ВИЗНАЧЕННЯ АСКОРБІНОВОЇ КИСЛОТИ В СОКАХ
Разом зі здобувачами освіти спеціальності 181 «Харчові технології» визначали вміст вітаміну С у яблучних соках популярних торгових марок. Проведене дослідження не лише закріплює теоретичні знання із властивостей харчових кислот та методів кількісного аналізу, а й є цікавим для загальної обізнаності. Аскорбінова кислота є однією з основних речовин у раціоні, що потрібна для нормального функціонування організму. Біологічно активний тільки один з ізомерів, а саме L-аскорбінова кислота, який називають вітаміном C. Найважливішими функціями вітаміну С є захист імунітету і підтримання в нормі психічних процесів. Всі збудники захворювань – мікроби, віруси, паразити, а також вільні радикали відступають і виводяться з організму під дією аскорбінової кислоти. Саме тому вітамін С важливий для збереження здоров’я і молодості.
Проте, за умов зловживання вітаміном С протягом тривалого періоду можуть виникнути алергічні прояви.
У природі аскорбінова кислота міститься у багатьох фруктах і овочах. Добова потреба: 50-70 мг.
У результаті проведеного дослідження виявили 4 зразки з однаковим вмістом вітаміну С; на нашу думку, такої концентрації можна досягти модифікуючи вміст речовин за допомогою певних препаратів. Один із соків вигідно вирізнявся за вмістом цього компонента, що є підтверджено відповідним маркуванням. Цікавим моментом було виявлення крохмалю в одному із зразків. Тому, споживаймо цей продукт із задоволенням та пильністю.