МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ПИТНОЇ ВОДИ

Поточною дослідницькою роботою кафедри хімії навчально-наукового інституту харчових технологій є моніторинг якості питної води та продуктів харчування. Нормальне функціонування людського організму неможливе без споживання якісної питної води, тому аналіз вмісту різноманітних металів є обов'язковою частиною таких досліджень. Так, протягом тривалого часу під керівництвом завідувача кафедри хімії Тетяни Крачан спільно зі співробітниками кафедри проводиться дослідження зразків води з різноманітних джерел та міського водогону на вміст Алюмінію та Цинку. Моніторинг саме цих металів необхідний, оскільки вони мають вагомий токсичний вплив на організм. Небезпечим є факт накопичення важких металів в організмі, що своєю чергою призводить до порушень функцій органів, зокрема, нервової системи. У більшості випадків вміст цих елементів не перевищував допустимих концентрацій, але один зразок води, відібраний у приватному будинку, за результатами аналізу мав підвищену концентрацію Алюмінію, що ймовірно може бути пов'язане зі зносом водонагрівального обладнання, яке містить теплообмінні елементи на основі алюмінієвого сплаву. Крім того встановлено сезонні коливання вмісту Алюмінію у воді деяких джерел, що створює ризики для якості води.