Кафедра харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції

Department of Food Production Technologies and Food Standardization

image001

Викладацький склад

 

Адреса кафедри:

32305 Хмельницька область, м. Кам'янець-Подільський,
Заклад вищої освіти
«Подільський державний університет»
Проспект Грушевського, 2/8, корпус 4.
Тел. моб. (096) 270 56 02
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1 вересня 2020 року за ініціативи ректора Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» професора Володимира ІВАНИШИН було створено кафедру харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції.

Кафедра керує навчальними та виробничими практиками, курсовим і дипломним проектуванням.

НАВЧАЛЬНА РОБОТА КАФЕДРИ

На кафедрі харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції проводяться навчання здобувачів вищої освіти за спеціальностями:

181 – Харчові технології;

ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА «ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ІНЖЕНЕРІЯ» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» освітня кваліфікація: бакалавр з харчових технологій.

208 – Агроінженерія,

204 – Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва,

201 – Агрономія,

141 – Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка;

015 – Професійна освіта.

Перелік дисциплін:

  1. Харчові технології:
  • Технологія хлібопекарських виробів;
  • Технологія кондитерських виробів;
  • Технологія макаронних виробів;
  • Технологія харчових концентратів;
  • Технологія продукції ресторанного господарства;
  • Технологія м'яса і м'ясних продуктів;
  • Технологія молока і молочних продуктів;
  • Технологія зберігання і переробки зерна;
  • Технологія продуктів бродіння і виноробства;
  • Технологія оздоровчих продуктів;
  • Технологія консервування;
  • Технологія цукру і підготовки води.
  1. Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва;
  2. Наукові основи харчових технологій;
  3. Основи виробництва органічних харчових продуктів;
  4. Холодильна технологія харчових продуктів;
  5. Харчова хімія;
  6. Контроль якості та безпечності харчових продуктів;
  7. Теоретичні основи безпеки харчових продуктів;
  8. Мікробіологія харчових продуктів;
  9. Технічне забезпечення зберігання харчової продукції;
  10. Пакування харчових продуктів;
  11. Процеси і апарати харчових виробництв;
  12. Холодильне устаткування переробних виробництв;
  13. Проектування переробних і харчових виробництв;
  14. Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції;
  15. Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв;
  16. Механізація НРТС робіт у харчовій галузі;
  17. Технологічний контроль якості і безпеки харчових продуктів;
  18. Машини, обладнання та їх використання при переробці сільськогосподарської продукції;
  19. Аналіз технологічних систем і обгрунтування рішень;
  20. Організація виробничих процесів;
  21. Управління технологічними процесами;
  22. Підйомно-транспортні машини;
  23. Моделювання технологічних процесів і систем;
  24. Інноваційне обладнання харчових виробництв;
  25. Моніторинг харчових виробничих процесів;
  26. Методи контролю харчових виробництв;
  27. Монтаж, ремонт та експлуатація обладнання;
  28. Машини, автомати та роботехнічні комплекси харчових виробництв;
  29. Потоково-технологічні лінії виробництва харчової продукції.

 

 Методична робота

Науково педагогічними працівниками кафедри щорічно поновлюється необхідне навчально-методичне забезпечення дисциплін, розроблено відповідні робочі програми та навчально-методичні комплекси до них.

Активно впроваджується в навчальний процес дистанційна форма навчання та контролю якості знань здобувачів вищої освіти за допомогою навчальної платформи Moodle.

За останні роки НПП кафедри проведена значна методична робота. Видано підручники та навчальні посібники, серед них:  

  1. Модернізація технологічних процесів харчових виробництв: навчальний посібник / С.Д.Борук, В.М.Федорів. – Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022. – 103 с.
  2. Технологічна експертиза харчової продукції: навч.метод. посібник / уклад. Федорів В.М., Кобаса І.М., Дійчук В.В. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2020. – 180 с.
  3. Процеси і апарати харчових виробництв. – Ч.1. Гідромеханічні процеси / С.Д.Борук, В.М.Федорів : навч. посібник. – Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022. – 177 с.
  4. Приліпко Т.М.,  Косташ В.Б Технологія м'яса і м'ясних продуктів- Навч. Посіб. Кам'янець-Подільський, 2019-182с.
  5. Словник-довідник з технології харчових продуктів із сировини тваринного походження //ПриліпкоТ.М., Коваль Т.В., Косташ В.Б.//  – Кам'янець-Подільський, 2021. –  379 с.
  6. Біохімічний і мікробіологічний контроль якості харчових продуктів. Навчальний посібник. / Т.М. Приліпко, Т.В. Коваль, Н.В. Букалова. - Кам'янець-Подільський, 2020. – 653 с.
  7. Приліпко Т.М.,  Косташ В.Б. Технологія забою, переробки і стандартизації птиці- Навч. Посіб. Кам'янець-Подільський, 2019-200с.
  8. Моніторинг виробничих процесів / С.Д.Борук, В.М.Федорів : навч. посібник. – Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022. – 127 с.
  9. Приліпко Т.М., Косташ В.Б Технологія, стандартизація товарної риби і рибних продуктів. Навчальний посібник для здобувачів вищої освіти аграрних вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації //. – Кам'янець-Подільський, 2020. – 278 с.

Крім цього, НПП кафедри видано більше 30 методичних рекомендацій для виконання здобувачами вищої освіти лабораторних, практичних, курсових робіт та завдань для індивідуальної і самостійної роботи, а саме:

  1. Методичні рекомендації до виконання курсового проєкту з дисципліни «Технологічне обладнання переробних та харчових виробництв» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів –Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 96с.
  2. Конспект лекцій з дисципліни «Пакування харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів –Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 136с.
  3. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Пакування харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів – Кам’янець-Подільський:  ПДАТУ, 2021. – 112с.
  4. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Наукові основи харчових технологій» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів –Кам’янець-Подільський:  ПДАТУ, 2021. – 92с.
  5. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Безпека продуктів харчування. Система управління якістю та безпекою харчових продуктів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 84с.
  6. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Теоретичні основи безпеки харчових продуктів» розділ «Експертиза харчової продукції» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / В.М.Федорів. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 84с.
  7. Методичні рекомендації: до проходження виробничої практики в переробних і харчових підприємствах (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / В.В. Підлісний, О.М. Семенов, В. М. Федорів - Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 44 с.
  8. Наукові основи харчових технологій: навч.метод. посібник / уклад.: Федорів В.М., Кобаса І.М., Борук С.Д. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2021. – 120 с.
  9. Технологічна експертиза харчової продукції: навч.метод. посібник / уклад. Федорів В.М., Кобаса І.М., Дійчук В.В. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2020. – 180 с.
  10. 10. Конспект лекцій з дисципліни «Основи технології виробництва та первинної переробки сільськогосподарської продукції» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний - Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 84 с.
  11. Конспект лекцій з дисципліни «Процеси і апарати харчових виробництв» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 68 с.
  12. Конспект лекцій з дисципліни «Холодильна технологія харчових продуктів» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 108 с.
  13. Інструктивно-методичні матеріали для виконання лабораторних занять з дисципліни «Основи технології виробництва та первинної переробки сільськогосподарської продукції» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 76 с.
  14. 14. Інструктивно-методичні матеріали для виконання лабораторних занять з дисципліни «Процеси і апарати харчових виробництв» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 70 с.
  15. Інструктивно-методичні матеріали для виконання лабораторних занять з дисципліни «Холодильна технологія харчових продуктів» (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / О.М. Семенов, В.В. Підлісний – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 84 с.
  16. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва», Розділ 1 «Технологія зберігання і переробка зерна та насіння» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти на базі повної загальної середньої освіти за спеціальністю 201 «Агрономія» / І.М. Кузьмінська - Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 132с.
  17. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва», Розділ 2 «Технологія зберігання і переробки плодів та овочів» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти на базі повної загальної середньої освіти за спеціальністю 201 «Агрономія» / І.М. Кузьмінська - Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 84с.
  18. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва», Розділ 1 «Технологія зберігання і переробка зерна та насіння» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти за спеціальністю 201 «Агрономія» / І.М. Кузьмінська – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 164с.
  19. Конспект лекцій з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва», Розділ 2 «Технологія зберігання і переробка плодів та овочів» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти за спеціальністю 201 «Агрономія» / І.М. Кузьмінська – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. – 128с.
  20. Методичні рекомендації для виконання курсового проекту з дисципліни «Харчові технології» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2022. – 60с.
  21. Робочий зошит і методичні рекомендації для виконання лабораторних занять з дисципліни «Харчові технології» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2022. – 195с.
  22. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Харчові технології» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2022. – 55с.
  23. Методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2022. – 34с.
  24. Методичні рекомендації для виконання самостійної роботи з дисципліни «Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю харчової продукції» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2022. – 16с.
  25. Робочий зошит і методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Харчова хімія» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 78с.
  26. Методичні рекомендації для самостійної роботи з дисципліни «Харчова хімія» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності  181 «Харчові технології» / Приліпко Т.М., Косташ В.Б. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 104с.
  27. Конспект лекцій з дисципліни «Харчова хімія» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 181 «Харчові технології» / Т.М.Приліпко – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2021. – 138с.

 

Наукова робота

Поряд з навчальною роботою із завдань кафедри є підготовка конкурентоспроможних фахівців в області харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції, тому наукова підготовка включає теоретичні та практичні знання й уміння, а також навики розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми технічного і технологічного характеру, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов у виробничих умовах підприємств харчової промисловості та ресторанного господарства та у процесі навчання, що передбачає застосування теоретичних основ та методів харчових технологій.

При кафедрі систематично функціонують наукові гуртки.

Щорічно виконуються роботи на конкурси студентських наукових робіт, доповідаються виступи на наукових студентських конференціях. НПП кафедри виступають офіційними опонентами докторських і кандидатських дисертацій, беруть безпосередню участь у конференціях, обмінюючись досвідом і результатами наукового пошуку.

НПП кафедри проходять стажування та підвищення кваліфікації в провідних та навчальних закладах регіону й України, а також закордонні стажування, що дає змогу залучати в навчальний процес прогресивні методи  організації і навчання.

Науково-педагогічні працівники кафедри ведуть науково-дослідну роботу за напрямом “Дослідження і удосконалення процесів виробництва сільськогосподарської продукції та стандартизації харчових продуктів і напоїв”. Державний реєстраційний номер в УкрІНТЕІ: 0121U109290.

Метою наукових досліджень є:

  • удосконалення технологічних процесів виробництва м'ясних продуктів;
  • удосконалення технології переробки молока та оцінка якості і стандартизації молочної сировини і молочних продуктів;
  • удосконалення технології виробництва, переробки і стандартизації продукції рибництва;
  • розробка методів визначення біобезпеки продуктів харчування та продовольчої сировини;
  • дослідження процесу просіювання сипких матеріалів з метою удосконалення конструкцій просіювачів і збільшення ефективності їх роботи;
  • удосконалення процесів стерилізації і пастеризації для обробки харчових продуктів та напоїв (державний реєстраційний номер в УкрІНТЕІ: 0121U113274).

 

За результатами науково-дослідної роботи науково-педагогічними працівниками кафедри видано:

наукові статті у наукометричних базах даних Scopus:

  1. Tеtiana Prylipko, Volodymyr Kostash, Viktor Fedoriv, Svitlana Lishchuk, Volodymyr Tkachuk.Control and Identification of Food Products Under EC Regulations and Standards. International Journal of Agricultural Extension.- Special Issue (02) 2021. p.83-91. DOI:https://journals.esciencepress.net/index.php/IJAE/article/download/3964/1960
  2. Sergii Samiilenko, Vоlоdymyr Bondar, Volodymyr Piddubnyi, Olena Bilyk, Vitaliy Shutyuk, Viktor Fedoriv.Thermodynamic analysis of the thermal-technological complex of sugar production: criteria for energy efficiency of an enterprise. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. -2021. -Vol. 3 (8(111), р.6–13. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.235081
  3. Igor Stadnyk, Anatoly Sokolenko, Volodymyr Piddubnuy, Kostiantyn Vasylkivsky, Andrii Chahaida, Viktor Fedoriv.Justification of thermodynamic efficiency of the new air heat pump in the system of redistribution of energy resources at the enterprise. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences.-2021. -Vol. 15, р.680–693. DOI: https://doi.org/10.5219/1666
  4. Optsmization of recipe turkey meat pate / Т. Prylipko, Т.Koval, V.Kostash, Т.Tocarchuk, А.Tsvihun // Carpatian journal of food science and technology. ‒ 2020. ‒ Vol. 12, Nr.(4). – Р. 98-112. https://doi.org/10.34302/crpjfst/2020.12.4.11

наукові статті у наукометричних базах даних Web of Science:

  1. Т. Prylipko, V.Kostash, Т.Koval, A.Shuliar, V. Tkachuk, A.Shuliar. Modeling of microbiological and biochemical processes under the conditions of steam contact sterilization in containers of turkey meat pate. Independent journal of management & production (IJM&P). v. 12, n. 3, Special Edition ISE, S&P – May 2021. p.p. 318-334. http:// www.ijmp.jor.br. ISSN: 2236-296X. DOI: http://dx.doi.org/ 10.14807/ijmp.v12i3.1444.
  2. Adaptive changes in the ornithine cycle and amino acid synthesis in sheep liver with different meat productivity / Tetiana Prylipko, Tetiana Koval, Volodymyr Kostash, Alina Shuliar, Volodymyr Tkachuk, Alona Shuliar // Independent Journal of Management & Production. – 2021. – N. 12(6). – P. S632-S645.

DOI:https://doi.org/10.14807/ijmp.v12i6.1751

  1. V.P. Lyasota, T.I. Bakhur, M.V. Utechenko, M.M. Fedorchenko, I.O.Rublenko, N.V.Bukalova, N.M. Bogatko, A.A. Antipov, S.А. Tkachuk, T.MPrilipko, N.I. Sakhniuk, A.F. Bogatko Effect of a complex prebiotic preparation on the preservation, growth intensity and microflora in rabbits’ intestine. Ukrainian Journal of Ecology,2019, 6-11, doi: 10.15421/2020_250 https://www.ujecology.com
  2. Nadia M. Bogatko, Natalia V. Bukalova, Vasil P. Lyasota, Lyudmyla P. Artemenko1, Leonid M. Bogatko, Tetiana . Bakhu,. Tatiana M. Prilipko, Inna V. Zabarna, Lubov B. Savchuk, Svetlana А. Tkachuk Some indices’ determination of raw and pasteurized cow milk by ukrainian manufacturers using unique express methods Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (JMBFS) August – September 2019, vol. 9, no. 1 MAIN WEB SITEISSUE // www.fbp.uniag.sk
  3. Tetiana Prylipko, Yevhen Dulkay, Volodymyr Kostash, Volodymyr Tkachuk, Tetyana Verbelchuk Metabolism, productive performance of bright breeds of lacquer for feeding in the diet of aquaculture supplements. Independent journal of management & production (IJM&P). v. 13, n. 3, Special Edition ISE, S&P – May 2022. p.p. 241-251. http:// www.ijmp.jor.br. ISSN:2236-296X. DOI:http://dx.doi.org/10.14807/ijmp.v13i3.1989.

монографії (розділи монографій):

  1. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Федорів В.М., Кузьмінська І.М. Обгрунтування режимів та параметрів обладнання для термічної обробки харчових продуктів: монографія – Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2021. – 550 с.
  2. Стадник І. Я., Піддубний В.А., Хареба О.В., Федорів В.М., Підгорний В.В. Сучасні технології та енергетичні потоки при формуванні борошняних напівфабрикатів: монографія –Тернопіль: Ви-тво ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 372 с. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35163
  3. Семенов О.М., Підлісний В.В., Федорів В.М., Горбатюк М. Дослідження фізико-хімічних методів підготовки споживчої тари, матеріалів і продукції до фасування // Наука XXI ст.: виклики та перспективи: колективна монографія в 2 томах / за заг. ред.: В.В. Іванишина. – Тернопіль: Крок, 2021. Т.2. Природничі науки.– с. 20-30.

http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/9016

  1. Приліпко Т., Косташ В., Федорів В., Кузьмінська І. Оцінка методу обробки колагенвмістної сировини за використання біотехнологічних прийомів // Наука ХХІ ст.: виклики та перспективи: колективна монографія в 2-х томах / за заг. ред. В.В.Іванишина. Тернопіль: Осадца Ю.В., 2021. Т.2. Природничі науки. – с. 407-417.

http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/9029

  1. Приліпко Т., Букалова Н., Богатко Н., Богатко А. Критерії мікробіологічної оцінки за встановлення якості і безпечності молока і молочних продуктів // Наука ХХІ ст.: виклики та перспективи: колективна монографія в 2-х томах / за заг. ред. В.В.Іванишина. Тернопіль : Осадца Ю.В., 2021. Т.2. Природничі науки. – С. 430-446.
  2. Приліпко Т.М., Косташ В.Б., Шулько О.П. Експериментальне обґрунтування оптимального режиму стерилізації м'ясних паштетів вертикального автоклава періодичної дії із зміненими конструктивними параметрами: монографія – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2019. – 178 с.

наукові статті у фахових наукових виданнях категорії Б:

  1. Обгрунтування впливу фізіологічних процесів на якість зберігання зернової маси. / В.М. Федорів, В.В. Підлісний, О.М.Семенов // Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. –2020.–№1(33),–С.47–53. DOI: http://pb.pdatu.edu.ua/article/view/239512
  2. Обґрунтування впливу інтенсифікації процесу просіювання на адгезійні властивості сипких матеріалів / В.М. Федорів, В.В. Підлісний, О.М.Семенов, О.О. Єрменчук // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. – 2022. – №29. – С. 70 – 76. ISSN 2522-1221.

http://journals-lute.lviv.ua/index.php/visnyk-tech/article/view/1103/1042

  1. Вплив геометрії споживчої тари на піноутворення при розливі харчових рідин. / І.М. Кузьмінська // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. Мелітополь: ТДАТУ, 2020. Вип. 21. т. 1. С. 143-151.

DOI:10.31388/2078-0877-2021-21-1-143-151

  1. The influence of optimal diet recipes including complex drug devivit-selenium on production traits in young simmental cattle under the conditions of the carpathian region of bukovina. / T.N. Prylipko, O.P Shulko // Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет». Херсон: Видавничий дім «Гельветика»,‒ 2020. ‒ Вип. 113. ‒ С.220-225. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.113.30
  2. Моделювання процесу теплопередачі та масообміну обробки м’ясних паштетів за нагріву в тарі / Т. Приліпко, Т. Коваль // Таврійський науковий вісник. Серія сільськогосподарські науки. ‒ 2020. ‒Вип. 113. ‒ С. 214-219.DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.113.29
  3. Стадник І. Ю., Матенчук Л.Ю.,  Новак Л.Л., Федорів В.М.Cтруктурно-механічні характеристики  марципанових паст. Обладнання та технології харчових виробництв. – 2021.– № 1(42). –С. 67–74.

 http://lib.udau.edu.ua/handle/123456789/8345

  1. Піддубний В.А., Стадник І.Я., Федорів В.М., Максименко І.Ф. Інтенсифікація процесів виробництва виноматеріалів. Обладнання та технології харчових виробництв. – 2021.– № 2(43). –С. 101–110.

http://188.190.33.55:7980/jspui/handle/123456789/9699

  1. Приліпко Т.М., Федорів В.М., Косташ В.Б. Розробка сучасних методів оцінки якості і безпеки сировини і харчових продуктів згідно зі стандартами і нормативами ЄС. Таврійський науковий вісник. Технічні науки. Харчові технології.– 2022.– № 1. – С. 113–124. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.1.13

 

наукові статті в інших виданнях (в т.ч. зарубіжних):

  1. Methods of teaching a course in biochemistry and the formation of general subject competencies for students majoring in «Technology of production and processing of livestock products» / Т.М.Prylipko, Т.V.Koval // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). ‒ February 2021. ‒ Issue Nr. 15. Part 6. ‒ Karlsruhe, Germany 2021. ‒ Р. 48-54. DOI: 10.30890/2567-5273.2021-15-06-030.
  2. 2. Improvement of the organization of the educational process in the study of biochemistry by future specialists of the agro-industrial complex / Т.М.Prylipko, Т.Koval // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). April 2021. Issue Nr. 16. Part 6. ‒ Karlsruhe, Germany 2021. Р. 38-44. DOI: 10.30890/2567-5273.2021-16-06-030.
  3. 3. Technological and physicochemical parameters of semi-finished poultry meat depending on the method of manufacture / M. Prуlipko, V.В. Kostash, V.M. Fedoriv // Modern engineering and innovative technologies Heutiges Ingenieurwesen und innovative Technologien, Germany, Karlsruhe 2021, Part 2, no. 15, Р. 119-123
  4. 4. Quality control and methods for determining the adulteration of different types of honey / M. Prуlipko, N.V. Bukalova, N.M. Bogatko, A.F. Bogatko // Modern engineering and innovative technologies. Heutiges Ingenieurwesen und innovative Technologien, Germany, Karlsruhe 2021, Part 2, no. 15, Р. 48-55
  5. 5. Rheological indicators of the quality of fish minced meat made by different technologies / Т.М.Prylipko, В. Kostash, І.М. Kuzminska // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). April 2021. Issue Nr. 16. Part 2. ‒ Karlsruhe, Germany 2021. Р. 11-15. DOI: 10.30890/2567-5273.2021-16-02-025.
  6. Quality of pig slaughter products depending on inorganic and organic selenium additives in the diet/ V..M. Asafat, Т.М.Prylipko // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online).   April 2021. Issue Nr. 16. Part 2. ‒ Karlsruhe, Germany 2021.  Р. 57-62. DOI: 10.30890/2567-5273.2021-16-06-030.
  7. Modern aspects of healthy eating and state regulation of compliance with food safety and quality requirements. / T.M. Prylipko, V.В. Kostash, V.M. Fedoriv // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). – October 2021. – Issue Nr 17. Part 1. – Karlsruhe, Germany 2021. – P.49-58 DOI: 10.30890/2567-5273.2021-17-01-043
  8. Metabolism in cattle with digestive disorders / Т.М.Prylipko, Т.V.Koval, V.B.Kostash // Modern engineering and innovative technologies. International periodic scientific journal (online). ‒ October 2021. ‒ Issue Nr. 17. Part 1. ‒ Karlsruhe, Germany 2021. ‒ Р. 73-77. DOI: 10.30890/2567-5273.2021-17-01-051.
  9. Bіосhеmісаl bases of increase of fat content of dairy raw materials / T.M.Prylipko, T.V.Koval // Annali d’Italia. Scientific journal of Italy. ‒ №25. vol.1. ‒ Florence, Italy. 2021. ‒ P. 51-55.

 

За результатами науково-дослідної роботи науково-педагогічними працівниками кафедри отримано охоронних документів:

  1. Патент України на корисну модель 144926, МПК G01N 33/12 (2006.01). Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного крохмалем мікроскопічним методом / Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П., Богатко Л.М., Бахур Т.І. - № u 2019 11852; заявл. 06.12.2019; опубл. 10.11.2020, Бюл. №21. 4 с.
  2. Пат. 144936 U Україна, МПК А01D 21/00. Підкопуючий пристрій коренебульбозбиральної машини/ Бончик В.С., Дуганець В.І., Кузьмінська І.М., Дубік В.М. (Україна) - № u 2020 01578; Заявлено 05.03.2020; Опубл. 10.11.2020, Бюл. № 21. – 4 с.
  3. Пат. № 148478 Україна, МПК (51) А01В 33/10(2006.01).А01В 39/20(2006.01). Ніж грунтообробної машини / Бончик В.С., Дуганець В.І., Девін В.В., Підлісний В.В.,Федорів В.М. (Україна). – № u 2021 01542; заявл. 24.03. 2021; опубл. 11.08. 2021, Бюл. № 32. – 4 с.
  4. Пат. 148467 U Україна, МПК В01D 25/38. Фільтр для очищення дизельного палива / Іванишин В.В., Дуганець В.І., Підлісний В.В., Бончик В.С., Оленюк О.А. (Україна) - № u 2021 01439; Заявлено 22.03.2021;Опубл. 11.08.2021, Бюл. № 32.– 4 с.
  5. Пат. 148468 U Україна, МПК В29С 35/00. Переносний вулканізаційний пристрій для ремонту гумових полотен / Іванишин В.В., Панцир Ю.І., Дуганець В.І., Підлісний В.В., Бончик В.С., (Україна) - № u 2021 01450; Заявлено 22.03.2021; Опубл. 11.08.2021, Бюл. № 32.– 4 с.
  6. Пат. 148474 U Україна, МПК А01D 25/02. Копач для коренеплодів / Бончик В.С., Дуганець В.І., Девін В.В., Ткачук В.С., Підлісний В.В. (Україна) - № u 2021 01538; Заявлено 24.03.2021; Опубл. 11.08.2021, Бюл. № 32.– 4 с.
  7. Пат. 147313 Україна: МПК G01N 33/12 (2006.01).Спосіб визначення ступеня свіжості м’яса птиці за числом Неслера / Богатко А. Ф., Богатко Н. М., Мазур Т. Г., Букалова Н. В., Приліпко Т. М.,Лясота В. П., Бахур Т. І., Богатко Л. М. - № u 2020 07811; заявл. 08.12.2020; опубл. 28.04.2021, Бюл. № 17. 4 с.
  8. Пат. 147996 України : МПК G01N33/12, G01N33/48. Спосіб визначення ступеня свіжості м’яса птиці за бактеріоскопчного оцінювання / Богатко А. Ф., Богатко Н. М., Мазур Т. Г., Букалова Н. В., Приліпко Т. М., Лясота В. П., Бахур Т. І., Богатко Л. М. - №u 2021 01203;  заявл. 11.03. 2021; опубл. 23.06. 2021, Бюл. № 25. 4 с.
  9. Пат. 148290, України : МПК  G01N33/04 (2006.01). Спосіб визначення фальсифікації вершкового масла рослинними оліями / Богатко А. Ф., Богатко Н. М., Мазур Т. Г., Букалова Н. В., Приліпко Т. М.,Лясота В. П., Бахур Т. І., Богатко Л. М. - № u 2021 07810; заявл. 08. 12. 2021; опубл. 04. 08. 2021, Бюл. № 31. 3 с.
  10. Патент України на корисну модель 142980, МПК G01N33/04(2006.01). Спосіб визначення фальсифікації згущеного молока рослинними оліями. / Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П. - № u201911706 заявл. 06.12.2019; опубл.10.07.2020 Бюл. №13. 4 с. Ідентифікатор 2931090720 https:\\sis ukrpatent.org

11. Патент України на корисну модель 142999 МПК G01N33/04(2006.01). Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного гідрокарбонатом натрію. / Богатко Н.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Лясота В.П. - № u2019 11868 заявл. 12.12.2019 опубл.10.07.2020 Бюл. №13. 4 с Ідентифікатор 2931090720 https:\\sis ukrpatent.org.

image003 image004 image005
image006 image007 image008

 

Здобувачі вищої освіти спеціальності 181 “Харчові технології” під керівництвом науково-педагогічних працівників кафедри систематично приймають участь у наукових заходах в Україні і за кордоном.

Науково-педагогічними працівниками кафедри, із залученням здобувачів вищої освіти спеціальності 181 “Харчові технології”, щорічно надаються науково-консультаційні послуги виробникам харчової продукції.

  

Практична підготовка

 Харчові технології в Україні є однією з конкурентоспроможних галузей економіки, тому потребує висококваліфікованих фахівців, здатних забезпечити високу якість харчової продукції, збереження здоров’я нації.

image009

Практична підготовка в ЗВО «Подільський державний університет» на кафедрі харчових технологій виробництва й стандартизації харчової продукції є обов’язковим елементом освітньо-професійної підготовки здобувачів та здійснюється відповідно до «Положення про проведення практики здобувачів вищої освіти  ЗВО ’’ПДУ’’»

image010

image011

Бази практики, у тому числі спеціальності 181  «Харчові технології», освітніх програм.

Для покращення навчального процесу створено філії кафедри на яких проводяться лабораторні та практичні заняття, виробничі практики здобувачів вищої освіти. Серед них підприємства: приватне підприємство «Деметра-2010», с. Боришківці, Кам'янець-Подільського району Хмельницької області; фермерське господарство «Зоря», с. Великий Кучурів, Чернівецької області; ФОП «Крупельницький М.А.», с. Вербка, Кам'янець–Подільського району Хмельницької області.

 

Угоди про творчу науково-практичну співпрацю

Проходження практик здійснюється за типовими індивідуальними та колективними угодами між ЗВО «Подільський державний університет» та харчовими і переробними підприємствами.

Практична підготовка здобувачів вищої освіти спрямована на закріплення та  поглиблення теоретичних знань здобувачів з технології виробництва продукції, ознайомлення з сучасним обладнанням, методами та формами здійснення технологічних процесів, оволодіння практичними професійними вміннями та навичками, готовності до самостійної професійної діяльності в умовах конкурентного ринкового середовища.

image012

Проходження виробничої практики дає можливість здобувачам закріпити отримані знання з вивчених дисциплін навчального плану, набути професійних вмінь та навичок практичної роботи за обраною спеціальністю в реальних, виробничих умовах.

Програма виробничої практики

Методичні рекомендації: до проходження виробничої практики в переробних і харчових підприємствах (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології») / В.В. Підлісний, О.М. Семенов, В. М. Федорів - Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2021. – 44 с.

 

Здобувачі під час проходження виробничої практики мають змогу

- ознайомитися з  виробничою структурою, окремими функціональними підрозділами (складською, виробничою, адміністративно-побутовою групами та групою технічних приміщень), їх взаємозв’язком у процесі виготовлення кулінарної продукції та її реалізації;

– ознайомитися з особливостями організації виробництва напівфабрикатів та готової продукції на робочих місцях, ділянках, технологічних лініях, забезпечення їх обладнанням і інвентарем;

– ознайомитися із діючою на базі практики нормативною документацією, яка регламентує технологічний процес та показники якості продукції;

– ознайомитися з технікою безпеки на робочих місцях та набути навичок використання сучасного обладнання;

Набуті практичні навички  в подальшому покращать теоретичне навчання фахових дисциплін для всебічного розкриття особливостей майбутньої професії.

 

Виховна робота

Виховна робота на кафедрі охоплює усі напрямки виховання молодої людини та формування особистості майбутніх фахівців інженерно–технічного факультету, здатного до якісної професійної діяльності, творчості та самовдосконалення. Викладацький склад кафедри разом з наставниками академічних груп активізує творчу діяльність здобувачів вищої освіти, заохочуючи їх до участі у поза навчальних освітніх та виховних заходах, що організовуються кафедрою.

image013

 Ведеться профорієнтаційна робота, проведення днів відкритих дверей, поширення інформації спеціальності серед учнівської молоді. Колектив кафедри дбає про всебічний розвиток здобувачів, заохочуючи їх науковий пошук, звертаючи увагу на ідейно-патріотичне виховання молодого покоління.

image014 image015

 Основні напрямки роботи співробітників кафедри в плані виховних заходів є:

  • виховання високорозвиненої особистості в дусі українського патріотизму і поваги до Конституції України в умовах розвитку української державності;
  • підвищення духовного та культурно-освітнього рівня студентської молоді;
  • реалізація заходів щодо дотримання здобувачами вищої освіти законодавства України, морально-етичних норм поведінки як в університеті, так і за його межами, дбайливого ставлення до майна Університету;
  • проведення профорієнтаційної роботи шляхом здійснення різноманітних заходів для учнівської молоді з метою популяризації спеціальностей кафедри та факультету, залучення майбутніх абітурієнтів до підготовки до вступу і подальшого навчання в університеті;
  • формування пропозицій щодо призначення наставників (кураторів) академічних груп.

Наставники академічних груп регулярно проводять різноманітні заходи, екскурсії, зустрічі з ветеранами АТО, керівниками с.-г. підприємств.  

Наставниками академічних груп є: к.т.н., доцент Федорів В.М., к.т.н., асистент Кузьмінська І.М., к.с-г.н., асистент Косташ В.Б.

  

МАТЕРІАЛЬНО – ТЕХНІЧНА БАЗА

Науково-педагогічними працівниками кафедри здійснюється значний обсяг робіт, спрямованих на забезпечення якісної підготовки здобувачів вищої освіти, пов’язаних із підтриманням у належному стані та подальшим розвитком матеріально-технічної та інформаційної бази навчально-виховного процесу.

В лабораторіях встановлено навчальні макети машин з метою наочності вивчення їх будови і робочого процесу. Проводиться оновлення приладів, інструментів та матеріалів у відповідності до вимог робочих навчальних планів і програм навчальних дисциплін.

 

image016 image017
image018 image019

 

 

image020