12 грудня 2023 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва «Меринос» на тему «Смушкова продуктивність овець».
Гуртківці мали можливість значно поглибити свої знання у галузі вівчарства, що є дуже важливим для формування практичних навичок.
Смушок – це шкурка ягняти у віці 1-3 дні з волосяним покривом у вигляді завитків. Такі шкурки отримують від ягнят спеціалізованих порід: каракульської, сокільської, решетилівської, малич, чушка та асканійської каракульської.
Шкурки від ягнят каракульської породи називають каракулем, а від інших смушкових порід – смушком. Грубововнові несмушкові породи дають мерлушку, а тонкорунні і напівтонкорунні – лямку.
Основою смушкової сировини є смушки каракульської породи: голяк, каракульча, каракуль, яхобаб, трясок, овчина. Каракуль отримують від ягнят у 1-3-денному віці. Голяк – це шкурки плодів в утробному періоді їх розвитку (110-125 днів), мають пряме рівне блискуче волосся.
Каракульча – дуже красиві смушки з тонкою еластичною мездрою і муаристим завитком волосся, одержують їх від плодів у період внутрішньоутробного розвитку (125-145 днів).
Від плодів перед самим їх народженням (145-150 днів) одержують каракуль-каракульчу, що має недорозвинений ребристо-плоский завиток у вигляді валька і гривки.
Смушки ягнят у віці від 3 до 30 днів називають яхобаб, від 30 днів до 6 місяців – трясок, старше 6-ти місяців – овчина. Смушкова продуктивність овець формується в період внутрішньоутробного розвитку плода і до моменту народження ягняти.
Найціннішими смушками є каракуль і каракульча, а також смушки від овець сокільської породи. Досить великим попитом на світовому ринку і в нашій країні користується каракуль.
За площею смушки бувають: великі – більше 1100 см2, середні – від 900 до 1100 см2, малі – від 500 до 900 см2.
Помісні смушки відрізняються від чистопородних. У помісів більш рихлі завитки. Ножки, хвіст, голова покриті ласами, волосся менше завите. На основних частинах шкурки у помісей більші завитки, малюнок менш чітко виражений. У помісей хвіст вузький і покритий прямим волоссям.
В Україні виробляється лише 1,5 % смушок. Смушкових овець в Україні розводять у Херсонській, Одеській, Полтавській, Чернівецькій та інших областях.
Для отримання смушка, який має найбільш цінні завитки, необхідно суворо дотримуватися норм годівлі овець, не порушуючи типу годівлі та структури раціону.
Властивості смушка залежать від породи та індивідуальних особливостей тварин. Тому, для підвищення якості смушкової продуктивності смушкових порід овець велике значення має племінна робота, зокрема відбір, підбір та цілеспрямоване вирощування молодняку.
Дана тема викликала у здобувачів вищої освіти неабиякий інтерес, в ході засідання гуртка вони дізналися багато цікавого та нового.
Керівник наукового гуртка «Меринос»
асистент кафедри технології виробництва і
переробки продукції тваринництва
Людмила ПОНЬКО