich Borshch, Oleksandr Kalashnyk, Yulia Ievstafiieva, Vita Buchkovska (2024). Measurement of the relative expression pattern of the UCC2 gene in different tissues of the Raini Cashmere goat Agricultural Biotechnology Journal. Volume 16, Issue 3. Р. 317-332 DOI 10.22103/jab.2024.24337.1627 https://jab.uk.ac.ir/article_4524_en.html?lang=fa

Mohammadreza Mohammadabadi, Alireza Akhtarpoor, Amin Khezri, Olena Babenko, Ruslana Volodymyrivna Stavetska, Iryna Tytarenko, Yulia Ievstafiieva, Vita Buchkovska, Viktor Slynko, Volodymyr Afanasenko (2024). The role and diverse applications of machine learning in genetics, breeding, and biotechnology of livestock and pouitry Agricultural Biotechnology Journal. Volume 16, Issue 4. Р. 413-442 DOI 10.22103/jab.2025.24662.1644 https://jab.uk.ac.ir/article_4684.html?lang=en

Igor MOISEI, Mykola POVOD, Oleksandr MYKHALKO, Mykola POVOZNIKOV, Bogdan GUTYJ, Yulia IEVSTAFIIEVA, Vita BUCHKOVSKA (2024). EFFECTIVENESS OF REARING AND FATTENING OF LOW-WEIGHT PIGLETS DUE TO CHANGES IN THEIR FEEDING SYSTEMS  Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development Volume 24, Issue 3. Р. 577- 587. https://managementjournal.usamv.ro/pdf/vol.24_3/volume_24_3_2024.pdf 

 

Монографії:

Бучковська В. І., Євстафієва Ю. М. (2023). Годівля, розведення, технології тваринництва: теорія практика, досвід Центрального Поділля України: монографія. Кам’янець-Подільський. 188 с.

 

Наукові статті:

БУЧКОВСЬКА В.І., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2022). Вплив кормової бази та гідрохімічного режиму на продуктивність коропа. Водні біоресурси та аквакультура. Вип. 2 (12). с. 57-66. DOI https://doi.org/10.32851/wba.2022.2.3 http://wra-journal.ksauniv.ks.ua/archives/2022/2_2022/2_2022.pdf    

БУЧКОВСЬКА В.І., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2022). Запорука успішного майбутнього тваринництва України – контроль за якістю та безпечністю харчових продуктів. Таврійський науковий вісник. Вип. 127. С. 207-212. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.127.26 https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/127_2022/26.pdf   

 БУЧКОВСЬКА В.І., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2023). Ефективність використання кормів молодняком великої рогатої худоби при згодовуванні кормової добавки. Наукові доповіді НУБіП України, 2023. № 2/102.  ISSN: 2223-1609 https://doi.org/10.31548/dopovidi2(102).2023.008 https://scireports.com.ua/en/journals/tom-19-2-2023/yefektivnist-vikoristannya-kormiv-molodnyakom-velikoyi-rogatoyi-khudobi-pri-zgodovuvanni-kormovoyi-dobavki

 БУЧКОВСЬКА В.І., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2023). Вплив згодовуванні мінерально-вітамінної добавки на продуктивність молодняку великої рогатої худоби. Таврійський науковий вісник. № 134. С. 234-241 DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.134.30 https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/134_2023/30.pdf

 Povod M., Mykhalko O., Gutyj B., Ievstafiieva Y., Zasukha L., Buchkovska V., Verbelchuk S., Lavryniuk O, Moisei I. (2023). Productivity of Sows and Efficiency of Growing Piglets by Feeding Dry and Liquid Methods. Journal of Mountain Agriculture on the Balkans. №26 (6). – P.1-26. https://jmabonline.com/en/article/HiM3LLvP9yZE7H8o06fG

 BUCHKOVSKA V.,​ IEVSTAFIIEVA I.M. (2024). INFLUENCE OF FEEDING CANOLA MEAL ON THE MILK PRODUCTIVITY OF MILK COWS. Approved by the Editorial Board for publication in the journal: «Scientific World Journal» Bulgaria, Svishtov, Issue №28 (02), November. С. 46-51. https://www.sworldjournal.com/index.php/swj/issue/view/swj28-02/swj28-02

 OVCHARUK V.I., OVCHARUK O.V., IEVSTAFIIEVA I.M. (2024). GROWTH AND DEVELOPMENT OF PUMPKIN PLANTS OF THE USUAL UKRAINIAN VARIETY (MULTI-FRUIT) DEPENDING ON THE TIMES OF SOWING IN THE CONDITIONS OF THE  RIGHT BANK FOREST STEPPE OF UKRAINE РІСТ І РОЗВИТОК РОСЛИН ГАРБУЗА ЗВИЧАЙНОГО СОРТУ УКРАЇНСЬКИЙ (БАГАТОПЛІДНИЙ) ЗАЛЕЖНО ВІД СТРОКІВ СІВБИ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ Approved by the Editorial Board for publication in the journal: «Scientific World Journal» Bulgaria, Svishtov, Issue №28 (02), November. С. 22-29 https://www.sworldjournal.com/index.php/swj/issue/view/swj28-02/swj28-02

 OVCHARUK V.I., OVCHARUK O.V., IEVSTAFIIEVA I.M. (2024). PHOTOSYNTHETIC ACTIVITY OF FORAGE BEET PLANTS DEPENDING ON THE VARIETY IN THE CONDITIONS OF THE RIGHT BANK FOREST STEPPE OF UKRAINE ФОТОСИНТЕТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ РОСЛИН БУРЯКІВ КОРМОВИХ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ Modern engineering and innovative technologies, Germany, Karlsruhe, Issue №36 (03), December. С. 63-71 https://www.moderntechno.de/index.php/meit/issue/view/meit36-03/meit36-03

 ОВЧАРУК В.І., ОВЧАРУК О.В., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2024). Вплив схеми розміщення рослин гарбуза звичайного на ріст і розвиток та продуктивність в умовах Правобережного Лісостепу України Таврійський науковий вісник. № 140. С. 465-471 DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.140.57 https://tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/140_2024/59.pdf

 ЄВСТАФІЄВА Ю.М., БУЧКОВСЬКА В.І. (2024). Славетні сторінки історії українського бджільництва Таврійський науковий вісник. № 140. С. 426-429 DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.140.51 https://tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/140_2024/53.pdf

 ОВЧАРУК В.І., ОВЧАРУК О.В., ЄВСТАФІЄВА Ю.М. (2025). Вплив сорту, густоти рослин, строків збирання врожаю коренеплодів кормових буряків на зберігання в умовах Правобережного Лісостепу України Таврійський науковий вісник. № 143. С. 227-234 DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2025.143.2.25 https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/issue-143-2-2025

Приліпко Тетяна Миколаївна

Науковий ступінь: доктор сільськогосподарських наук
Вчене звання: професор

: (096) 270 56 02
: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Місце і дата народження:
7 травня 1968 року у СМТ Муровані Курилівці Вінницької області.


Освіта:

Вища. Закінчила Білоцерківський сільськогосподарський інститут у 1992 році.

У БНАУ (2022 рік) закінчила магістратуру за спеціальністю 181 - «Харчові  технології»

Кандидатську дисертацію на тему: «Вплив мінеральної добавки із гіпергалинної аквакультури на продуктивність і обмін речовин ярок асканійської тонкорунної породи» захистила у 1997 році.

У 2004 році присвоєно вчене звання доцента кафедри технології виробництва і переробки продукції дрібного тваринництва  Білоцерківського державного аграрного університету

Докторську дисертацію за темою: «Експериментальне обгрунтування доз селену в раціонах молочної худоби» (за спеціальністю 06.02.02 – годівля тварин і технологія кормів) захистила у 2006 році

У 2008 році присвоєно вчене звання професора кафедри технології переробки і стандартизації  продукції тваринництва


Напрям наукового дослідження:

  • Удосконалення технологічних процесів виробництва м'ясних продуктів"
  • Удосконалення  технології переробки молока та оцінка якості і стандартизації молочної сировини і молочних продуктів.
  • Удосконалення технології виробництва, переробки і стандартизації продукції рибництва.
  • Розробка методів визначення біобезпеки продуктів харчування та продовольчої сировини

Викладає навчальні дисципліни:

«Вступ до фаху»

«Пакування харчових продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=2240

«Мікробіологія харчових продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=3217

«Харчові технології»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=2335

«Потоково-технологічні лінії виробництва харчової  продукції»

«Методи контролю харчових виробництв»

«Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва» 

http://pdatu.net.ua/course/view.php?id=2311

«Технологія молока і молочних продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=1945

«Технологія м’яса і м’ясних продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=1967

«Технологія виробництва харчових продуктів»

http://pdatu.net.ua/enrol/index.php?id=2284

Досвід роботи:

У 1992 році прийнята на посаду наукового співробітника держтематики кафедри технології виробництва продукції дрібного тваринництва Білоцерківського сільськогосподарського інституту.

З 1993 по 1996 рік навчання в аспірантурі Інституту тваринництва степових районів в Асканія-Новій.

У 1997 році захистила кандидатську дисертацію на тему: Вплив мінеральної добавки із гіпергалинної  аквакультури на продуктивність і обмін речовин ярок асканійської тонкорунної породи”. 9 червня 1997 року, рішенням спеціалізованої вченої ради Національного аграрного університету, на підставі прилюдного захисту дисертації присуджено ступінь кандидата сільськогосподарських наук (диплом КН№014537).

З липня 1997 року переведена на посаду асистента кафедри технології виробництва продукції дрібного тваринництва БДАУ, як обрана за конкурсом. У квітні 2003 року переведена на посаду доцента кафедри технології виробництва та переробки продукції тваринництва.

У 2004 році вступ до докторантури на кафедрі технології виробництва і переробки продукції тваринництва БДАУ.

У 2006 році захистила докторську дисертацію на тему: «Експериментальне обґрунтування доз селену в раціонах молочної худоби» на засіданні спеціалізованої вченої ради Інституту тваринництва УААН, м. Харків. Рішенням ВАК України від 12 квітня 2007 року присуджено науковий ступінь доктора сільськогосподарських наук (диплом ДД № 005769).

З 1 вересня 2007 року прийнята на посаду  в.о. завідувача кафедри технології переробки і стандартизації продукції тваринництва Подільського державного аграрно-технічного університету, а у 2008 році – обрана за конкурсом.  

Рішенням Атестаційної колегії  Міністерства освіти і науки  від 23 грудня 2008 року Приліпко Т.М.  присвоєно вчене звання професора кафедри технології переробки  і стандартизації продукції тваринництва.

З лютого 2011  по травень 2015  року. завідувач кафедри технології переробки, стандартизації продукції тваринництва і хімічних дисциплін.

З  травня 2015по серпень 2019 року завідувач кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

З вересня 2019 по серпень 2020 року професор кафедри технології виробництва,  переробки і стандартизації продукції тваринництва.

З вересня 2020 року завідувач кафедри харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

Діяльність за спеціальністю у формі участі у професійних та громадських об’єднаннях:

Член  громадського  об'єднання "ПРОСВІТА" Кам'янця-Подільського

Закордонне стажування

З 20 листопада по 30 листопада 2016 року у м. Гуйтінен, Фінляндія  пройшла зарубіжне наукове стажування у поєднанні з інтенсивним вивченням англійської мови за освітнім проектом «Школа з англійської мови + стажування для освітян» Фінляндія спільно з Інститутом Міжнародної та Наукової співпраці (Україна) ( сертифікат державного зразка про наукове стажування та сертифікат про рівень знань англійської мови (В1) ).


Наукові публікації:

  1. Tеtiana Prylipko, Volodymyr Kostash, Viktor Fedoriv, Svitlana Lishchuk, Volodymyr Tkachuk. Control and Identification of Food Products Under EC Regulations and Standards. International Journal of Agricultural Extension.-Special Issue (02) 2021. p.83-91. DOI: https://journals.esciencepress.net/index.php/IJAE/article/download/3964/1960
  2. Т. М. Приліпко; В. Б. Косташ; В. М. Федорів. Вплив режимів стерилізації на динаміку окислення жиру при виробництві і зберіганні консервів // Вісник Львівського торговельно-економічного університету  – Львів: Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2022. – Вип. 31. – 126-131с. – (Технічні науки)DOI:10.36477/2522-1221-2022-31-16 http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11389
  3. Т. М. Приліпко, В. М. Федорів, В. Б. Косташ. Розробка сучасних методів оцінки якості і безпеки сировини і харчових продуктів згідно зі стандартами і нормативами ЄС. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. Харчові технології.– 2022.– № 1. – С. 113–124. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11390
  4. Prylipko T.M., Kostash V.B., Fedoriv V.M. Technological and physicochemical parameters of semi- finished poultry meat depending on the method of manufacture.Технологічні і фізико-хімічні показники напівфабрикатів із мяса птиці залежно від способу виготовлення Modern engineering and innovative technologies - Issue №15, Part 2, -Karlsruhe.- 2021. – с.119-123. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11487
  5. Prylipko T.M. PACKAGING FRESH MEAT IN MODIFIED ATMOSPHERE / Prylipko T.M., Fedoriv V.M., KostashV. В.// Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). ‒ October 2022. ‒ Issue Nr. 23. Part 1. ‒ Karlsruhe, Germany 2022. - Р. 26-35. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11832
  6. IMPROVEMENT OF METHODS OF IDENTIFICATION OF MEAT TYPES / Prylipko T.M., Kostash V.В., Pidlisnyj V.V., Semenov А.М. // Modern engineering and innovative technologies. International Scientific Periodical Journal. - 2023, Vol. 1, No. 26, pp.72-77. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11615
  7. Приліпко, Т. М., Косташ, В. Б., Семенов, О. М., & Підлісний, В. В. (2023). Визначення гігроскопічних властивостей та термодинамічний аналіз рибних об’єктів кріоконсервування. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 154-160. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.19
  8. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Федорів В.М. Розробка технології напівфабрикатів рублених м’ясних збагачених виробів з пролонгованими термінами придатності для харчування в дитячих закладах. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2023. №33. с.60--66.
  9. Tetiana Prylipko, Tetiana Koval, Volodymyr Kostash, Volodymyr Tkachuk, Vita Kostash. The Role of Mechanical Mixing and Biologically Active Additives in Enhancing Cutlet Quality. Qubahan Academic Journal. Volume 4 (2024), Issue 4. P. 69-83. DOI: https://doi.org/10.48161/qaj.v4n4a264 
  10. Приліпко Т. М., Семенов О. М., Косташ В. Б. Оптимізація технології швидкозаморожених борошняних напівфабрикатів. Таврійський науковий вісник. 2024. № 3. С. 128-132. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13453
  11. Приліпко Т.М. Т.М. Перспектива використання олії з насіння чіа у складі майонезних соусів / Т.М.Приліпко, В.Б.Косташ, Т.В.Коваль // Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика». ‒ 2024. ‒ Вип. 1. ‒ С. 193-197. DOI https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.23.
  12. Tetiana Prylipko,  Taras Ganzyuk , Alina Shuliar ,  Alona Shuliar, Svitlana Omelkovych.Slaughter and meat quality of broiler turkeys using different light programmes during growing. SCIENTIFIC HORIZONS. 26(4), 33-42 Journal homepage: https://sciencehorizon.com.ua Scientific Horizons, * Scopus https://doi.org/10.48077/scihor4.2023.33
  13. Приліпко Т.М., Букалова Н.В., Богатко Н.М., Лясота В.П. Дослідження споживних та реологічних властивостей м’яса курчат-бройлерів за стандартними методамиТаврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон. Видавничий дім «Гельветика».  2023. Вип.130. С. 379- 385. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.130.51 
  14. Приліпко Т.М., Вплив складу рецептур і кулінарно-технологічних прийомів на харчову цінність продукції з рибного фаршу. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2023. №35 С.24-28. JEL Classification: L 60 DOI 10.32782/2522-1221-2023-35-03  
  15. Приліпко Т.М.Головні засади нормативного регулювання безпечності рибної продукції у процесі товарообігу.  Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2023. №34. С.55-59. DOI 10.32782/2522-1221-2023-34-07
  16. Приліпко Т. М., Косташ В. Б., Кузьмінська І. М. Удосконалення елементів технології виготовлення рибних битків із використанням біологічно активних добавок. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. Харчові технології.2024. №37 С.42-48. DOI 10.32782/2522-1221-2024-37-06
  17. Результати проведення судово-ветеринарної експертизи сирокопчених ковбасних виробів за ухвалою Київського господарського суду / Н.В. Букалова, Т.М. Приліпко, Н.М. Богатко, Л.В. Руснак. Проблеми і перспективи системи регулювання якості харчових продуктів  : збірник наукових праць. Herald of Lviv University of Trade and Economics. Technical Sciences. 2024, № 37, С. 87–95  (категорія Б, Ulrich’s Periodicals, Index Copernicus, Google Scholar, World Cat). DOI 10.32782/2522-1221-2024-37-12 http://journals-lute.lviv.ua/index.php/visnyk-tech/issue/view/129 

Патенти:

  1. Приліпко Т.М., Куций В.М. Вертикальний автоклав. Патент України на корисну модель UA 93371, МПК  B01J 3/04 (2006.01)  №u 2014 04806 ;  заявл.  05.05.2014; опубл. 25.09.2014, Бюл.№ 18
  2. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П. Спосіб визначення фальсифікації згущеного молока рослинними оліями. Патент України на корисну модель 142980, МПК G01N33/04(2006.01).№ u201911706 заявл.. 06.12.2019; опубл.10.07.2020 Бюл. №13. 4 с Ідентифікатор 2931090720  https:\\sis ukrpatent.org.
  3. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П. Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного гідрокарбонатом натрію. Патент України на корисну модель 142999 МПК G01N33/04(2006.01). № u2019 11868 заявл. 12.12.2019 опубл.10.07.2020 Бюл. №13. 4 с Ідентифікатор 2931090720  https:\\sis ukrpatent.org. 
  4. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П., Богатко Л.М., Бахур Т.І. Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного крохмалем мікроскопічним методом. Патент України на корисну модель 144926, МПК G01N 33/12 (2006.01). № u 2019 11852; заявл. 06.12.2019; опубл. 10.11.2020, Бюл. №21. 4 с. Ідентифікатор 2931090720 https:\\sis ukrpatent.org.
  5. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Дудус Т.В., Мягка К.С. Спосіб визначення фальсифікації сметани і вершків рослинними оліями. Патент № 152946 України, МПК G01N 33/04 (2006.01).  № u 2022 03316; заявл. 09.09.2022; опубл. 03.05.2023, Бюл. № 18. 4 с.
  6. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Букалова Н.В., Приліпко Т.М.Спосіб визначення ступеня свіжості м’яса птиці фотометричним методом. Патент України на корисну модель 97932, МПК G01N 33/12 (2006.01). – № u 2014 11788; заявл. 31.10.2012; опубл. 10.04.2015, Бюл. № 7
  7. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Букалова Н.В., Приліпко Т.М. Спосіб бактеріоскопічного оцінювання ступеня обсіменіння м’яса птиці мікроорганізмами. Патент України на корисну модель 97931, МПК G01N 33/12 (2006.01). – № u 2014 11787; заявл. 31.10.2012; опубл. 10.04.2015, Бюл. № 7.

Монографії:

  1. Аліментарне підвищення відтворювальної функції великої рогатої худоби: монографія / Т.М.Приліпко, В.Б.Косташ, Т.В.Коваль – Кам'янець-Подільський: Віт'АДрук, 2022. ‒ 390 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/10288
  2. Сучасні способи використання функціональних інгредієнтів для виробництва харчових продуктів тривалого терміну зберігання: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б.,       Семенов О.М., Підлісний В.В. Вінниця: Нілан-ЛТД, 2023. 340с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/12929
  3. Приліпко Т. М., Коваль Т. В., Косташ В. Б. Фізіолого-біохімічні основи продуктивності тварин: монографія. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 668с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/11547
  4. Аналіз методів експертизи якості, ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів і сировини: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Федорів В.М.,              Семенов О.М., Підлісний В.В. Вінниця: ТВОРИ, 2023. 416с http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/10988
  5. Удосконалення складу рецептур і технологічних прийомів виробництва продукції з рибного фаршу: монографія / Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Ткач В.П. Кам’янець-Подільський: 2024. 322с.

Навчальні посібники:

  1. Словник-довідник з технології харчових продуктів із сировини тваринного походження            / Т.М. Приліпко, Т.В. Коваль, В.Б. Косташ / – Кам'янець-Подільський: Віта Друк, 2021. – 380 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/8972
  2. Мікробіологія харчових продуктів: навчальний посібник / Т.М.Приліпко, Т.В.Коваль, В.Б.Косташ. ‒ Кам’янець-Подільський: Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2024. – 412 с. http://188.190.43.194:7980/jspui/handle/123456789/13497
  3. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Кузьмінська І.М. Словник-довідник з технології зберігання і переробки продукції рослинництва. Кам'янець-Подільський, 2022. 252 с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/10270
  4. Приліпко Т.М., Коваль Т.В., Букалова Н.В.  Біохімічний і мікробіологічний контроль якості харчових продуктів. Навчальний посібник. Кам'янець-Подільський, 2020. 653с. http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/8172

Методичні рекомендації:

  1. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Пакування харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Т.М. Приліпко,  В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  112 с.
  2. Технологія виробництва харчових продуктів: Робочий зошит і методичні рекомендації для виконання лабораторних занять здобувачів першого (бакалаврського) вищої освіти зі спеціальності 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва /Т.М. Приліпко, В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  90 с.
  3. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Т.М. Приліпко, В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  53 с.
  4. Методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологія м’яса і м’ясних продуктів» для здобувачів другого рівня (магістр) вищої освіти за спеціальністю 204 - «Технологія виробництва і переробка продукції тваринництва» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам‘янець-Подільський – 2025 – 77с.
  5. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Технологія виробництва харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» /Т.М. Приліпко, В.Б. Косташ Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. –  48 с.
  6. Технічне забезпечення зберігання харчової продукції: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 84 с.
  7. Машини, автомати та роботехнічні комплекси харчових виробництв: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 72 с.
  8. Стандартизація,  метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції:  методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 36 с.
  9. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 1. Технологічне обладнання для виробництва борошна, круп та рослинної олії для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181«Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025. – 68 с.
  10. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 2. Технологічне обладнання для хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів та переробки овочів і фруктів для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025. – 100 с.
  11. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» Розділ 3. Технологічне обладнання для переробки м’яса і виробництва ковбасних виробів та виробництва молочної продукції і зберігання харчових продуктів для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. Кам’янець-Подільський: ЗВО«ПДУ», 2025.– 100 с.
  12. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Безпека продуктів харчування. Система управління якістю та безпекою харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. / Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. – 84с.
  13. Методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Експертиза харчової продукції» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко. / Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2025. – 84с.
  14. Організація харчових виробництв: методичні рекомендації для виконання лабораторних занять (для здобувачів освітнього ступеню “бакалавр” спеціальності 181 “Харчові технології”) / В.Б. Косташ, Т.М. Приліпко – Кам'янець-Подільський, 2025. ‒ 65 с.